РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Всички язовири в Габровско са проверени, повечето са изправни

Всички 51 язовира на територията на област Габрово са преминали планова годишна проверка в периода 06 юни до 13 юли 2023г, информира областният управител инж. Кристина Сидорова. Проверките са извършени от Областната комисия за проверки на язовирите. В хода им е установено, че повечето водоеми са изправни. 3 язовира са изведени от експлоатация, а за 17 са направени предписания, в зависимост от моментното състояние на съоръженията със съответните срокове за изпълнение.
В резултат на проверките са съставени протоколи, които са изпратени на собствениците и ползвателите на язовирите, както и на членовете на Областната комисия за проверка на язорите, в която съгласно Закона за водите влизат представители на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Басейнова дирекция – Дунавски район, Областна администрация и съответната община.
Комисията инспектира техническото състояние и създадената организация за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. Всяка година се проверяват язовирите от първа и втора степен на потенциална опасност, които на територията на област Габрово са 45. Тези от трета степен /6 броя/ се проверят веднъж на всеки три години.363337679 670067218482576 8560723896323458073 n