РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областна администрация- Габрово домакинства среща по въпросите за доброволните формирования

 354571775 646450170844281 4409360392591904355 n1

Среща по въпросите за доброволните формирования с представители на общините в областта, на Главна дирекция" Пожарна безопасност и защита на населението" и на Регионалната дирекция" Пожарна безопасност и защита на населението" се проведе днес в Заседателната зала на Областна администрация- Габрово. В рамките на събитието бяха представени настъпилите и предстоящите промени в нормативната уредба, стратегически документи и програми за доброволните формирования.
"Радвам се, че област Габрово е домакин на тази среща. Доброволни формирования има във всички общини в Габровско. Надявам се дискусията да е полезна за всички участващи, а бедствията, които активизират доброволните формирования да подминат област Габрово и страната ни. Искам да пожелая и успех на двата отбора от областта, които ще се включат в състезанието за доброволци и млади доброволци утре в Трявна. Благодаря и на организаторите от сдружение „Национална асоциация на доброволците в Република България“ и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, които имат за цел да популяризират доброволните формирования, създадени по реда на Закона за защита при бедствия, опознаване на доброволци от различни формирования, повишаване знанията и уменията им, както и подобряване на взаимодействието като екип.", каза в приветствието си областният управител Кристина Сидорова.
Главен инспектор Ралица Тодорова- началник на сектор "Доброволни формирования", поясни, че след приемането на бюджета за 2023 година квотата за финансиране на доброволци ще бъде увеличена за две от общините в областта. В Габрово броят им ще нарасне от 30 на 40 души, а в Севлиево от 20 на 30. За Дряново и Трявна остава квота от по 20 души за всяка община. Тя допълни, че към настоящия момент има незаети места за доброволци в общините Габрово, Дряново и Трявна. "Освен първоначален курс, доброволците минават и специализирани обучения. Всяка община разработва План за защита при бедствия. В него се прави профил на риска, където се определят застрашаващите явления като пожари, наводнения и др. Съобразно конкретния профил на риска общините изпращат доброволците на подходящите за тях обучения.", обясни главният инспектор.
Тодорова разясни, че през 2021 година е приета новата Наредба за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Промените в нормативната уредба са свързани с намаляване на обема от документи, които общините представят при регистрация на доброволците. Към Централния регистър на доброволните формирования в Република България вече се подава информация за наличие на пожарни или спасителни автомобили и за преминатите обучения от доброволците.
Тя изложи и основните положения в Стратегията за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 година. Това е втора поред стратегия, а срокът на действието ѝ е 10-годишен. С нея се предвижда създаване на добре обучени и оборудвани екипи доброволци, утвърждаване на ролята на доброволните формирования в обществото и изграждане на сътрудничество между местната власт, работодателите и Националната асоциация на доброволците в Република България.