РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Кристина Сидорова и Андрей Николов бяха гости на тържествената церемония по връчване на “Почетния знак на Габрово“

270 поборници бяха отличени посмъртно от Община Габрово със званието „Почетен гражданин на Габрово“. Музеят „Дом на хумора и сатирата“, Виктория Петрова и Иван Минчев получиха „Почетен знак на Габрово“. Отличията бяха връчени днес на тържествена церемония в зала „Възраждане“. Събитието уважиха областният управител Кристина Сидорова и заместник областният управител Андрей Николов. Те поздравиха носителите на „Почетен знак на Габрово“ и кмета на Габрово за празника на града.
Историкът Даниела Цонева представи накратко участвалите в организацията на въстания през втората половина на 19.век от Габрово. Цонева извършва проучването на имената на въстаниците в Габровско, след като Ружа Партинкова- Любенова внася предложение за посмъртно удостояване със званието „Почетен гражданин на Габрово“ на Христо Партинков. Тя е потомък на родения в село Долни Бакойци подвоевода в габровска бунтовническа чета.
„Почетен знак на Габрово“ получиха една институция и две лица, допринесли за утвърждаването на града като столица на хумора и средище на културата. Домът на хумора и сатирата бе номиран от Технически университет- Габрово за ролята на музея в издигането на националния и световен авторитет на Габрово и по повод 50-тата годишнина на институцията.
Виктория Петрова е предложена от Центъра за работа с деца „Габровските смехоранчета. Повече от половин век тя работи с децата в града за развитието им в сферата на изкуството и културата. Част е от създателите на фестивала „Габровските смехоранчета", който се провежда повече от две десетилетия, като до момента в него са се включили над шест хиляди малчугани.
„Мим Театър“ – Габрово и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово номинират Иван Минчев- едно от знаковите лица на габровския карнавал, който тази година бележи вековен юбилей. Минчев е сред сценаристите на карнавала и влага сърцето и душата си за реализацията на проявата. Минчев и семейството му са сред най-големите дарители на Регионалната библиотека „Априлов - Палаузов“, като само през изминалата година са дарили над 130 тома съвременна българска и чуждестранна литература.
Гостите на събитието се насладиха на изпълненията на Габровския камерен оркестър и на специална изненада- изпълнение на Теодосий Спасов, посветено на Иван Минчев.