РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Анкетно проучване представя какви са потребностите на работодателите от работна сила в област Габрово

75 работодатели от област Габрово са попълнили анкета за потребностите на работодателите от работна сила. Според тях в региона най-ценните умения са комуникационните и тези за самоконтрол и дисциплина – 66,4%. 63,2% посочват креативност, а сътрудничество/работа в екип – 61,7%. Медийната грамотност и критичното мислене са уменията, които попълнилите анкетата работодатели не считат за необходими за техния персонал.
Липсата на мотивация, достатъчна квалификация/образование на кандидатите и на желаещи за съответната длъжност са основните затруднения, които изпитват работодателите при намирането на работна сила.
Резултатите бяха презентирани по време на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, което се проведе днес под председателството на областния управител инж. Мария Башева. В него участваха заместник- кметът на Община Габрово Невена Минева, заместник- кметът на Дряново Николай Карагьозов, заместник- кметът на Община Трявна Марин Маринов, директори на институции и експерти.
Сред най-търсените продължават да бъдат специалистите с квалификация по професията „машинен оператор“ .През следващите 12 месеца от търсените специалисти с квалификации, изискващи правоспособност и/или висше образование най-много са специалистите софтуер.
„Педагогика“ и „медицина“ остават сред водещите специалности от регулираните професии, по които след 3-5 години ще се търсят и наемат специалисти с висше образование“. Другите специалности са „информатика и компютърни науки“, „комуникационна и компютърна техника“, „администрация и управление“.
За специалистите със средно образование трите най-търсени професионални направления са: „машиностроене, металообработване и металургия“, „производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“ и „строителство“.
Проучването се проведе он-лайн в периода 1 юни – 14 юли 2023 г. и имаше за цел да събере и анализира информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри, както през предстоящите 12 месеца, така и за следващите 3-5 години.
Информация за резултатите от проведените национални проучвания се публикуват на официалния сайт на Агенцията по заетостта, в рубриката „Проучване за потребностите от работна сила”.
 
366743248 680551864100778 8385110560032809680 n