РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

ОТНОСНО ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА 10.12.2010 г.

През следващото денонощие ще настъпи рязка промяна на времето у нас и ще започне метеорологичната зима.

През деня страната ще остане под влияние на студен атмосферен фронт от северозапад. Ще има значителна облачност и превалявания от сняг, образуване на снежна покривка около 5см, възможни са заледявания и снегонавявания. Видимостта ще бъде намалена при снеговалеж. Температурите ще се понижат рязко и ще бъдат отрицателни между -5 и 0 градуса.

„Това е началото на едно продължително застудяване в страната ни”-предупреждават от НИМХ. „Ще има условия за снежни виелици, особено в планинските райони и в Североизточна България, а по планинските проходи ще има навявания. Най-слаби ще бъдат валежите в Северозападна, а по-продължителни на места в Източна и най-вече Югоизточна България. През деня температурите ще понижават и към 14 часа в по-голямата част от страната те ще бъдат от минус 2° до 2°”.

Да се обърне внимание на повишената опасност от възникване на силни ветрове, наводнения вследствие на значителни валежи и възможни заледявания. Да се предприемат мерки за намаляване на евентуалните последствия за населението.

ГД ”Гражданска защита” – МВР  препоръчва на гражданите:

 • При обилен снеговалеж е необходимо да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания и заледявания.
 •  
  • Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
  • Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
  • Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
  • Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
  • Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на МВР и телефон 112.
  • В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
  • Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
  • Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
  • Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.  
  • Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.  
  • В населените места се обърнете към административните власти, органите на МВР или Пътните служби.

При възникване на критична (бедствена) ситуация своевременно да се уведомява дежурния в ОКИЦ на Областно управление „Гражданска защита” – МВР.

Телефон  066/ 870 112

Е – mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Мариян Костадинов възобновява провеждането на приемни дни извън администрацията

Мариян Костадинов възобновява провеждането на приемни дни извън администрацията

Тази седмица на 11 декември /събота/ от 11 часа всички жители на кметство Лесичарка имат възможност да се включат  в изнесената приемна на Областния управител, която се организира в ритуалната зала на кметството в Лесичарка.

Причината да се организират такива изнесени приемни дни е, че много хора от малките населени места искат да се срещнат с Областния управител в приемния му ден и да споделят въпросите, които ги притесняват и вълнуват. За да може да се срещне с повече от тях Костадинов реши да ги посети на място по селата в региона. Изнесените приемни дни ще продължат по график и през следващата година.

Шесто заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район

Проведе се шесто  заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район и Регионалния координационен комитет към него

На 03 декември 2010 г. в Габрово се проведе Шестото заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Северен централен район /СЦР/ и Регионалния координационен комитет към него /РКК/.На основание чл. 52, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район е областният управител на област Габрово Мариян Костадинов .

Членовете на Съвета приеха Годишна индикативна програма за дейността на РСР на СЦР през 2011 г.

Представител на Агенция „Стратегма” – София информира участниците в Регионалния съвет за резултатите от междинната оценка за изпълнението на Националната стратегия за регионално развитие на Република България за периода 2005 – 2015 г.

На заседанието бе представена Стратегия „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж с акцент върху бъдещото развитие на района в контекста на стратегическия документ. Представителите на управляващите органи на оперативните програми – членове на Регионалния координационен комитет, запознаха участниците в съвместното заседание с операциите по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, касаещи Северния централен район.

На заседанието за заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район беше избран г-н Драгомир Николов, представител на общините от област Габрово. Също така поради настъпили промени, Регионалният съвет определи за представител на РСР на СЦР в Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” г-н Николай Сираков, на мястото на досегашния титуляр г-н Томислав Дончев.

В съвместното заседание взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, представители на общините от петте области в Северен централен район, представители на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище и представителите на управляващите органи на оперативните програми.

Граждани на Севлиево връчиха подписка на Областния управител

Подписка с 3387 подписа против Решението на Общински съвет – Севлиево за поемането на общински дълг в размер на близо 2 млн. лв за благоустрояване на централната градска част, беше предадена днес лично на Областния управител Мариян Костадинов от представител на гражданите на общината.

В писмото към подписката се казва „Изразявам своето, както и на много други граждани от община Севлиево несъгласие с решението на общински съвет – Севлиево за поемане на Дългосрочен общински дълг за финансиране реализацията на Проект „Благоустрояване на Централна градска част – гр. Севлиево”, гласувано на сесия на общински съвет на 23.11.2010 г. Същото решение не е в обществен интерес, което е видимо и от подписката”.

Припомняме че, съгласно своите правомощия- да упражнява контрол над законосъобразността на решенията на общинските съвети, Областният управител върна спорното решение за ново обсъждане. На следващото си заседание севлиевските общински съветници отново гласуваха „за” поемането на дълга.

500 деца се включиха в инициативата

Близо 500 деца от цялата област се включиха в двудневната инициатива на Областния управител, посветена на Европейския ден за здравословно хранене и готвене с децата.

 

Инициативата „Европейски ден за здравословна храна и готвене“ цели да насърчи здравословното хранене при децата, като важна стъпка в борбата срещу все по-широкото разпространение на затлъстяването сред децата Близо 22 милиона са децата, страдащи от наднормено тегло или от затлъстяване в ЕС днес, у нас техния процент е близа 80 % , затова на дневен ред е задачата да се създаде у децата интерес към храната, която консумират, и да бъдат осведомени за основните принципи на правилното хранене.

 

Инициативата за борба със затлъстяването беше разделена на две части - първата част беше отредена за спортни игри, а втората – почерпка с приготвено от учениците на ПГТ „Пенчо Семов” здравословно меню.

Победителите в игрите получиха по една кошница”Здраве” пълна със здравословни продукти, които трябва да присъстват в менюто на всички деца в ранна възраст.

 

За осъществяването на първата за региона инициатива посветена на борбата със затлъстяването при децата съдействаха  Europe Direct – Габрово, верига магазини Пикадили, Mall Gabrovo и Ники пласт – Севлиево.