РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Повече от 200 деца от региона се включиха в Дните на здравословно хранене

Повече от 200 деца от региона се включиха в инициативата, посветена на Европейския ден на здравословно хранене и готвене с деца. В два последователни дни площадите на Габрово и Дряново бяха изпълнени с деца, които се надпреварваха в спортни състезания и приготвяне на най-атрактивни, здравословни сандвичи и салата по модел на веригата за хранене Марио фреш. За да подкрепят и насърчат малчуганите към по-здравословен начин на живот бяха дошли областният управител мариян Костадинов, ВрИД кмет на община Габрово Добрин Савчев, директорят на РЗИ – Габрово д-р Петър Стефанов, старши експертът от РИО – Габрово Деян Дойнов и още много други представители на институции, които са загрижени за здравето на децата. „Всички знаем колко е голям ръстът на затлъстяване сред подрастващото поколение. Това е едно изключително негативно явление, което оказва въздействие върху здравето на гражданите из цяла Европа. Един от начините, по които може да се избегне това, е чрез физическото натоварване и възпитание – нещо, което и в училищата, а и в свободното време е все по-малко. Причината е и в естеството на новите предизвикателства – компютрите, развиващи ума, но водещи до закърняване на мускулите. Затова най-голямо значение трябва да отделим на здравословното хранене, за да можем поне малко да намалим ефекта от този начин на живот“ - каза Мариян Костадинов и допълни, че ако родителите научат децата си на здравословно хранене, това ще е една услуга от тяхна страна, която ще бъде от полза за децата, когато те станат на годините на своите майки и татковци.“ Инж. Савчев пък припомни една позната, но позабравена детска песничка и прикани всички, които присъстваха на площада да запеят „Зеленчуци, който не яде...не ще има розови страни“, след което всички деца се разкършиха с една забавна аеробика на открито с инструкторката Мая Петкова. Повече от час децата приготвяха своята салата и сандвичи и се състезаваха в щафетни игри. Най-пъргави и концентрирани в спортните състезания в Габрово се оказаха Начално училище „Васил Левски“, следвани от ОУ „Ран Босилек“ и СОУ „Райчо Каролев“, а в Дряново – СОУ „Васил Левски“ Севлиево, ІІ ОУ „Стефан Пешев“ и Начално училище „Св.Св. Кирил и Методий“ - Севлиево.

За всички победители и участници имаше осигурени награди от Европейският информационен център “Европа директно” Габрово при Габровската търговско-промишлена палата, Регионалното сдружение на общините “Централна Стара планина” и Регионалния съюз на болниците “Стара планина”.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

Уважаеми журналисти,

по повод посещението на Президента на Република Бразилия г-жа Дилма Русеф и Президента на Република България г-н Георги Първанов Ви уведомявам, че пропусквателния режим в двора на Националната Априловска гимназия ще става само срещу журналистическите Ви карти.

Официалното посрещане на президентите е в 15.30 часа, моля Ви да бъдете на обявеното място най-късно в 15.00 часа.

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА НА ФЕДЕРАТИВНА РЕПУБЛИКА БРАЗИЛИЯ Н.ПР. Г-ЖА ДИЛМА РУСЕФ В ГАБРОВО

На 6 октомври Габрово ще посрещне Президентът на Бразилия Дилма Русеф и президентът на България Георги Първанов.

В 15.30 часа областният управител г-н Мариян Костадинов и Вр.ИД кмет на община Габрово г-н Добрин Савчев ще посрещнат двамата президенти пред Националната Априловска гимназия, след което във вътрешния двор ще се срещнат с габровската общественост. След официалните обръщения, които ще направят президентите, Н.Пр. г-жа Дилма Русеф ще положи своето послание за поколенията в паметната книга на гимназията и ще разгледа регистрационната книга, в която се пази информация за баща й Петър Русеф и други братовчеди, всички те завършили гимназията.

След срещите в двора на Априловската гимназия двамата президенти ще разгледат изложбата „Българските корени на Дилма Русеф” в Регионалния исторически музей.

Визитата на Н.Пр. г-жа Дилма Русеф в Габрово ще завърши със среща с нейни български роднини.

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие новия корпус на Националната Априловска гимназия

В понеделник, 3 октомври  премиерът Бойко Борисов ще открие новия корпус на Националната Априловска гимназия в гр. Габрово. На събитието ще присъства и министър Сергей Игнатов.

Средствата за довършването на новото крило на гимназията, които са в размер на 1.5 млн. лв., са осигурени от Министерство на образованието, младежта и науката.

Дейностите по реконструкция и модернизация на най-старото средно училище в страната започват още от 1994 година, след което са замразени. Проектът беше възобновен през миналата година по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Официалната церемония по откриването ще се състои в 12.00 ч. в сградата на гимназията.

Аеробика и готвене на открито за дните на здравословното хранене на децата Габрово 2011


За втора поредна година ученици от област Габрово ще отбележат Деня на здравословното хранене и готвене с деца. Инициативата на Областния управител тази година е подкрепена и от МФВС, Европейският информационен център “Европа директно” Габрово при Габровската търговско-промишлена, Регионалното сдружение на общините “Централна Стара планина” , Регионалния съюз на болниците “Стара планина”, както и общините в региона.

За организаторите “Целта на тези дни е да се обърне внимание на проблема с нездравословното хранене и ужасяващите данни за наднормено тегло на децата ни, по един по-интересен начин – под формата на игри и състезания, както и на методите за превенция на детското затлъстяване. По този начин се надяваме да привлечем вниманието и да накараме децата и техните родители малко по малко да се замислят всеки път, когато посегнат към всички онези вредни, но вкусни храни. Във времето, когато игрите на детската площадка и в спортната зала са заменени от on-line такива е важно да се опитваме по всякакъв начин да мотивираме децата да се движат повече – не е задължително и разбира се не може всички да тренират някакъв спорт, достатъчно е обаче да се обръща необходимото внимание на часовете по физическо възпитание в училище“.

Тазгодишните мероприятия в инициативата са разделени на 3 етапа. Предварително в училищата ще бъдат изпратени материали подготвени по проект на РСБ Стара планина " In Form EU - Кампания срещу затлъстяването при деца и младежи". Ще има готварско състезание ,,Час по готвене“ - в което компетентно жури, включващо шеф-готвачите от ресторанти от всяка една от общините ще оценява приготвеното от малчуганите; и разбира се ще има спорт, както и много настроение и награди за всеки един участник.

Мероприятията ще се състоя на 4 октомври, от 14.30 часа на пл.,,Възраждане“ в Габрово за ученици от Габрово и Трявна, и на 7 октомври от 14.30 часа на пл.,,Майка България“ в Дряново за ученици от Дряново и Севлиево.

 

Още статии...