РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Заседание на Постоянната комисия по заетост

Заседание на Постоянната комисия по заетост

Утре, 25.01.2011г. (вторник) от 11,00 часа в заседателната зала на Областна администрация ще се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

На заседанието ще бъде обсъдено предложението на РИО – Габрово за  държавния план-прием през учебната 2011/2012г.

Информационен ден по Преброяване 2011 за директорите от областта

Информационен ден по Преброяване 2011 за директорите от областта

На 26 януари от 14.30 часа в актовата зала на Националната Априловска гимназия ще се проведе информационен ден по Преброяване 2011 за директорите на всички учебни заведения на територията на област Габрово.

Срещата е по инициатива  на  Областния управител Мариян Костадинов, съвместно с Областната преброителна комисия.

Идеята е да се наблегне на предимствата на електронното преброяване.

Преброители ще изнесат презентация за преброяването, което в България се извършва за 17-ти пореден път, но за първи път въвеждаме електронното преброяване, което ще стартира от 00.00 ч. на 1 февруари до 24.00 ч. на 9 февруари 2011 г.

Директорите трябва да разяснят и подтикна учителите от техните училища да преброят своите домакинства като попълнят онлайн анкетната карта. Информационни материали ще бъдат раздадени и на учениците, които да  обяснят на своите родители за тази възможност, а защо не и те самите да преброят своите баби и дядовци.

Важно е да се разберат предимствата на електронното преброяване, а именно:

  • Активно е 24 часа в денонощието
  • Има възможност да запазите отговорите си, да прекъснете попълването на картата и да продължите в удобно за Вас време
  • Спестява се време – попълването на картата за едно лице не би отнело повече от 10-15 минути. Информацията е надеждно защитена
  • външен човек няма да влиза в жилищата;
  • пестим хартия и спасяваме живота на много дървета;
  • улеснява се и ще се ускори въвеждането на данните от преброяването
  • спестяват се средства

Информационния ден за Директорите е първата стъпка от инициативата на Областния управител „Да се преброим електронно”. Предстои да изпрати имейли до общинските администрации и ръководителите на териториалните структури на територията на област Габрово с искане всички служители също да се преброят електронно.

Днес отбелязваме Атанасовден

Днес отбелязваме Атанасовден

На днешния 18 януари Българската православна църква отбелязва Атанасовден. На този ден почитаме паметта на Свети Атанасий Велики. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима".

Атанасовден, се почита като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на различни болести. На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Няма опасноста от Шап в областта, но трябва да сме готови да реагираме

Няма опасноста от Шап в областта, но трябва да сме готови да реагираме

Вчера областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с възникналото огнище на ШАП в някой региони на страната. Директорът на районната ветеринарно медицинска служба д-р Светослев Спасов запозна членовете на комисията с  епизоотичната обстановка,  във  връзка с възникналото огнище на шап в бургаското с. Кости, след което областният епидемиолог д-р Гинев подробно разясни кои са симптомите, по които хората могат да разпознаят болестта по своите животни- отпадналост, липса на апетит, влошено общо състояние.  И макар че в областта няма опасност от епидемия, заболяването се раз­пространява много бързо и неконтролируемо- каза д-р Гинев, затова трябва да имаме повишена готовност за констатиране, ограничаване и ликвидиране на огнище от шап по чифтокопитни животни на територията на нашата област. След като повече от час продължи  заседанието Областната епизоотична комисия реши Директора на РВМС – Габрово да се разпореди със заповед осъществяването на постоянен превантивен контрол върху животновъдните обекти на територията на областта. От своя страна кметовете на общините да се разпоредят на кметовете на населените места да информират собствениците на ЕПЖ и свине в личните си домове своевременно да уведомяват регистрираните ветеринарни лекари при случи на заболявания на животните с признаци на Шап. Собствениците на животновъдни обекти да въведат строги мерки за охрана и биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Да извършват дезинфекция на влизащи и излизащи транспортни средства. Да избягват закупуването на животни от нерегламентирани търговци – това важи както за тях, така и за гражданите. Регистрираните ветеринарни лекари в цялата област стриктно ще следят за признаци на Шап при заболели животни и при всеки възникнал съмнителен случаи своевременно ще информират РВМС и ще предприемат действия за предотвратяване разпространението на заболяването.

Заседание на Областна епизоотична комисия – Габрово

Заседание  на Областна епизоотична комисия – Габрово

На 14 януари 2011 г./петък/ от 13.30 часа в заседателната зала на Областна администрация ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия при следния дневен ред:

1. Запознаване с епизоотичната обстановка ,  във  връзка с възникналото огнище на ШАП в с. Кости, обл. Бургас и наложените превантивни мерки със заповеди: № РД 11- 26/10.01.2011г. и № РД 11-11/06.01.2011г   на Генералният директор на НВМС

Д-р Светослав Спасов

Директор РВМС

2.  Кратко описание на болестта и общи мерки за профилактика и  биосигурност на животновъдните обекти.

Д-р Георги Гинев

н-к отдел “ЗЖ”

3. Проекторешения за повишаване готовноста за предотвратявяне  проникването на заболяването,  своевременното констатиране,  ограничаването  и ликвидирането  на огнище от Шап по чивтокопитните животни   на територията на областта.

Г-н Пламен Недков

Зам. Областен  управител

4.   Разни.

Още статии...