РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Регионална среща за въпросите на трудовата безопастност и травматизъм се проведе в Габрово

Регионална среща в рамките на кампанията „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“ на Главна инспекция по труда се проведе днес в Габровската търговско-промишлена палата.
Поредицата събития е посветена на превенцията на трудовия травматизъм, като дава насоки и разяснения за правилата за безопасни и здравословни условия на труд и за конкретни мерки за намаляване на рисковете от инциденти на работното място.
Заместник областният управител Даниела Маринова посети проявата, която бе обявена и на провелия се под нейно председателство вчера Областен съвет по условия на труд.
Главният секретар на Главна инспекция по труда Георги Милчин поясни, че дейностите по превенция са ключови, а контролът и санкциите сами по себе си не могат да доведат до резултати. Той разясни, че има създъден механизъм за обмяна на информация и опит с другите европейски страни, при който експертите дискутират конкретни казуси от различните държави. Той подчерта, че на страницата на Главна инспекция по труда има налични материали по темата, които могат да са полезни на работодателите.
Представени бяха и данни на НОИ, според които пропуснатите ползи заради трудови злополуки възлизат на 14 мнл. лв. за периода 2020-2023г. Само за 2023г. регистрираните в страната трудови злополуки са 540, като най-честата причина за е падане от височина- при 123 случая.
Откроява се и тенденция за по- високи нива на трудови злополуки при младите работници до 24г., поради недостатъчен опит и претовареност, както и при тези над 50г. поради подценяване на ситуация.
 
 
438256109 838873181601978 97633839376510154 n