РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Приключи областният етап за избор на членове на Съвета на децата от Габровско

Областният управител Кристина Сидорова председателства среща на Комисията за избор на членове за Съвета на децата. В Съвета на децата има представители (титуляр и заместник) на 28-теадминистративни области в България, които се избират за двугодишен мандат. Кандидатурите за област Габрово разгледа комисия в състав: Галя Златева, директор на РДСП Габрово; Емилия а Ангелова – старши експерт в РУО – Габрово; д-р Николина Генева - главен инспектор в РЗИ Габрово; инсп. Димитър Христов, ОД МВР- Габрово; Петко Койчев – директор на Драматичен театър- Габрово; Галина Банковска - управител на „Веда Консулт”. След обсъждане, членовете излъчиха общо 7 кандидатури в 3 направления, които ще бъдат разгледани на национално ниво.
Те ще бъдат изпратени от областния управител в срок до 30 юли към Държавната агенция „Закрила на детето“(ДАЗД). Титулярят и заместникът му ще бъдат определени от национална комисия сред предоставените 7 кандидатури.
Съветът на децата функционира от 2003 г. като консултативен орган към председателя на ДАЗД. Неговата цел е да насърчи детското участие в процесите на изработване на политики и вземане на решения, свързани с живота и развитието на децата. За членове на Съвета на децата могат да бъдат предлагани кандидатури на деца на възраст от 13 г. до 16 г. включително, избрани в съответствие с Процедурата за избор, която протича на три нива - общинско, регионално и национално. Освен представители на 28-те области също така е дадена възможност за включване и на 4 деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България. Съветът на децата провежда заседания до четири пъти годишно. След навършване на 18-годишна възраст членовете на Съвета напускат организацията и местата им се попълват от нови деца.358610402 661044312718200 6753046970681722693 n