РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Центърът "Кристо и Жан-Клод" отвори врати за посетители

Центърът за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод" отвори врати. Културната институция се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил. Творчески ателиета, изложби, дискусии и прожекции са само малка част от богата програма, с която центърът посреща първите си посетители.
Събитието уважи областният управител Мария Башева. Тя подари колаж с цитати на Кристо на Маргарита Доровска- един от основните двигатели на инициативата за създаване на културната институция. "Центърът за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” е мечта на нашия град от повече от три десетилетия. Тази мечта се заражда с изречението „Ако Кристо е космополит, защото талантът няма родина, ние, габровци, сме длъжни да не забравяме за него.
Днес думите се превръщат в реалност, а сградата на бившия техникум по текстил приютява не само творчеството, но и носи непокорния дух на Кристо и Жан-Клод.
„Изкуството съществува в името на свободата“- това е лайтмотивът в живота и делото на талантливия тандем. Свободолюбието и дързостта да бъдеш първи са характерни черти на габровеца, които Кристо демонстрира, превръщайки се във визионер. Такива са и всички, които прегръщат и осъществяват идеята да вдъхнат нов живот на една от знаковите за града ни образователни институции, като я превърнат в моста, който свързва минало, настояще и бъдеще.", сподели в поздравителен адрес до екипа на центъра областният управител.
По-късно тази вечер Владимир Явашев, племенникът на Кристо, който сбъдна голямата мечта на твореца- да опакова Триумфалната арка в Париж- също ще посети центъра, за да приветства всички гости..