РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областна администрация представи благотворителната изложба "7.8 по Рихтер: Спасителите"

Областният управител откри днес пътуващата благотворителна изложба „7.8 по Рихтер: Спасителите“. Експозицията представи над 60 кадъра, заснети от екипа на „Пещерно спасяване“, участвал в спасителните операции след опустошителното земетресение в Турция от 6 февруари 2023 година. „Откривала съм много изложби, но смея да твърдя, че тази е една от най-емоционалните. Поклон пред Вашето дело. Вие сте едни истински Спасители, затова така кръстихме експозицията. Целта на тази изложба е да събуди обществото ни, да покаже Вашия труд и усилия. Надявам се и държавата да започне да Ви подпомага. Бъдете живи и здрави, нека това, което правите да Ви носи удовлетворение!“, каза в приветствието си Кристина Сидорова.
Група от 20 спасители от организацията направи демонстрация на спасителна операция, като за целта носилка с привързан към нея човек бе издигната до покрива на сградата на Областна администрация- Габрово, откъдето бе спусната с тролей. Техниката се използва за изваждане на хора от пещери от специално обучени за целта спасители.
„Пещерно спасяване“ е доброволна неправителствена организация с 50-годишна история, поясни Росен Терзиев, един от спасителите в екипа ѝ. Той сподели, че пещерните спасители в страната са около 100, на възраст от 20 до 60 години. „За да стане един човек спасител, трябва да премине специално обучение. Първо е курсът за пещерняк, после за техническо усъвършенстване. Следват 3 години практика за натрупване на опит. След това се минава интензивен 10-дневен курс за спасител. Той е теоретичен и практически.“, разясни още Терзиев и допълни, че основната им задача е помагат на изпаднали в беда в пещери. Организацията им няма държавно финансиране, издържа се от членски внос и доброволни дарения, а екипировката им е скъпа. „Около 20 хил. лв. са необходими за техника за организацията на година. В тези средства не влизат личните, за които всеки спасител отделя поне по 3 хиляди. За всички колеги спасители няма материална облага, това е наше призвание. След мисията ни в Турция имаше и такива, които бяха освободени от работа. Това е една законова празнина- няма способ за защита на доброволците, които отиват на мисия, за да спасяват животи. „Пещерно спасяване“ се нуждае от финансиране, за да продължи да функционира. Необходими са и сериозни законови реформи по отношение на доброволчеството.“, каза още Терзиев.
В рамките на събитието бяха събрани близо 400 лв за закупуване на техника за организацията. Следващата спирка на пътуващата изложба е в област Пазарджик.