РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

новини от правителството

Одобрена е българската позиция за Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване

Правителството одобри българската позиция за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. То ще бъде на 17 февруари в Брюксел. В рамките на срещата ще се проведе ориентационен дебат на тема „Жените в управителните съвети”. Целта е да се сподели опитът на държавите по отношение преодоляването на пречките пред увеличаването на броя на жените в управителните съвети на търговските дружества в ЕС. През 2010 г. жените не достигат дори скромните 12% от членовете на управителни съвети в най-големите търговски дружества, чиито акции се търгуват на борсата, и около 3% от председателите на управителните съвети в ЕС. Като добра практика България може да отчете, че към 1 ноември 2011 г. процентът на жените, членове на управителните съвети в дружествата с над 50% държавно участие от системата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (51 търговски дружества), е 43 на сто, с което е постигнат разумният баланс на представителство на половете. По време на заседанието ще бъде проведен и открит дебат по изпълнението на Стратегия „Европа 2020”. Министрите ще одобрят и Заключения на Съвета относно приоритетите за действие в областта на заетостта и социалните политики – политически насоки за 2012 г. България изразява принципна подкрепа на проекта на Заключения. Приоритетните области на действие, посочени в документа (повишаване атрактивността на заетостта, борба с високата младежка безработица, намаляване на продължителната безработица и др.), са приоритетни и за България. Мерки за тяхното адресиране са предложени за включване в актуализираната Национална програма за реформи на България за периода 2012-2020 г.

Страните от ЮИЕ договарят дългосрочно сътрудничество по отношение на е-инфраструктурата

Правителството одобри Меморандум за разбирателство за е-инфраструктурата в Югоизточна Европа между министерства и ведомства от Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, България, Република Македония, Молдова, Черна гора, Румъния, Сърбия и Турция.

Страните от ЮИЕ разглеждат е-инфраструктурата като ключов фактор за провеждане на съвременни научни изследвания, предоставящ основополагащи мрежови и компютърни услуги за изследователската и образователната общност. Те от десетилетие си сътрудничат на техническо ниво чрез редица проекти на Европейската комисия и други донори. Меморандумът, който ще бъде подписан, надгражда съществуващото сътрудничество и на ниво политики, като предлага дългосрочна визия за трайно взаимодействие по отношение на е-инфраструктурата.

Подписването на меморандума от страна на България отразява политиката на правителството като част от отговорностите му по отношение на стратегическото развитие на страната. Целта е да се подпомогне развитието на науката в България за превръщането й във фактор за развитието па икономика, базирана на знанието и иновационните дейности.

Земеделският министър приготви здравословни сандвичи

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов приготви здравословни сандвичи в събитие на организацията на професионалните готвачи „Евро ток България” с 500 деца от София по повод Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца. „Днес да се опитваме да сготвим здравословно, за да бъдем по-здрави, по-усмихнати, по-жизнени, да растем по-здрави и по-хубави”, заяви министърът.

Според него голяма част от децата са с наднормено тегло, нямат, или - не са получили знание по отношение на здравословното хранене. Знаете, че това е специална мисия – и на министерството, и моя лична, каза той. Радвам се, че има такъв ден. Дано днес от тези професионални готвачи да научат нещо повече за здравословното хранене, допълни министърът. „Трябва да покажем с какво да се заместят чипсовете, кроасаните”, уточни той. Д-р Йордан Войнов, директор на Българска агенция по безопасност на храните обясни, че най-добрата инвестиция в бъдещето са нашите прекрасни деца. За да е успешна инвестицията, трябва да се хранят безопасно и здравословно, допълни той.

Министър Найденов приготви здравословен сандвич с децата. Той използва пълнозърнест хляб, пилешко бяло месо, зелена салата, моркови и броколи. Накрая прибави нискомаслено меко сирене, приготвено от здравословно прясно мляко. За десерт бяха осигурени вкусни плодове.

Цветан Цветанов: Българските роми могат да бъдат част от икономическия подем и развитието на странат

Вицепремиерът и председател на Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет Цветан Цветанов откри днес двудневна конференция с международно участие, посветена на прилагането на приетата от правителството Национална стратегия за интегриране на ромите. Форумът, организиран от НССЕИВ и Световната банка, е посветен на ефективния мониторинг и оценка на документа и постигането на резултати от прилагането му.

„Подобни дискусии могат да дават добрите модели и да ни убедят във възможността българските роми да са част от икономическия подем и развитието на страната”, каза вицепремиерът Цветанов. Той посочи, че с експертизата на Световната банка, която може да бъде предоставена по подписания вчера Меморандум за разбирателство, ще позволи да се приложат модели, дали резултати в други европейски държави.

Като особено важно Цветан Цветанов определи внасянето на Стратегията за обсъждане в Народното събрание и изрази надежда тя да бъде приета с широк консенсус от парламентарно представените партии. „Когато говорим за реализиране на национална стратегия, това не трябва да бъде стратегията на едно правителство, на един министър или дадена НПО”, каза той и посочи, че успех и резултати могат да бъдат постигнати само в партньорство с местната власт и законодателния орган.

Вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Филип льо Уру поздрави правителството за документа, който определи като знак за силен ангажимент от изпълнителната власт за решаване на проблемите. Той изрази позицията на своята институция, че инвестирането в ромско образование и включване означава разумна икономика, особено като се има предвид, че 23% от трудовата сила на пазара е от ромски произход.

„Днес предприемаме много важна стъпка – преминаваме от правене на стратегия към нейната реализация и измерване на резултатите. Световната банка може да предложи своя изключителен опит за мониторинг и оценка и се радвам, че има такава хубава коалиция от отдадени партньори – правителството, UNDP, Европейската комисия. Мисля, че всички заедно можем да превърнем стратегията в реални, конкретни, измерими резултати”, посочи г-н Льо Уру.

По думите на посланика на Дания у нас Коре Янсон, чиято страна председателства Европейския съюз, много държави-членки все още не са разработили достатъчно средства за конструктивно подобряване положението на ромите и България може да служи като вдъхновение за тях с впечатляващите промени, които прави.

В рамките на работните сесии представители на изпълнителната и на местната власт, на Европейската комисия и Световната банка, на неправителствения сектор, на държавите от инициативата „Десетилетие на ромското включване” ще обсъждат методите за ефективно прилагане на Националната стратегия, мониторинговите инструменти, както и начините за оценка на резултатите.

Премиерът Бойко Борисов назначи Жулиета Хубенова за зам.-министър на икономиката, енергетиката и тур

Министър – председателят Бойко Борисов назначи Жулиета Хубенова за заместник – министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Г-жа Хубенова е инженер по образование. Била е съветник по Европейските програми в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, заемала е поста директор за България програма БАС, към ЕБВР, работила е в Opportunity International - България - партньорска агенция на международната мрежа на Опортюнити Интернешънъл за подпомагане на микро предприятия чрез малки инвестиционни заеми за производство, услуги и селско стопанство.

Има опит в сферата на европейските програми и фондове в подкрепа на бизнеса. Владее английски и руски езици.

С друга своя заповед, считано от днес, премиерът освободи Екатерина Захариева от длъжността заместник – министър на регионалното развитие и благоустройството. Заповедта е издадена въз основа на подадено от г-жа Захариева заявление.

Още статии...