РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Ясни са победителите в конкурса #СМАРТистории

111 ученици от цялата страна взеха участие в литературния конкурс #СМАРТистории, обявен от областния управител на област Габрово. В продължение на няколко дни петчленно жури в състав Савина Цонева – директор на РБ „Априлов – Палаузов“, поетесата Елена Христова, основателят на литературния сайт „Тетрадката“ – Иван Христов, Елена Григорова – старши експерт по „Български език и литература“ в РУО – Габрово и Михаела Стоянова – главен експерт в Областна администрация – Габрово, отговарящ за сектор „Образование, култура и младежки дейности“ разгледа и селектира творбите. Съгласно определените критерии - да кореспондира с темата; да има оригиналност, творчески подход,  убедителност и въздействие; разбира се  езикова и стилистична култура, както и художествено майсторство, журито определи победителите и присъди и една специална награда.

І място Радко Василев, 17 г. от гр. Карнобат за творбата му „Моливът няма бутони има само сърце“

ІІ място Румяна Йонкова, 18 г. от гр. Габрово за творбата й „Моят #Смарт – доктор“

ІІІ място Десислава Стаменова, 11 г. от гр. Благоевград за творбата „Света, който сътворих“

Специална награда на Димитър Вълчев, 16г. от гр. Варна за разказа „Късметлийско заблуждание“.

Наградите и грамотите ще бъдат изпратени на отличените участници, а всички участващи творби в конкурса ще бъда публикувани на интернет страницата на Областна администрация – Габрово www.gb.government.bg

Благодарим на всички, които приеха провокацията от нас и насочиха вниманието си към художественото творчество, които да отделиха от времето си и се оставиха въображението да ги отведе на едно различно и прекрасно място, което самите те сътвориха. Не спирайте да пишете и да развивате Вашия талант!

 

Невена Минева с поздрав към читалищата от област Габрово

Областният управител Невена Минева поздрави читалищата от област Габрово по повод Деня на самодееца и любителското художествено творчество.

 „Честит празник на всички Вас, които прославяте добродетелите, които сте се посветили на мисията да съхранявате българските традиции, бит и култура, които сте будителите на нашето съвремие!

Щастлива съм, че през тези четири години успяхме да реализираме прекрасни инициативи с една не малка част от Вас. Благодаря Ви от сърце за ентусиазма, с който приемахте всяко предизвикателство, за усмивките и мъдростта Ви, за отдадеността Ви! Благодаря Ви, че заедно правихме така, че да популяризираме очарованието на малките населени места в региона ни и самодейността! Покланям се пред Вашето дело!

Бъдете здрави Вие и Вашите семейства!“ – пожела Невена Минева.

Започва ремонтът на пътя "Вонеща вода - Трявна"

Областният управител Невена Минева и директорът на ОПУ – Габрово инж. Деян Георгиев проведоха среща във връзка със започващия ремонт на Път III-552 „Вонеща вода – Белица – Трявна“. Ремонтът ще се реализира с финансиране от държавния бюджет, а изпълнител е ДЗЗД „Консорциум Габрово 19-24“ гр. Велико Търново.  
Това е един от най – натоварените  пътища на територията на Габровска област, който се използва и за алтернативно трасе за обходни маршрути при възникване на инциденти или др. свързани със затваряне на прохода „Шипка“ или „Прохода на Републиката“. Непрекъснато нарастващият трафик на автомобили е причина за бързото износване на настилката, която в голямата си част е с повреди – разрушения, пукнатини, дупки, множество слягания. Ремонт на пътя не е правен повече от 50 години, коментира инж. Деян Георгиев. 
Пътният участък е част от одобрения от Агенция „Пътна инфраструктура” списък с пътни отсечки от републиканската пътна мрежа в област Габрово с най – влошено технико-експлоатационно състояние, включени в тригодишната инвестиционна програма за текущи ремонти на ОПУ – Габрово.