РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

#НитоЕднаПовече

Домашното насилие - тихата пандемия в семействата, страха, срама, болката, силата, подкрепата, живота след това – за всичко това говориха двадесет жени с различни професии, обединени от една обща кауза #НитоЕднаПовече жертви на домашно насилие. По време на дискусията, инициирана от заместник областния управител Кристина Сидорова, бяха обсъдени различни инициативи и начини за преодоляване на тази пандемия, която през 2021 година е довела до смъртта на 15 жени в страната. За Габрово статистиката показва, че само за м. юли 12 жени са подали жалба, че са жертви на домашно насилие, но колко са онези, които все още мълчат и търпят?

„Надявам се с общи усилия да успеем да преобърнем тази тревожна статистика и в следващите години да кажем „Няма нито една жертва на домашно насилие“. За да стигнем до там, обаче, трябва да извървим дълъг път и да преминем няколко стъпки като първата и най – важната от тях е да говорим – да знаем, че няма нищо срамно да споделим и потърсим помощ. Да знаем, че ще получим подкрепа от държавата, неправителствения сектор, социални служби, общините – това е изключително важно.“ – заяви Кристина Сидорова, която призова натискът, в добрия смисъл на думата, за по-бързо приемана на промените в Закона за домашното насилие да не спира, за да може наличието на кризисните центрове да стане задължително и държавата да влезе в своята роля на отговорна страна в този процес. Освен това в процеса да бъдат включени учителите и психолозите в училище, защото „класният ръководител най-добре може да усети промяната, тревожността или страха в едно дете, дори и то да не изговаря гласно това“ – споделя зам.-областният управител Стилияна Тинчева. Невена Минева, заместник – кмет на Община Габрово изрази увереност, че кризисен център в Габрово ще има и случайност или не, но точно в този ден, общинските съветници следва да разгледат предложението за изграждането му чрез европейско финансиране. От своя страна кметът на Община Трявна Силвия Кръстева сподели, че не могат да осигурят център, но се радва, ако в Габрово бъде разкрит подобен,  и ще подкрепя работата на социалната услуга. Жанета Кирчева и Надя Колева – представители на неправителствения сектор и като дами, изключително ангажирани с проблематиката, предложиха да се обособи място за консултации, да се популяризира или разкрие горещ телефон или да се направи платформа, където пострадали да могат спокойно в анонимност да получат съвет, подкрепа и помощ. В законодателно отношение адв. Иванка Баева заяви, че налагането на наказателна отговорност ще доведе до по-голям ефект. „Необходим е здрав инстинкт!“ категорична е прокурор Жени Шикова, споделяйки опита си от подобни трудни и травмиращи производства. Тя изрази  готовност дори да участва в образователни инициативи за превенция на ученици в гимназиален етап. Тревожен остава фактът, че не достига достатъчно информация до специалистите в социалните служби, които трябва са на първата линия и в готовност да помогнат. Според Ралица Манолова, представител също на неправителствения сектор и основател на „Училището за родители“ решенията могат да дойдат тогава, когато има подкрепа, а работата на институциите трябва да е във взаимодействието. Неизказаното от срещата дамите оставиха като послание върху лист хартия, а на финала, в небето над Габрово, полетяха оранжеви балони, за да няма никога повече жертви на домашно насилие.  

Изключителен интерес към първия по рода си Национален конкурс за комикс за пътна безопасност

327 участника се включиха в рисуването на комикси в Националния конкурс на тема „Животът е с предимство“, който беше обявен от Областния управител на област Габрово и Областната комисия по безопасност на движението с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. „Идеята е по интересен, различен и достъпен начин, чрез средствата на деветото изкуство да се обърне внимание на една сериозна тема, каквато е пътната безопасност“ – коментира областният управител Борислав Бончев, който признава, че е впечатлен от усърдието, таланта и въображението на участниците. „Конкурсът е едно продължение на инициативата, която областна администрация започна с поставянето на двадесетте фигури в общините, пресъздаващи рисково пресичане на деца. С помощта на визуалното изкуство смятаме, че сме достигнали по-лесно до децата, техните родители и учители и сме ги провокирали да помислят за пътните правила, различните рискови ситуации и безопасността на всички участници в движението“ – допълва председателят на Областната комисия Стилияна Тинчева.

В продължение на два дена седемчленно авторитетно жури, председателствано от Антон Стайков /СБХ/ и членовете: Мария Ландова /НХА/, Любка Алипиева /МОН/, д-р Милен Марков /ДАБДП/, Мария Ботева /ГДНП/, Николай Симеонов /ОДМВР/ и Стилияна Тинчева /ОА/ оценяваше творбите, пристигнали от всеки край на страната ни. В първа възрастова група от 7 до 12 години участваха 218 творби, във втора – от 13 до 17 години, участваха 93 комикса, а в третата обявена категория над 18 години бяха получени 3 комикса. Недопуснати за участие са 13 творби, които не отговарят на предварително обявените изисквания по отношение най – вече на възрастта – всички са под 7 години.

В първия ден от работата на оценяващата комисия стотици разкази в картинки, черно – бели или цветни илюстрации, всякакви текстове в балончета и облачета, графични и художествени изображения бяха обстойно разгледани, оценени и селектирани.

Във втория ден от своето заседаване  журито повторно обсъжда селектираните комикси, като съблюдаваше за това дали отговарят на темата на конкурса; оценяваха оригиналност на сценария; драматургия; композиция на страницата; разработка и характеристика на героите и графично изпълнение. След задълбочено обсъждане се откроиха и победителите във всяка възрастова група, както следва:

 

I-ва възрастова група (от 7 до 12 г.)

