РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Невена Петкова поздрави участниците в Третата среща на професионалните гимназии „Достойни наследници на Кольо Фичето“

Областният управител Невена Петкова поздрави участниците в Третата среща на професионалните гимназии „Достойни наследници на Кольо Фичето“, която се организира от община Дряново и Камарата на строителите в България (КСБ). На превърналото се вече в традиция събитие присъстваха още изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев, заместник областният управител Росен Цветков, Жулиан Гочев от Министерство на образованието и науката, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, председателят на РК на КСБ – Габрово Богомил Петков.

Ученици от Випуск 2018 на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” – Бургас, ПГСАГ „Ангел Попов” – Велико Търново, Професионална гимназия по строителство – Габрово, ПГСАГ „Никола Фичев” – Плевен, ПГСАГ – Шумен и Професионална гимназия по строителство и геодезия „Кольо Фичето“ - Ямбол бяха удостоени с чин „майстор” пред паметника на великия български строител. Те получиха специално изработени кожени престилки и дървено сандъче с инструменти. Областният управител приветства абитуриентите и ги поздравявам за пътя, който са избрали да следват. „Гордейте се с придобитите знания и умения в тази нелека професия, но изключително важна за всички нас. Радвам се, че има такива отдадени на майсторството последователи на Уста Колю Фичето. Бъдете достойни негови наследници, съхранявайте миналото и построете бъдещето, защото това е вашата мисия.“ – каза Невена Петкова и пожела на новите строители, архитекти и геодезисти бъдеще с европейски стандарти, доволни клиенти и достойно заплащане на труда.

Започнаха Дните на дърворезбата в община Трявна

Областният управител Невена Петкова и заместник областният управител Мария Пенева бяха гости на старта на Дните на дърворезбата в община Трявна. Да уважат събитието бяха и заместник министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Валентин Йовев, председателят на Общински съвет – Трявна Силвия Кръстева, гости от побратимения на Трявна град Виница.

По традиция Дните започват с облог между майстори, които веднага се захващат да работят пред погледа на тревненци и гостите на града. Тази година облогът е между петима участници, на различна възраст, които ще работят до Гергьовден, когато ще бъде обявен и победителят.

Богата е програмата, която организаторите от Община Трявна са подготвили в следващите три дена  на три локации. На старинният площад при Часовниковата кула ще има демонстрации на художествена обработка на дърво и камък, иконопис и рисуване върху коприна. ще бъдат открити две изложби. Ще бъдат открити две изложби - секция "Дърворезба" на Съюза на българските художници, творби на тревненските майстори резбари и теракотни (релефни) икони от експонатите на Градския музей във Виница, Република Македония  и на студентски творби, изработени от възпитаниците на Национална художествена академия, както и творби на единствения дърворезбар у нас, който носи званието "Уста майстор" – Дарин Божков. Интересна част от програмата е инициативата „Покажи традицията. Подари празник!“, която се организира от Сдружение „Спектър 21 век“ и Посолството на Кралство Мароко. Тя ще се състои на 5 май, когато се очаква към празника да се присъедини и посланикът на Кралство Мароко Н.Пр.Закия Ел Мидауи. Дните на дърворезбата продължават до 6 май, когато ще има шествие на майстори дърворезбари с иконата на Св. Георги, който освен символ и закрилник на армията е покровител и на резбарите. Дните ще завършат с музикална програма на ученици от НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел и представление на Театрален колектив.

Отбелязаме Световният ден за безопасност и здраве при работа - 28 април

С три инициативи, предложени от Регионалния съвет на КНСБ - Габрово, ще бъде отбелязан Световният ден за безопасност и здраве при работа - 28 април. Това стана ясно днес по време на заседание на Областния съвет по условия на труд, председателствано от заместник областния управител Мария Пенева.

