РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Министър Младен Маринов откри националното састезание „Пътен полицай на годината“

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов даде старт на състезанието „Пътен полицай на годината“. Най-авторитетното състезание, в което мерят сили
26 пътни полицай, тази година се провежда в Габрово. На церемонията по опкриването присъстваха зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов, директорът на Главната дирекция „Национална полиция“, главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“, ГДНП, комисар Росен Рапчев, кметът на Габрово Таня Христова, областният управител на област Габрово Невена Петкова, директорът на ИА “Автомобилна администрация” Бойко Рановски и д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.
В приветствието си към участниците министър Младенов сподели, че днес е един специален ден за МВР, защото състезанието ще се проведе именно в Габрово, където е родното място на първия министър на вътрешните работи - Тодор Бурмов. Той благодари за добрата организация на директора на ОД на МВР-Габрово старши комисар Борислав Бончев. Младенов подчерта, че начинът, по който състезателите ще представят своите умения днес, ще дадат увереност на обществото, че са гарант за неговата сигурност и във всеки критичен момент служителите на МВР са способни да окажат нужната помощ и да предотвратят по-тежки беди.
Веднага след приветствието на министъра и кмета на община Габрово беше даден стартът на състезанието. Габровци и гостите на града имаха възможност да наблюдават майсторска надпревара в управление на автомобил и мотоциклет.
Кои са отличените ще стане ясно по-късно днес.

Министър - председателят Бойко Борисов посети Габрово

В присъствието на министър – председателя г-н Бойко Борисов беше открито новото предприетие за производство на компоненти за ловно и спортно оръжие „Габинвест“. По време на церемонията Борисов заяви, че държавата ще облекчи административните процедури, които се изискват при износа на продукция при производството на пневматично и ловно оръжие. „С вицепремиера Дончев се разбрахме да подпомогнем продукцията, която произвеждате, по-бързо да се изнася и да бъде отрегулиран този процес“, поясни премиерът.

Министър-председателят посочи още, че ниските данъци в България и ремонтите и строежите на пътища в страната привличат все повече чуждите инвеститори у нас. „С тази инфраструктура България все повече, чрез политиката на сближаване, става конкурентоспособна“, допълни премиерът Борисов. Той подчерта, че за година и половина правителството работи последователно върху приоритета „образование“ - с увеличаването на учителските заплати, с модернизацията на образователната инфраструктура и с възможностите за засилено практическо обучение в училищата.

Направените инвестиции възлизат на близо 15 милиона лева. За последната година броят на служителите в завода е нараснал със 17 %.

На събитието присъстваха и заместник министър - председателят Томислав Дончев, народният представител Николай Сираков, кметът на община Габрово Таня Христова, областният управител Невена Петкова.

По-рано през деня премиерът инспектира строителството на инфраструктурни обекти в Габрово като първо посети новостроящия се храм в квартал Младост, където обяви, че Правителството ще отпусне 300 хил. лв за довършване на строителството.

„Доволен съм от напредъка, който видях“ каза министър – председателят след обиколка на обхода на Габрово. По думите му това е мащабно и модерно строителство по най-съвременна методика, а що се отнася до откритите от строителите находки на антична църква, Борисов е категоричен, че ще се направи всичко възможно да се съхрани това богатство, като едновременно с това строителството на тези големи инфраструктурни обекти не спират.

Посланикът на Беларус на посещение в Габрово

Българо-белоруски бизнес форум ще се проведе през октомври в София. Това обяви Посланикът на Беларус Александър Лукашевич днес, по време на срещата си с областния управител Невена Петкова, в която участваха и съветникът на Посланика по търговски въпроси Олег Белов, заместник областният управител Мария Пенева и ст. експертът „Регионално развитие“ Михаела Стоянова. Форумът е договорен от Негово превъзходителство и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Събитието ще бъде в рамките на поредното заседание на междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество между двете страни, на която домакин ще бъде България. В рамките на днешната си визита в Габрово новоназначеният посланик у нас  Александър Лукашевич ще проведе и среща в Габровската търговско- промишлена палата, където ще отправи покана към фирмите от региона, на които представлява интерес да присъстват на форума.


По време на срещата областният управител и Негово превъзходителство коментираха възможности за регионално сътрудничество. Като най-перспективни сфери бяха посочени машиностроенето, електротехниката, електронното производство и др. „Наша основна задача е развитието на търговските отношения между регионите“ – коментира Лукашевич, който прояви интерес и към възможностите за туризъм, предлагани от област Габрово и сподели, че с радост ще се върне отново в Габрово, за да посети различните забележителности.

