РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

РИОСВ- Велико Търново и Община Габрово излязоха със становища относно нерегламентирано изхвърлената бетонна смес и насипа до паркинга на РЕМО "Етър"

 

 

В отговор на писма на областния управител Кристина Сидорова, РИОСВ- Велико Търново и Община Габрово извършиха проверки в района на РЕМО “Етър“, където бе нерегламентирано изхвърлена бетонна смес. По време на проверките не е установено наличие на строителни отпадъци в коритото на река Янтра.
Днес заместник областният управител Андрей Николов и експертът инж. Христо Башев извършиха оглед на терен, като обходът потвърди направените констатации от инспектори на РИОСВ-Велико Търново и ОП “Регионално депо за неопасни отпадъци“- Габрово.
В хода на проверките става ясно, че на 24 май товарен автомобил- бетоновоз е аварирал на посоченото място, пълен с бетонова смес. Същата е била предназначена за материал за строително-ремонтните дейности по проект “РЕМО Етър- музей за креативен културен туризъм“. На 27 май втвърдената бетонна смет е била разбита и почистена от терена. В доклад до РИОСВ- Велико Търново Община Габрово представя документи за приети 28 040 кг. отпадъчен бетон от ОП “Регионалното депо за неопасни отпадъци“, гр. Габрово.
От Община Габрово е възложено насипване с инертни материали на терен общинска собственост, с оглед увеличаване на възможностите за паркиране в района, а разстоянието от направения насип до коритото на р. Янтра е около 10 метра.
РИОСВ- Велико Търново не установява нарушения и няма основания за налагане на административно-наказателни мерки.