РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

150 години от рождението на Пенчо Семов

Габрово чества 150- годишнината от рождението на Пенчо Семов с поднасяне на венци и цветя, и изложба. Десетки габровци се събраха при бюст-паметника на българския Рокфелер, който се намира в близост до къщата му и някогашната фабрика "Успех". След церемонията бе открита експозицията за живота и делото на индустриалеца, преминали под девиза „Любов, труд и постоянство“ . Изложбата е подредена пред Интерактивния музей на индустрията.
 
 
Събитията уважиха заместник областният управител Даниела Маринова, народни представители, представители на местната власт, ръководители на културни и образователни институции, възпитаници и преподаватели в Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов", общественици и граждани.
Пенчо Иванов Семов е роден на 8 октомври 1873 г. в габровското село Цвятковци. Наричан е "българският Рокфелер" и "най-социалният индустриалец на Балканите". Той е един от най-заможните българи на 20.век. Името му се свързва с редица значими обществени начинания в Габрово и за България.
 
Всички реакции:
16