Посланикът на Беларус ще проведе среща и с кмета на община Габрово.

На добър час през учебната 2018/2019 –та година !

„Първият учебен ден е един неофициален, но специален празник. Особен ден, който кара във всеки от нас да трепва по нещо. Едни го очакват с нетърпение - любознателни, любопитни, ученолюбиви, други вероятно с малко носталгия ще се разделят с летните занимания. Всички ви очаква нещо ново и интересно, но от Вас зависи да го направите такова. Вярвайте, че образованието носи радост. Знайте, че начина, по който се отнасяте към онова, което правите определя неговия резултат. Намерете онзи учител, вдъхновител, онзи учебен предмет или просто онова „нещо“, което ще Ви накара да се наслаждавате на учебния процес, както и на знанието и живота.“ – това каза областният управител Невена Петкова в СУ „Васил Левски“ Севлиево, където присъства на церемонията по откриване на Новата учебна година.

Малко по-късно тя отправи поздрав и към гимназистите в най-старото българско училище Националната Априловска гимназия. „Сигурно ви е омръзнало ние възрастните да ви говорим за учене и отговорности. Убедена съм, че всички Вие се борите за едно и това е свобода. Когато сте малки подражавате на големите, бързате да пораснете, за да бъдете самостоятелни и свободни - в избора си, в решенията, вероятно свободни и от нас възрастните. Хубаво нещо е свободата нали? Тя ни дава възможност да реализираме себе си по най-добрия начин. И както е казал великият джазмен Майл Дейвис "Знанието е свобода, а невежеството робство." Така че, скъпи априловци - знайте, за да бъдете свободни. Свободни да реализирате мечтите и стремежите си.“ – каза в приветствието си към учениците областният управител Невена Петкова. На преподавателския колекти тя пожела да са „онези учители, които никога не се забравят“, а към дванадесетокласниците отправи предизвикателство да вземат бял лист хартия и да напишат „Писмо до себе си“, което да бъде отворено в края на годината, за да види всеки доближил ли се е за тази една година до реализирането на своите мечти и цели.

Едни от последните, които днес откриха учебната година бяха малчуганите от ДГ „Радост“ в Габрово. На всички тях Петкова пожела весели игри, а учителите от детските градини призова да направят така, че лятото за децата да не свършва, да ги научат да бъдат преди всичко добри хора, да бъдат приятели, да се научат да бъдат заедно и да обичат живота. В изпратения  до всички образователни институции поздравителен адрес областният управител пожелава прекрасна и вдъхновяваща Нова учебна година.

Частно практикуващите ветеринарни лекари при съмнение за заболяване да не провеждат лечение, а своевременно да уведомят общинския ветеринарен лекар

Членовете на Областната Епизоотична комисия проведоха заседание в дневния ред, на което беше включено запознаване със Заповеди на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев и писмо до всички областни управители и директори на ОДБХ относно болестта Африканска чума по свинете.

Директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните“ - Габрово д-р Светослав Спасов запозна присъстващите с епизоотична обстановка в страната. Най-важното според него е да има достатъчно информираност на собствениците на животни особено от типа „заден двор”. Болестта се следи, но вирусът се разпространява лесно и е устойчив. Важно е при съмнение за заразено животно частно практикуващите лекари да не лекуват, а да информират общинския ветеринарен лекар, който да вземе проби.

Хубавото е, че в габровска област няма много стопани от тип „Заден двор”, в сравнение с други региони на страната. В нашата област има една индустриална ферма с 2000 животни. Д-р Спасов запозна накратко как се процедира при откриването на болестта, какви са зоните и какви мерки се предприемат за ограничаване разпространението на болестта. Решенията, които бяха взети от членовете на Комисията и следва да се изпълнят са:

1.Кметовете на общини да разпоредят със своя заповед до кметовете и кметските наместници на населени места, да запознаят собствениците отглеждащи свине в личните дворове с писмо изх. №4986 – КХ от 04.09.2018 г. на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

2.Органите на МВР своевременно да подават информация до ОДБХ при установяване на нерегламентиран транспорт на живи животни и продукти от животински произход.

3.Частно практикуващите ветеринарни лекари при съмнение за заболяване да не провеждат лечение, а своевременно да уведомят общинския ветеринарен лекар и да предприемат необходимите действия за предотвратяване разпространението на заболяването.

4.Собствениците на животновъдни обекти да засилят мерките биосигурност на обектите си, като обърнат особено внимание на фуражите от къде произхождат и извършват дезинфекция на транспортните средства, които ги доставят.

Още статии...