РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Информационен ден

Областният управител Мариян Костадинов съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури организира информационен ден за популяризиране на отворени мерки 2.1  «Производствени инвестиции в аквакултурите»; 2.6 «Инвестиции в преработка и маркетинг на продукти от риболов и аквакултура»; 3.1 «Колективни дейности»; 3.4 «Развитие на нови пазари и промоционални кампании» и 3.5 «Пилотни проекти» по Оперативна програма «Рибарство» 2007-2013 г.

Семинарът е насочен към всички заинтересовани лица от бранша – кметове на населени места, ловно-рибарски дружества, басейнова дирекция и хидромелиорации, концесионери на язовири, собственици на пазари, браншови организации или такива, които искат да стартират собствен бизнес в областта на рибарството и аквакултурите.

Гост на събитието ще бъде началник отдел „Управление на приоритетните оси” при ИАРА - г-жа Таня Ръсовска, която ще презентира оперативната програма и ще отговаря на въпроси по отворените мерки.

Семинарът ще се проведе на 18.10.2010 г. /понеделник/ от 14.00 часа в заседателната зала на Областна администрация - Габрово.

 

 

Ветеранките от Втората световна война получиха съдействие от Мариян Костадинов

Ветеранките от Втората световна война получиха съдействие от Мариян Костадинов

Габровските ветеранки от Втората световна война получиха съдействие от Областния управител, за да могат да се включат в Националния събор на ветеранките от ВСВ, който се организира всяка година.

Разтревожен, че нямат възможност да отидат до гр. Хисаря, председателят на Областния съвет на ветераните се обърна с молба към областния управител и изрази огорчението си от това, че различни организации в града ни за пореден път му обръщат гръб.

Тази година на събора ще присъства Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева и представители на различни министерства.

В програмата е предвидено изнасяне на Доклади за ролята на българката във войните на България, както и за участието на съмишленичките на Съюза на ветераните за изпълнение на неговите цели и задачи, награждаване с медал „65 години от победата над хитлерофашизма”, както и различни други инициативи. В Габрово медалите бяха връчени лично от Областния управител във връзка с честването на  Международния ден на мира – 21 септември.

 

Областният управител присъства на първата копка на новия храм

Областният управител се включи в  първата копка на новия храм "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”

Областният управител присъства на първата копка на новия храм в кв. Младост, който ще носи името "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски”.

Кметът на града Николай Сираков, председателят на Общински съвет  Габрово – Валерий Василев и областният управител Мариян Костадинови  положиха първия камък на храма в присъствието на  Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и десетки габровци  събрали се специално за събитието. Заради лошото време и дъжда Негово Високопреосвещенство каза, че на новия храм ще му върви по вода и призова  всички габровци да помогнат за построяването му.

Извънредна областна работна среща

Извънредна областна работна среща за социалната стратегия


Вчера, 06.10.2010 г., в заседателната зала на Областната администрация  се проведе извънредна областна работна среща във връзка с разработването на Областна стратегия за развитие на социални услуги .

Целта на срещата беше  да се уточни териториалното разпределение на новите социални услуги, които се планират за региона. Важно е всички общински администрации да поемат ангажимент и отговорност и да няма струпване на услуги само в една община, а да се постигне сръвнително равномерно разпределение на база нуждите на целевите групи. Въз основа на това разпределение ще се изработи картата на социалните услуги за региона в прогнозен период до 2015 г., която ще бъде част от социалната стратегия в област Габрово.

След проведената широка дискусия комисията взе следните решения :

  • В община Габрово ще остане един Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/   за здрави деца 0 -7 г. с капацитет 15 деца, както и Дневния център за хора с психични разстройства
  • Предвидения Дневен център за заместваща грижа за деца с увреждания във връзка с деинституционализацията на Дома за медико-социални грижи за деца – Габрово ще се разшири с кабинет за ранна интервенция и отпада планираният Център за майчино и детско здравеопазване
  • Предвидения от Община Габрово Дом  за стари хора ще се преобразува на ЦНСТ с капацитет 15 души
  • За ЦНСТ за хора с психични разстройства засега няма договаряне на територията на коя община ще се създаде и така ще се разпише в стратегията – залага се на областно ниво, а териториално местонахождение ще се уточнява в последствие
  • За Центъра за спешно настаняване на деца и жени преживели насилие ще се изчака официално решение на община Трявна възможно ли е да се помещава на тяхна територия.
  • За община Севлиево – в заложения Център за кризисно настаняване на деца в Дом за деца лишени от родителска грижа „Велика и Георги Ченчеви” , ще отпадне координационния механизъм на настаняването
  • Община Трявна ще заложи създаването на Център за обществена подкрепа с капацитет 20 места.
  • Община Трявна ще дискутира и изпрати становище относно възможността капацитета на Дома за стари хора да се планира по следния начин – 10 места за трайно настаняване и 30 – за временно настаняване.
  • Всички общини допълват като необходима услуга и обществените трапезарии

Новото крило на НАГ ще приеме ученици на 15 септември 2011 г

„Новото крило на НАГ ще приеме ученици на 15 септември 2011 г на 110%”- това заяви пред журналисти Главният секретар на МОМН Красимир Вълчев на днешната пресконференция.  Той сподели, че строителството на новото крило на Националната Априловска гимназия е приоритет в инвестиционната политика на Правителството,  както не веднъж са отбелязвали и други представители на държавната власт. Техническата документация е напълно готова остава да се финализира процедурата по избор на главния изпълнител и да се премине към реализация, за да може през второто тримесечие на 2011 година обектът да е готов. Стана ясно още, че Априловска гимназия е единственото държавно училище, по което се извършват не ремонтни, а  строителни дейности към настоящия момент. В момента се преговаря и за втори етап – строителство на южната връзка.           Областният управител допълни, че политическа воля от страна на Правителството има и нещата се случват. „Факт е, че всички министри, когато са идвали в Габрово и са обещали нещо – то се е случило и аз мисля, че всеки политик трябва да мечтае точно за такива моменти. Крайно време е един от Стоте национални туристически обекта, в които попада Националната Априловска гимназия, да започне да приема туристи” каза още Мариян Костадинов.

По отношение на останалите учебни бази- публична държавна собственост, Красимир Вълчев обяви, че Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” е едно от малкото училища в страната, включени в проект на МОМН, финансиран по ОП ”Регионално развитие” и следващата година предстои саниране на сградата. А що се отнася до Професионалната гимназия по текстил – не се предвижда промяна на предназначението на собствеността, както и че инвестиционните намерения на голяма верига магазини да строи върху този терен е недопустимо и си остават само техни намерения. Всъщност съдбата на гимназията по текстил е един от болните въпроси на габровци и областният управител изложи накратко своето виждане по него като определи случилото се като „неадекватна процедура по отношение на реституцията”, и допълни, че „все пак всеки носи съдбата на своето решение”.

Припомняме, че Главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката  Красимир Вълчев и директорът на дирекция „Държавна собственост и обществени поръчки" Диян Цветков  бяха в Габрово по покана на областния управител, провокирана от намеренията професионалните гимназии да преминат към общините. В тази връзка Красимир Вълчев съобщи, че това е една от мерките на Правителството и ако има такова преминаване към общините – то няма да е повсеместно.

„Ако тези намерения се осъществят, Националната Априловска гимназия ще остане държавна” – с тези думи Главният секретар на МОМН завърши пресконференцията.