РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Ден на здравословно хранене и готвене с деца

Ден на здравословно хранене и готвене с деца
На 29 и 30 ноември 2010 г./понеделник и вторник/Областен управител – Габрово организира инициатива посветена на Европейския ден на здравословното хранене и готвене с деца, която ще се проведе в контекста на дейността на Европейската комисия за насърчаване на по-балансиран хранителен режим и здравословни хранителни навици у децата.
Инициативата включва спортни игри за деца от начална степен на образование/І-ІV клас/, демонстрации на приготвяне на здравословно меню от ученици от Професионалната гимназия по туризъм - Габрово, беседа за здравословното хранене с експерт по храненето от РИОКОЗ – Габрово. Подготвени са брошури за здравословно хранене за децата и техните родители и учители.
Събитието ще се проведе в спортна зала Орловец, където ще участват ученици от Габрово и Трявна и в спортна зала „Дан Колов" за учениците от Севлиево и Дряново.
Съорганизатори на мероприятието са
  , верига магазини и Mall Gabrovo – които подсигуриха наградите за победителите.
Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
На 29 и 30 ноември 2010 г./понеделник и вторник/Областен управител – Габрово организира инициатива посветена на Европейския ден на здравословното хранене и готвене с деца, която ще се проведе в контекста на дейността на Европейската комисия за насърчаване на по-балансиран хранителен режим и здравословни хранителни навици у децата. 
Инициативата включва спортни  игри за деца от начална степен на образование/І-ІV клас/, демонстрации на приготвяне на здравословно меню от ученици от Професионалната гимназия по туризъм - Габрово, беседа за здравословното хранене с експерт по храненето от РИОКОЗ – Габрово. Подготвени са брошури за здравословно хранене за децата и техните родители и учители. 
Събитието ще се проведе в спортна зала Орловец, където ще участват ученици от Габрово и Трявна и в спортна зала „Дан Колов” за учениците от Севлиево и Дряново. 
Съорганизатори на мероприятието са Europe Direct Gabrovo, верига магазини Пикадили и Mall Gabrovo – които подсигуриха наградите за победителите. 

 

Учредиха Асоциацията по ВиК - Габрово

Учредиха Асоциацията по ВиК - Габрово

Днес бе учредена Асоциация по ВиК - Габрово. На общото събрание присъстваха кметовете на общините Габрово, Дряново и Трявна и държавата - в лицето на Областния управител Мариян Костадинов и Владимир Василев – управител на ВиК Габрово.  По покана на Областния управител на събранието присъства и началникът на политическия кабинет на МОСВ – Владимир Стратиев, който разясни  цялата организация по учредяването на този вид асоциации, тяхната нормативна уредба, функции, структура и др.

Асоциацията по ВиК е особен вид юридическо лице по силата на Закона за водите, която няма да е търговско дружество и да разпределя печалба. Стратиев обясни, че цялата ВиК структура е разделена в две направления – публична държавна и публична общинска собственост и допълни, че ВиК асоциацията винаги ще бъде публична собственост, което ще е гаранция за задоволяване на всички нужди на гражданите.  Асоциацията е особен орган, който ще трябва да уреди всички въпроси за стопанисването и експлоатацията на тази публична собственост.

Законът за водите предвижда дялово участие на държавата в асоциацията в лицето на Областния управител да бъде 35 процента, а 65 процента да се разпределят пропорционално на броя на населението от последното преброяване през 2001 година между общините в Габровска област –Габрово, Дряново и Трявна. Процентното съотношение на гласовете в Асоциацията по ВиК за областта е както следва: 48 % за Община Габрово, 7,53% - за Община Дряново и 9,26 % за Община Трявна.  Важно е да се отбележи, че Законът не дава възможност на общините да се разпореждат самостоятелно с техния дял.

Учредената асоциация получава активите на ВиК, а дружеството остава единствено оператор. Тя ще се управлява от общо събрание, което ще взима решения с мнозинство от 75%. Източниците на финансиране са три – държавен и общински бюджет, европейски фондове и приходите на ВиК операторите. Асоциацията по ВиК е органът, който сключва договор за управление на ВиК инфраструктурата с ВиК оператор и съответно определя условията.

Една от първите задачи на Асоциацията ще бъде да разработи и приеме т.нар. мастерплан на ВиК системата и съоръженията, както и инвестиционна програма. За Асоцияцията не е предвидено да се създават големи съпътстващи структури и администрации.

Третокурсници се обучаваха за електронното управление

Третокурсници се обучаваха  за електронното управление в Областната администрация

Вчера в Областната администрация се проведе второто изнесено обучение на студентите ІІІ курс, специалност Публична администрация.По план темата на упражнението беше Електронно правителство. В тази връзка специалистът по информационно обслужване от администрацията представи пред студентите проектът, с който областта ни стана първата е-област в страната. Беше разяснено що е то електронен документ и  как на практика се използва електронният подпис. Студентите се „запознаха” и със системата за документооборот „Актър”, чрез която областна администрация и общините в региона имат директен обмен на  документи. Бъдещите специалисти по публична администрация  разсъждаваха по въпроса трябва ли да е централизирано или децентрализирано електронното управление и кои са плюсовете и минусите му.

Връчиха наградите в конкурса "Моето семейство"

Връчиха наградите в  конкурса  „Моето семейство”

В понеделник бяха връчени наградите от конкурса "Моето семейство". На церемонията присъстваха народния представител от габровски регион г-жа Галина Банковска, областният управител - Мариян Костадинов, заместник областния управител, началника на РИО Габрово г-н Георги Маринов, членовете  на журито, което оценява рисунките и литературните творби.

Участниците, деца на възраст от 6 до 14 години се състезаваха в три категории – за най – добро есе, рисунка и стихотворение.  Над 270 са получените рисунки, есетата са 52, а стихотворенията близо 20. Най – добрите 30 творби са подредени в изложба  във фоайето на зала "Възраждане".

В специална галерия на сайта наОбластната администрация ще бъдат публикувани всички получени рисунки.

Инициативата се организира и  проведе под патронажа на областния управител на Габрово Мариян Костадинов,  по повод Деня на християнското семейство, а наградите бяха осигурени от организацията Жени ГЕРБ и МГЕРБ.

По време на церемонията децата от ЦДГ „Радост”, „Бисерите” от Горна Росица и фолклорен ансамбъл „Габровче” отправиха поздрав към всички присъстващи в залата.

Днес празнуваме Деня на християнското семейство

Днес празнуваме Деня на християнското семейство


На днешния 21 ноември православната българска църква отбелязва Въведение Богородично или още Деня на християнското семейство и православната младеж. 

Въведение Богородично ни напомня за влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм. Когато Мария навършила три години, благочестивите й родители Йоаким и Ана изпълнили обещанието си, дадено пред Бога, и оставили дъщеря си в храма - да служи на Господа и да се подготвя за великото си предназначение на Божия майка.
Според преданието, Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я. Той я въвежда в светилището на 21 ноември.
Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на християнската младеж. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

В миналото този ден се е чествал в много ограничен кръг - само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение.

След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали - освен празника Въведение Богородично - и здравата връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Още статии...