РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ е открита за посещения

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“ беше официално открита от областния управител Невена Петкова. На събитието присъстваха кметовете на общините Габрово и Трявна, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, заместник – областният управител Мария Пенева, заместник – кметът на община Трявна Николинка Николова, началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово, директорът на Националната Априловска гимназия, представители на културни институции, преподаватели и ученици от гимназията – домакин. Невена Петкова приветства присъстващите и припомни, че само преди дни, когато се отбеляза годишнината от свикването на първия български парламент и приемането на първата българска конституция - в Габрово беше представена една тематична изложба, посветена на държавността. „С нея показахме държавниците от нашия регион – онези личности, дръзнали да бъдат първи и записали името си в страниците на историята. Днес около нас са подредени 40 табла, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.“ – каза още областният управител на Габрово и допълни: „Вярвам, че има с какво да се гордеем и предаваме на поколенията, да помним онова, без което не можем…свобода, независимост, държавност. Нека по-често си припомняме думите на Васил Левски станали мото на изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, без да е нужен специален ден или повод.“ Отправени бяха благодарности на инициаторите й в лицето на Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

Катя Гечева – главен експерт Държавен архив – Габрово представи самата изложбата. Основен акцент в нейния разказ бяха представителите от Габрово в Учредителното събрание: трима по звание (според длъжността, която заемат) – Иван Пенчов Златин, председател на Габровския окръжен съд; Калчо Симеонов Дренков, председател на Габровския окръжен съвет и Сава Илиев Сирманов, председател на Габровския градски управителен съвет. Избрани от габровци, за да ги представляват са д-р Алекси Христов, заслужил габровски общественик и Иван Гюзелев, учител по физика в Габровската гимназия. Други двама габровци, назначени със заповед на губернатора т. е. “по право” са Райчо Каролев инспектор на училищата в Русенска губерния и Андрей Манолов, член на Търновския губернски съд.

Иван Гюзелев и Райчо Каролев са представени в експозицията с кратки биографични справки, те продължават участието си в политическия живот на страната и заемат министерските кресла в Министерството на народното просвещение през 1880 г. и 1884-1886 г. Останалите габровски участници в Учредителното събрание може да се видят на общото таблото на членовете.

Специално място в експозицията е отредено на Петко Рачев Славейков, като един от най активните парламентаристи. На таблото са използвани две снимки съхранявани в ДА – Габрово: на къщата в която е живяло семейство Славейкови и паметника на П. Р. Славейков в Трявна.

Катя Гечева отбеляза и още едно важно за габровци събитие – на 5 юли тази година се навършват 140 години от издаването на указа за назначаване на Първото българско правителство с министър-председател Тодор Бурмов, роден в с. Нова махла, дн. кв. на Габрово, което е още един повод да припомним на всички за габровците, дръзнали да бъдат първи.

Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ е по инициатива и организирана от Народното събрание на Република България, подготвена е от експерти на Държавна агенция „Архиви".

В Габрово ще може да бъде разгледана до 31 май в Национална Априловска гимназия.

Работна среща във връзка с предстоящите избори

Областният управител Невена Петкова и екипът от Областна администрация, ангажиран с организационно-техническата подготовка на изборния процес, проведоха работна среща във връзка с дейностите по провеждане на предстоящите избори за членове на Европейския парламент. Участие в нея взеха председателят и секретарят на РИК – Габрово, представители на общините Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, на ОДМВР – Габрово и РДПБЗН – Габрово, както и директора на Информационно обслужване.

Коментирани бяха текущи въпроси, свързани с решения на ЦИК, като подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, подготовка на методически указания и други.

От общинските администрации коментираха, че подготовката протича нормално, определени са всички помещения за съхранение на бюлетините, очаква се до края на седмицата да бъдат оборудвани и със СОД.

По време на срещата стана ясно, че ще има възможност и за машинно гласуване общо в 53 секции в областта. Предстои да се проведе обучение на членовете на СИК от РИК. Веднага след срещата беше извършен оглед от представителите на МВР на мястото, където в изборния ден ще се предават бюлетините.

