РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Мария Пенева участва в заседание на Регионалния съвет за развитие

Заместник областният управител Мария Пенева участва днес в заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) и Регионалния координационен комитет (РКК) на Северен централен район (СЦР). То се свика и откри от областния управител на област Русе и председател на РСР на СЦР г-н Галин Григоров на основание чл. 52, ал. 2, т.1 и във връзка с чл. 53, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие.

По време на заседанието секретарят на РСР на СЦР и началник на отдел „Северен централен район“, ГД „СППРР“, МРРБ г-жа Тамара Кулева представи Годишния доклад за напредъка по изпълнението на Регионалния план за развитие на Северен централен район (2014 – 2020) за 2018 г., като след гласуване той беше одобрен. Съгласно отчетеното изпълнение на РПР на СЦР (2014-2020 г.) за 2018, общият напредък се характеризира с растеж, но с бавни темпове, със задълбочаващи се демографски проблеми и вътрешнорегионални и междурегионални различия.

Представителите на Управляващите органи по Оперативните програми запознаха присъстващите с актуална информация относно напредъка по изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз, на територията на Северен централен район.

В края на заседанието областният управител на област Разград г-н Гюнай Хюсмен пое председателството на РСР на СЦР от областния управител на област Русе г-н Галин Григоров. Мандатът на новия председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район е от 01.07.2019 г. до 31.12.2019 г., като за негов заместник беше избран кметът на Община Разград д-р Валентин Василев.

В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите от Северен централен район, представители на общините от областите в Северен централен район, на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище.

Предлагат мерки за намаляване на жертвите по пътищата

Мерки за намаляване на жертвите по пътищата обсъдиха на работна среща заместник областния управител Мария Пенева, началникът на сектор Пътна полиция“ Пенчо Пенчев и Деян Дойнов - представител на РУО – Габрово.

Множество дейност са залегнали в предложенията на РУО – Габрово от инструктажи на ученици и родители до изложби, конкурси, тренинги. „Урегулиране на ясни и точни правила за взаимодействие на МВР с местни и национални медии за своевременно предоставяне и обективно отразяване на пътната обстановка и пътния травматизъм, както на национално така и на местно ниво.“ – предлагат от сектор „Пътна полиция“ и още: „При обучението на кандидатите за водачи на МПС, задължително да се въведе управлението на МПС на полигон, като се включи и в практическата част на изпита за придобиване на съответната правоспособност.“ Оттам предлагат още да се предвиди и възможността на сега разположените стационарно камери на АПИ, също да записват, скорост, време , място посока на движение, конкретно МПС, нарушило скоростните режими, защото имат тази техническа възможност. Наред с това да се предвиди мобилните и преносими камери за контрол на скоростта, да се разполагат в МПС собственост на МВР, които на са маркирани, с цел осъществяване на негласен контрол.

Предложени ще бъдат и промени по отношение на административно наказателната дейност – съкращаване на срокове, фиксиране размери на глоби, връчването на санкционни документи…

Всички мерки, които бяха обсъдени по време на срещата, са обобщени и ще бъдат предложени от заместник областния управител Мария Пенева, която ще вземе участие в международна кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“. Тя ще се проведе в Деня на безопасността на движение по пътищата - 29 юни и се организира от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата“. Събитието ще бъде открито от министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов и генералния секретар на Конфедерацията на пътните администрации в Европа Стив Филипс.

Ще плануваш ли един ден на Шипка, за да покориш Върха?

Последният учебен ден е. Може би плануваш вече своята ваканция. Мечтаеш за безгрижие, море и забавления… А какво ще кажеш за малко прохлада? Нещо интересно, нови познанства и усещане за свобода? Нужно е само да си на възраст между 10 и 17 години, да обичаш да предизвикваш себе си с различни неща, да имаш желание и мотивация да се включиш в единственото в страната състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата.

Замислял ли си се какво можеш да направиш за 281 секунди? Нужни са ти точно толкова, за да изкачиш всичките 890 стъпала. Всъщност това е рекорда на един от участниците в изминалите издания на състезанието.

Как ти звучи? Ще плануваш ли един ден на Шипка, за да покориш Върха?

Очакваме твоята заявка за участие, която може да подадеш във всяко едно Регионално управление по образованието за съответната област в страната или на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. до 25 юли 2019 г.


*ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО *

Провежда се в две възрастови категории: 5-8 клас и 9-12 клас, съответно момичета и момчета. Регламентът е, както следва:

· Регистрация на участниците – 9:30 – 10:00 ч. в деня на събитието 23 август 2019 г;

· Представяне на документ за предсъстезателен медицински преглед по образец, съгласно Приложение №5 към чл.7, ал.5 от Наредба № 8/01.04.2005г.;

· Старт – 10:30 ч. – изходна позиция: подножието на стълбите;

· Финал – след изкачване на стълбите от всички участници;

· Награждаване на първите трима класирали се, в съответната възрастова група / според времето за преодоляване на дистанцията/

♻️ #Да Дадем Добрия Пример ♻️

На 14 септември от България даваме старт на чистата вълна на 5 континента, съобщи мениджърът „Социални проекти“ в bTV Media Group Мария Лазарова по време на национална среща на партньорите в кампанията "Да изчистим България заедно".
Събитието се проведе в Университетската ботаническа градина в София и събра организатори и участници в най- голямата доброволческа инициатива у нас. В национален мащаб изминалата кампания отчита 409 000 доброволци. Общата изчистена площ е 1 770 000 кв. м. По данни на МОСВ са събрани 4123 тона отпадъци и 2869 почистени локации.
Областният управител Невена Петкова прие благодарствен плакет за участието на всички, включили се в почистването на област Габрово през 2018 година.
И през 2019-та година екипът на Областна администрация ще се включи в #ДаИзчистимБългарияЗаедно, защото вярваме, че добрият ни пример и намерения ще доведат до повече съмишленици.
Добрите дела ще са в основата и на тазгодишната кампания, когато на 14 септември всички заедно ще можем не просто да почистим замърсените зони, но и да спасим унищожени гори или засадим нови, да ремонтираме туристически табели и заслони, да боядисаме пейки и много други.

Весел детски празник в Градинката с мечето

Днес „Градинката с мечето“ се превърна в увеселителен парк, където малки и големи имаха възможността да участват в индивидуални и отборни игри. Посланието на днешната инициатива „Европейски културни традиции за свободното време“ е да прекарваме повече от свободното си време сред природата, в компанията на приятелите, а не на електронните и мобилни устройства, спортувайки, забавлявайки се, черпейки опит от останалите европейски държави.

Събитието се организира от Областна администрация и е в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС. По този повод областния управител обясни, че за трета поредна година Министерски съвет отпуска средства на Областните администрации за реализацията на подобни инициативи, посветени на европейското културно многообразие. „Решихме нашето събитие за 2019 година да обединява няколко ключови елемента: - познанията за културата на страните от ЕС, - различните видове спорт и игри на открито, популярни в отделните европейски държави - и най-вече - традициите за споделяне на свободното време с приятели и семейство.“ – допълни още главният организатор. През първия месец от лятната ваканция, Невена Петкова пожела на всички приятни емоции и добро настроение, които да запазят за дълго през цялото лято.

Още статии...