На 26 април от 15:30 часа в офиса на КНСБ, който се намира на 10 етаж в НТС, се организира среща – дискусия с младежи от ЦНСТ за деца и младежи без увреждания на тема „Безопасност и здраве при работа. Трудови и осигурителни права“. Срещата има за цел насърчаване на знанията за правата и превенцията на здравето на работното място. На следващия ден отново в офиса на КНСБ ще бъде организирана приемна за безплатни консултации, съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“ – Габрово. От 9.00 до 17.00 часа всеки може да посети на място експертите и да подаде сигнал за нарушения, свързани със здравословните и безопасни условия на труд в предприятия и учреждения от областта. Отново на 26 април се предвижда да се направи обзор на ситуацията в региона по данни на ДИТ – Габрово и НОИ – Габрово.

Кампании за здравословни работни места се провеждат от 2000 г. насам и са един от основните инструменти за повишаване на информираността по въпроси, свързани със здравето и безопасността при работа, и за насърчаване на идеята, че доброто здраве и безопасност са добри за бизнеса.

Посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи посети Габрово

Възможностите за разширяване на икономическите връзки и културния обмен, обсъдиха днес на работна среща областният управител Невена Петкова и посланикът на Украйна Н. Пр. Микола Балтажи. Визитата е по инициатива на Негово Превъзходителство и включва и среща с кмета на община Габрово, директора на Габровската търговско-промишлена палата и представители на бизнеса. В срещата участваха още заместник областният управител Росен Цветков и гл. експерт ОМП Валентин Станков, който е и секретар на Областната комисия „Военни паметници“. Още в началото на разговора посланик Балтажи подчерта, че винаги усеща топло отношение към него и среща много приятели в България. Той разказа за някои от настъпилите промени в Украйна, както и за реформите, които се извършват в момента във военната сфера и сферата на образованието. Особен акцент постави върху борбата с корупцията. „Всички тези реформи се случват с подкрепата на Европейския съюз и САЩ“ – подчерта посланикът. Той коментира още, че Украйна напредва в своето икономическо развитие въпреки кризата, и добави, че страната активно инвестира в инфраструктура, пътища и други проекти в различни области.

По време на разговора посланикът поиска съдействие за изграждане на паметна плоча на загинали украински воини в Руско-турската освободителна война. Предложено бе да се проведе среща на бизнеса от двете държави, в която участие да вземат фирми с различни сфери на дейност, както и да се проучи възможността област Габрово да се побратими с украинската област Чернигов като се търси работещо партньорството във всички сфери, както на икономиката така и на културата.

Областният управител участва в семинар за стандартизиране на административните услуги на областните администрации

Областният управител Невена Петкова и експерти от администрацията участват в кръгла маса за представяне на резултатите от инвентаризацията на услуги, режими и регистри, стандартизиране на административните услуги на областните администрации, която се провежда днес и утре във Велико Търново. Дискусията е част от проект „Трансформация на модела на административно обслужване“, изпълняван от Администрацията на Министерски съвет. Целта на трансформацията е в превръщането на удостоверителните услуги за гражданите и бизнеса във вътрешно-административни услуги; електронизиране на услугите, чиито краен ползвател са гражданите и бизнесът; групиране на услугите на принципа „Епизоди от живота“ и „Събития от бизнеса“ по начин, по който ги възприемат гражданите и бизнесът; осигуряване на комплексно административно обслужване.

Дискутирани ще бъдат теми свързани със инвентаризацията на услуги, режими и регистри и степен на стандартизация на административните услуги на областните администрация; възможности за стандартизиране на услугите и в областта на регионалното развитие и териториалното устройство, както и на държавната собственост. Обсъдени ще бъдат предложения за промени в нормативните актове и във вътрешните процедури по предоставяне на услуги.

Сред участниците в срещата са директорът на дирекция „Модернизация на администрацията“ на Министерския съвет Красимир Божанов; представител на политическият кабинет на заместник министър-председателят Томислав Дончев, представители на Областните администрации Шумен, София област, Благоевград, Ямбол.

Още статии...