РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител отличи СК “Равен старт“ с почетен плакет, а Ивелин Граматиков с грамота “Дързостта да бъдеш първи“

 358094238 657746856381279 9069058007417107776 n

Кристина Сидорова отличи с почетен плакет на Областния управител на област Габрово СК “Равен старт“, който този месец отбеляза втория си рожден ден и 10 години от създаването на „Водна рехабилитация и адаптирано плуване“. Наградата прие треньорът Георги Левичаров- основател на клуба и създател на проекта за водна рехабилитация в града. Областният управител връчи и грамота “Дързостта да бъдеш първи“ на един от най-изявените спортисти в клуба- 20-годишният Ивелин Граматиков, заел 6 място в плувната дисциплина 50 метра свободен стил на 16-те Световни летни игри на Спешъл олимпикс в Берлин, Германия. Тазгодишното състезание събра над 6500 състезатели в 27 спорта.
Наградите бяха връчени на среща в Областна администрация- Габрово.
По време на срещата Левичаров поясни, че към настоящия момент в клуба тренират 85 деца с и без увреждания. Той разказа, че възпитаниците му ежегодно участват в национални и международни плувни турнири, а Габрово е домакинствал няколко плувни форума, като спортният клуб планира да организира още един през 2024 година.
Един от най-успешните състезатели в тима е Ивелин Граматиков, който вече 10 години се занимава със спорта. Интензитетът на тренировките му е променлив, като преди игрите в Германия е тренирал по 4 пъти седмично с треньорите Георги Левичаров и Боян Ботев. През миналата година той грабна и купата за най-добър състезател във възрастова група над 16 години на първия Държавен шампионат за деца и младежи с интелектуални затруднения. Освен по плуване младежът се увлича по рисуване и моделиране. Завършил е СОУ “Отец Паисий“, а сега основният му фокус е спортът. Признава, че националните и регионалните състезания вече не са предизвикателство за него, а участието в Спешъл олимпикс заема специално място в паметта му. Той преминава дълга подготовка за турнира- първо в Габрово, после в София, а накрая в Кил, Германия. В четвъртфиналите Ивелин записа второ време 35:69 сек. На полуфинала става пети, а във финалното плуване регистрира най-доброто си постижение– 35:37 сек, с което става шести в световен мащаб.