 

Първо място – Яна Тевекелева – 11 г., гр.София, с име на комикса:,,Офца на пътя“

Второ място – Димитър Митев – 7 г., гр.Габрово, с име на комикса: ,,Внимавай на пътя“

Трето място – Иван Кънев – 7 г., гр. Габрово, с име на комикса:,,Нека се научим на правилата“

 

Специални награди на ГД „Национална полиция“

 

Вяра Пенчева – 12 г., гр. Габрово, с име на комикса:,,Как да отидем безопасно на училище“

Боряна Донева – 10 г., гр. София, с име на комикса:,,Забавните правила на Тони“

 

Специални награди на ДА ,,Безопасност на движението по пътищата“

 

Мария Димитрова – 12 г., гр. Първомай, с име на комикса: ,,Произшествие на пътя“

Ради Сауди – 12 г., гр. Габрово, с име на комикса: ,,Рончо – гарда на пътя“

 

II-ра възрастова група (от 13 до 17 г.)

 

Първо място – Павлина Шиндрова- 15г.,гр.Дряново,  с име на комикса: ,,Погледни и запомни“

Второ място – Александра Вилиянова – 15 г., гр.Видин, с име на комикса: Никога не е късно да разбереш“

Трето място – Василена Димитрова – 13г., гр.Дряново, с име на комикса: ,,Спазваме ограниченията, за да има утре“

                 

Специални награди на ГД ,,Национална полиция“

 

Никола Чан – 14 г., гр. Търговище, с име на комикса: ,,Героят без наметало“

Александър Шумахер – 15 г., гр. Търговище, с име на комикса: ,,Движение за безопасност“

Александра Минкова – 14 г., гр. Русе, с име на комикса: ,,За първи и последен път“

 

Специални награди на ДА „Безопасност на движението по пътищата“.

 

Джем Ридван – 16 г., Клуб комикс при Младежки център – гр. Добрич, с име на комикса: ,,Момчето от снимката“

Деяна Гълъбова – 14 г., гр. София, с име на комикса: ,,Ние пешеходците“

 

III-та възрастова група (над 18 г.)

 

Трето място – Ирина Начева – 22 г., гр. Стара Загора, с име на комикса: ,,Светофарът и неговите цветове“

 

Специална награда на ДА ,,Безопасност на движението по пътищата“

 

Никол Трайкова – 18 г., гр. Лясковец, с име на комикса: ,,Полезният урок на котарака“

 

Специална награда на VIVACOM

 

Александра Любенова - гр. Димово, с име на комикса: Суперсветофар

 

Генерален спонсор на конкурса е VIVACOM. Те осигуряват наградите за победителите в трите категории. Специални награди осигуряват Главна дирекция „Национална полиция“, ДА „Безопасност на пътищата“, издателство „Кибеа“, магазин „Импресия“, Пенко Гелев и Сотир Гелеви, директорът на Чешки културен център - Дагмар Остранска, за избрани от тях творби.

 

Награждаването на отличените участници ще се състои на 26 ноември 2021 г/петък/ от 15:30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“, където ще бъде представена избрана селекция комикси.  Събитието ще премине при спазване на въведените към момента противоепидемични мерки!

                                                                                                             

Областна администрация – Габрово изказва благодарност на всички участници, подкрепящи организации, спонсори и съмишленици, обединени от каузата за безопасност на движението по пътищата!

Кристина Сидорова приветства участниците в 21 –то издание на Международната научна конференция – УНИТЕХ 2021

Заместник областният управител Кристина Сидорова приветства участниците в 21 –то издание на Международната научна конференция – УНИТЕХ 2021, която се проведе днес в технологичния парк на Техническия университет – Габрово. Гости на събитието бяха кметът на Община Габрово, ректори на български университети, директори на институтите на БАН, учени, представители на бизнеса. Чуждестранни и български участници се включиха в откриването на конференцията чрез платформата Microsoft teams.

„Убедена съм, че споделеното знания, открития и достижения обогатяват всички. Това е начин да сверим часовника си с науката, да видим накъде се движим и колко напред сме стигнали.“ – каза зам.-областинят управител при откриването на най – голямото научно събитие в живота на университета. Кристина Сидорова поздрави организаторите и подчерта важната роля на учените, техните студенти, амбиции и достижения. Пред гостите тя сподели още, че добрият имидж на университета и успехите му не остават скрити – така например само преди няколко седмици представител на един от технологичните гиганти е бил изключително впечатлен от видяното в Техпарка. „Вие знаете, какво Ви е коствало постигането на този резултат, но и тази конференция, която се провежда десетилетия наред, е част от Вашето развитие. Пожелавам успех на всички участници, нека излезете от това събитие повече вдъхновени и мотивирани.“ – допълни още Сидорова.     

В двадесет и първото издание на престижния научен форум са публикувани 105 научни доклади в 8 тематични секции, а 41 от представените публикации са на чуждестранни учени от Босна и Херцеговина,  Гърция, Литва, Сърбия, Турция и Украйна.

Пленарният доклад на УНИТЕХ`21 беше на тема „Аерогелове – нови материали с обещаващи постижения“, представен от проф. Стоян Гуцов от факултет по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В програмата на конференцията бяха включени още заседания по секции и обсъждане на научните постижения на участниците.