РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният и заместник областният управители се включиха в традиционното шествие на дърворезбарите в Трявна

На Гергьовден по улиците на Трявна премина традиционното шествие на майсторите дърворезбари, част от програмата на Дните на дърворезбата. Занаятчиите бяха предвождани от икона на техния покровител Св. Георги Победоносец.
Шествието тръгна от сградата на НГПИ "Тревненска школа" и премина през града до музей "Даскаловата къща" под звуците на каба гайди. В него се включиха областният и заместник областният управители Кристина Сидорова и Андрей Николов, кметът на Трявна Силвия Кръстева, директорът на художествената гимназия Орфей Миндов, ученици, бивши възпитаници на художествени училища, хора на изкуството и занаятчии.
Те отдадоха своята почит с поднасяне на венци и цветя пред иконата на Св. Георги Победоносец, която бе поставена в края на шествието в "Даскаловата къща".
Музеят е избран за последна спирка на майсторите, тъй като се счита за люлка на занаята, който практикуват съвременните дърворезбари. От "Даскаловата къща" започва и традиционния облог, провеждан в рамките на Дните на дърворезбата, чийто първообраз е този между майстора Димитър Ошанеца и неговият калфа Иван Бочуковеца.