РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Начини за превенция, подкрепа и справяне с насилието бяха представени на информационно събитие в Трявна

 

Какви са начините да се справим с преживяно физическо и/или психическо насилие, как да разпознаем профила на насилника и кой може да ни подкрепи след подобна тежка травма бяха само част от темите дискутирани по време на първото информационно събитие, което бе проведено през изминалата седмица в Трявна. Кампанията бе реализирана съвместно между Фондация в помощ на жени, претърпели насилие- F. L. Y.  и Община Трявна с гост-лектори Габриела Гатева - психолог и д-р Елена Фичерова - адвокат. Борбата срещу този изключително значим обществен проблем, засягащ ежедневно стотици хиляди жени и мъже по целия свят, бе подкрепена от заместник областния управител на област Габрово Даниела Маринова, заместник-кмета на Община Трявна Жасмина Лазарова, председателя на Общински съвет – Трявна Златка Донева-Цанева , кметски наместници, общински служители и жители на Трявна.

Марина Ангелова - основател на Фондация ФЛАЙ,  сподели, че в 90% от случаите жертви на домашно насилие това са жени и деца. Едно от най-важните неща, от които те се нуждаят след подобна преживявана травма, било то психологическа и/или физическа, е подкрепа от специалисти и сигурно място, където те да бъдат защитени.“ Ние подаваме ръка на всяка една жена, потърсила помощ от нас, чрез психологическа такава именно в защитена среда - провеждаме арт терапии, индивидуални и групови сесии, използваме механизми за справяне чрез метода на психодрамата, уъркшопи и др. Говорим открито за проблема и помагаме, защото любовта не боли", кажа още при откриването Ангелова.

Официални данни за случаите на домашно насилие в област Габрово сочат, че за изминалата година техният брой е общо 466 от 35 177 за цялата страна. От началото на 2023 г. до октомври включително са издадени 30 Заповеди за постоянна защита и 35 за незабавна. За същия период са пострадали 50 жени, 10 мъже и 11 деца. Регистрираните извършители са 55 мъже и 9 жени.

"Лицата склонни към насилие са тези със социопатна, психопатна или нарцистична организация на личността; с различни девиации в поведението; със зависимости; проблеми със социализацията; ниска степен на саморегулация; нисък фрустрационен праг; различна степен на увреждане, което води до агресивни реакции, както и тези от семейства на насилие. Така се оформя профилът на насилника, който се изразява в ниска самооценка, компенсирана с грандиозна представа за себе си; емоционална неустойчивост и лабилност; емоционална студенина/коравосърдечност; краен егоцентризъм; засилени агресивност и жестокост; налични черти на засилена ревност, отмъстителност; усещане за недосегаемост и желание за контрол и собственическо чувство над другия", обясни от психологическа гледна точка Габриела Гатева и допълни, че най-честите причини за оставане в една токсична и насилствена връзка са страх, несигурност, изолация, липса на подкрепа, зависимост, общи деца, заплаха за личността и затвърждаване на позицията на жертва.

Освен психологическите последици при едно физическо насилие в домашна среда и начините за справяне след това, по време на информационното събитие бяха разяснени и правата на жертвите и помощта, която могат да потърсят по законов път.

"С измененията и допълненията в Закона за защита от домашно насилие от 01 и 11 август миналата година се разширява кръгът на лицата, които могат да потърсят помощ, а именно тези, които се намират или са били в интимна връзка. Най-ключовата промяна е удължаването на срока за подаване на жалба от 1 на 3 месеца, в който период пострадалият може да се съвземе след преживяното. Ускорява се и достъпът до правосъдие - помощ може да се потърси от държавни и общински органи, лечебни заведения, юридически лица, които в срок до 24 часа са длъжни да препратят молба за образуване на производство по издаване на Заповед за защита от районния съд", разясни адвокат Фичерова.

Абсолютна забрана за всякакъв контакт с пострадалото лице; оценка на риска по специална методика и становище на специалисти при произнасяне на съда; по-голяма грижа за засегнатите деца; създаване на Национална информационна система за домашно насилие и Национален съвет по превенция и защита от домашно насилие, както и Координационен механизъм; различни програми за осигуряване на 360-градусова грижа; безплатна правна помощ за неплатежоспособни лица и промени в Наказателни кодекс са другите съществени промени в подкрепа на жертвите на домашно насилие, които бяха детайлно представени пред присъстващите.

В края на срещата дамите бяха искрено поздравени от заместник-кмета Жасмина Лазарова, която подчерта, че местната институция вече работи в насока изграждане на защитен център на територията на общината и тази идея е подкрепена от Областна администрация- Габрово.

 

 

440961998 838880174934612 7482714815229110550 n