РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Нови тъкачи съживяват чрез микрофестивал за изкуство бившия Техникум по текстил в Габрово на 30 септември

Музикален пърформанс става саундтрак на екопътешествие до габровското депо за неопасни отпадъци

На 30 септември Габрово става домакин на микрофестивала „Нови тъкачи“, преплитащ концерти, визуално изкуство и диджей сет в многопластово артистично преживяване. То отвежда габровци и гостите на града на нетипични и авантюристични локации – „зелен“ автобус, Депото за неопасни отпадъци и бившия Техникум по текстил, отскоро Център Кристо и Жан-Клод.
В ранния съботен следобед соло китаристът и композитор Мирян Колев посреща музикалните приключенци с концерт в екоавтобус. Крайната спирка на пътешествието е опознавателна разходка в Регионалното депо за неопасни отпадъци под надслов „Чиста работа“. Желаещите да станат част от специалното преживяване избират между два тура – с начален час 14:00 ч. и 15:45 ч. Посещението на концерта на колела е безплатно, а поради ограничения капацитет запазването на място в автобуса става чрез записване в онлайн формуляр на capturing-creativity.com/weavers
Маршрутът на музикалното приключение започва от спирката до Музея на хумора и сатирата и отвежда пътниците до Депото за неопасни отпадъци в с. Гръблевци. Депото не само разчита на модерните системи за сепариране и компостиране, но и многократно става домакин на културни събития. Неговото създаване наред с внедряването на градски екоавтобуси са сред инициативите, дали повод на габровци да се гордеят с „по-зеления“ си начин на живот.
В рамките на авантюристичната разходка любителите на рециклирането и музикалните импровизации надничат зад завесата на екосъобразното управление на отпадъци. С приключване на тура в депото музикалният автобус ще се погрижи публиката да се озове обратно в центъра на Габрово.
Мултидисциплинарният артист Мирян Колев живее в Трявна и работи в сферата на експерименталната електронна музика. През последното десетилетие е свирил в над 300 събития в 25 държави в Европа и Азия. Музиката му е минималистична и атмосферна, а задължителната импровизация потапя публиката в космос от звуци и природни елементи.
След разходката до Депото програмата продължава на втория етаж на бившия Техникум по текстил в преобразената някогашна производствена зала, а една от запазените тъкачни машини става част от декора.
В 20 ч. започва магичният концерт на изявения джаз пианист и композитор Теодор Петков-Тото, издал през 2021 г. авторския си дебютен албум. Веднага след него застъпва етно-джаз дуото Белева & Хаджигрудев, смело вплитащо звуците на гъдулка и контрабас. Заслугите са изцяло на майсторските пръсти на солистката на Оркестъра за народна музика на БНР Христина Белева и на все по-ярко присъстващия на родната джаз сцена музикант Васил Хаджигрудев, получил образованието си в Ротердам, Берлин и Малага. В духа на приемственост и устойчивост изтъканата от джаз ритми вечер вплита за финал легендарното Балкантон винил парти на DJ Skill – един от двигателите на българската хип-хоп и винил култура.
Наред с музикалната програма, публиката има възможност да се потопи в митичния свят от текстилни скулптури на художничката Невена Екимова.

Артистичната авантюра „Нови тъкачи за Габрово“ е изтъкана в умовете и сърцата на фотографа, снимащ изкуството преди да е изкуство, Росина Пенчева и музиканта, правещ концерти там, където ги няма – Васил Хаджигрудев. 

„За нас създаването на неочаквано свежа обстановка и неповторимо преживяване е ключът както достигане на нашите послания до повече хора, чрез вплитането на изкуство, архитектурно наследство и екология в естествената тъкан на Габрово.“, споделят Пенчева и Хаджигрудев. „Такъв е случаят и с текущия процес по превръщането на бившето текстилно училище в Център Кристо и Жан-Клод, носещо името на световния габровец Христо Явашев“, допълват организаторите.

Културната програма на микрофестивала „Нови тъкачи за Габрово“ е селектирана и продуцирана от родената в Габрово Росина Пенчева през инициираната от нея  платформа Capturing Creativity. През последните 10 години Пенчева е позната предимно с авторските си документални фотографски проекти зад кулисите, като все по-често разширява своето поле на изява с продуциране и организиране на проекти в областта на културата. 

Входът за целия фестивал „Нови тъкачи за Габрово“ е безплатен, а партньори на инициативата са намиращите се в Габрово Музей на хумора и сатирата, Център Кристо и Жан-Клод, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и „Регионално депо за неопасни отпадъци“, както и платформата „Аларма пънк джаз“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура“, 2023, приоритет „Творческо преживяване и социализация на пространствата” и на Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации”, 2022.

Идентичността на събитието е дело на Ивайло Николов и Иван Хадживеликов за платформата Stretch.

Повече детайли за програмата ще откриете в събитието във Фейсбук на https://fb.me/e/1boC3igtu