РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Заместник областният управител приветства гостите на Международната научно-приложна конференция “Регионално развитие, културни коридори и медии”

Международната научно-приложна конференция “Регионално развитие, културни коридори и медии” събира специалисти от различни сфери, за да представят своята визия за регионалното развитие. Форумът бе официално открит днес в зала 300 на Община Севлиево. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на четирите жертви при наводненията в Царево, а културната програма за днес бе отменена заради националния траур.
Събитието се организира от севлиевския регионален вестник “Росица”, Технически университет - Габрово и Регионален исторически музей - Габрово. Под патронажа на Кръстю Кръстев - министър на културата, Мария Башева – областен управител на Област Габрово, Таня Христова - кмет на Община Габрово и д-р Иван Иванов - кмет на Община Севлиево.
Заместник областният управител Даниела Маринова благодари на организаторите за труда и услията, които са положили за реализирането на форума. Тя подчерта, че това е поредното доказателство за важната роля, която трите институции заемат в културния, образователния и информационния живот на област Габрово. „Да се говори за регионите, да се работи за подобряването на средата, да се подкрепят регионалните медии- това са приоритети на всяко време. “, каза в приветствието си Маринова и припомни, че в нашата област функционира една от двете най-стари регионални медии- вестник “Росица“.
„ Изданието е създадено през 1886 година . А каузата, която брани до днес, е нашият регион. И както регионът не е само географско понятие, а е съвкупност от традиции, човешки съдби, история, култура, минало, настояще и бъдеще, така и вестникът не е просто парче хартия с мастило, което след прочит отива в огъня.
Ако ми позволите ще напусна настоящето, за да отправя поглед към бъдещето с надежда- че сме достатъчно мъдри, за да съхраним и надградим добрите практики от миналото. Достатъчно прозорливи, за да видим потенциала на регионалното развитие и сътрудничество. Достатъчно адаптивни, за да приемем предизвикателствата като повод за обновяване и усъвършенстване“, каза още заместник областният управител.376677243_696004255888872_2348253712646937621_n.jpg