РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител откри Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл

 

 

До 9 април комедията и сатирата завладяват габровската театрална сцена. 8 постановки на трупи от различни части на страната ще бъдат представени в рамките на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл. Те ще бъдат оценявани от жури и от публиката, които ще излъчат победителите. Форумът бе открит днес в препълнената зала на Драматичен театър “Рачо Стоянов“ от Кристина Сидорова. “Не случайно този фестивал се провежда в Габрово- центърът на страната и на хумора. Габровци сме пестеливи, но не и когато става дума за веселие и смях. Пожелавам на журито успех, защото ще избират от 8 шедьовъра на комедийното и сатиричното театрално изкуство“, каза в приветствието си областният управител.
Форумът е с конкурсен характер, като ще бъдат връчени 12 приза. Те ще бъдат определени от професионалното, алтернативното жури и публиката. Професионалното жури е с председател Елица Матеева – театровед, и членове: проф. Светослав Кокалов – сценограф и преподавател, Нина Димитрова – режисьор и актьор, Стилиян Николов – актьор и директор на театъра в Хасково и Невена Минева – заместник-кмет на Община Габрово.
Алтернативното жури е съставено от хора с различни професии: Елвира Христова, директор на Националната Априловска гимназия, Невена Екимова, художник и представител на Музея на хумора и сатирата и Радослав Първанов, фотограф, журналист и кореспондент на БТА.