РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Ралица Манолова инициира среща с общините за съгласуване на   предварителното картиране на социалните услуги в област Габрово, които ще бъдат подкрепени от европейските програми за програмен период 2021-2027 и Плана за възстановяване и устойчивост. – информира главният експерт в Областна администрация Михаела Стоянова. Обсъдено беше финалното предложение на МТСП за броя и вида на социалните услуги, които ще осигуряват подкрепа не само на хората от отделната община, в която са създадени, но и на нуждаещите се от всички общини в областта.

Едно от опасенията, които се изразиха, е обезпечаването на новите услуги с човешки ресурс. На този етап общините изпитват затруднения за осигуряване на медицински сестри, помощен персонал, рехабилитатори, психолози и др. Нужно е по-мотивиращо заплащане на персонала в социалните услуги. Споделени бяха добри практики в сферата от Община Габрово.

Повдигна се и темата за това как ковид пандемията повлия на потреблението на социални услуги. Има все по-изразена тенденция и интерес към услугите, които се предоставят в домашна среда, а не в общността. За в бъдеще е необходимо да се обърне поглед към нови услуги, свързани с превенцията на зависимости, домашното насилие и различните видове тормоз.

Очаква се общините да предоставят своите писмени становища по предложението на МТСП за нови социални услуги в областта до 16 април.