Областният управител поздрави организаторите на историческата възстановка „Последните пушки на Априлското въстание в Габровския край – Битката на четата на Христо Патрев“

Историческата възстановка „Последните пушки на Априлското въстание в Габровския край – Битката на четата на Христо Патрев“ събра днес десетки габровци в кв. Нова Махала. Освен основната чета на Цанко Дюстабанов, действала в селата около Габрово, Севлиево и Троян, през Априлското въстание в 1876 е имало и втора, по-малко позната чета, сформирана и воювала също в Нова махала – на Христо Патрев. Имено затова инициатори решават да направят „реконструкцията на събитията от бунтовната пролет на 1876 – годината, в която народа български с кръвта си заяви пред света, че не е изчезнал и е готов да плати най-високата цена за свободата – живота си!“ Областният управител Невена Петкова, уважи събитието и поздрави организаторите му. „Героизмът на тези, които са се борили и загивали за свободата на Родината, за нашата свобода, заслужава нашето признание и дълбока почит. Априлската епопея е едно доказателство за силата на стремежите и идеалите, за вечния порив за свобода и независимост на човешкия дух. Едно въстание, което завършва гибелно, но едновременно с това с успех, защото запалва искрата на национално самосъзнание и копнеж по Освобождение. Вярвам, че онзи огън, запален през далечната 1876 година, поддържа и днес вярата ни в силите, възможностите и потенциала на България.“ – каза в обръщението си Невена Петкова и допълни още, че в бъдещето ни трябва да има място за историята, личностите и героите от миналото, трябва да се помнят заветите на дедите ни – да се разказват на поколенията. Тя нарече това събитие открит урок и благодари на всички - Национално дружество „Традиция“ Регионален клон „Цанко Дюстабанов“ гр. Габрово и Община Габрово, без които то нямаше да бъде възможно. „Нека се учим от миналото, да бъдем единни в общите каузи, нека днешната паметна дата, която ни е събрала да бъде извор на сили и енергия в стремежа ни да съграждаме желаното бъдеще. Поздравявам всички Вас, които носите родолюбието в сърцето си. Поклон пред саможертвата на героите от Априлската епопея!“ – каза още областният управител на Габрово. Заедно с кмета на Община Габрово Таня Христова поднесоха цветя на новооткритата паметна плоча на свещениците Йоан Чомаков и Иван Баев в двора на църквата в кв. Нова Махала и на Мемориала на въстаниците.

Дни на дърворезбата в Трявна от днес до Гергьовден

В присъствието на областния управител Невена Петкова, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, председателя на Общински съвет - Трявна Силвия Кръстева, заместник областния управител Мария Пенева и гости на града, кметът на община Трявна Дончо Захариев даде официален старт на Дните на дърворезбата. В продължение на три дни на площада пред общината петима резбари ще възобновят 200-годишен облог и пред погледа на тревненци и гостите на града ще извайват своите фигури от дърво. Най – добрият от тях ще бъде обявен на 6 май, който освен Ден на храбростта, е и празник на дърворезбарите.

Освен облога между резбарите в дните 4-6 май Трявна ще се превърне и в център на традиционни занаяти на открито, представени от ученици на петте национални училища по приложни изкуства, които са под егидата на Министерство на културата. Всеки, който има желание ще може да опита да тъче, рисува, работи с глина, дърво или камък, а целта е да се популяризира дейността на специализираните училища и да се отдаде заслуженото уважение към приложните изкуства. Изложби, съревнования, демонстрации и концерти ще потопят посетителите на Трявна в един различен свят на българските традиции и изкуство.

ПРОГРАМА

04.05.2019 г.
09.30 ч. Откриване на „Дни на дърворезбата" в град Трявна - площада пред читалище „П. Славейков 1871“
09.30 - 17.30 ч. Демонстрации на специализирани училища по изкуства към МК - площад „Капитан дядо Никола”, пред часовниковата кула
10.00 - 18.00 ч. Симпозиум „Облог в Трявна“- площада пред читалище „П. Славейков 1871“
10.30 ч. Откриване на изложба с творби на деца от „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” в НГПИ "Тревненска школа" гр. Трявна
18.00ч. Откриване на изложба на Антон Георгиев в галерия „Казаков“ гр. Трявна

05.05.2019 г.

09.00 – 17.00 ч. Демонстрации на специализирани училища по изкуства към МК - площад „Капитан дядо Никола”, пред часовниковата кула
09.00 - 18.00 ч. Международен симпозиум „Облог в Трявна“ - площада пред читалище „П. Славейков 1871“
10.30 - 11.30 ч. Сутрешно матине с участието на ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков” гр. София в Музея на иконата в гр. Трявна
18.00 ч.- Откриване на Национална изложба на секция „Дърворезба” при СБХ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“
19.30 “Art school fest”- изпълнение на музикалните групи „Таралешков“, „Шаша“ и „Ехо Балкан самба“ в двора на училището.

06.05.2019 г.
09.00 - 18.00 ч. Международен симпозиум „Облог в Трявна“ - площада пред читалище „П. Славейков 1871“
09.00 - 17.00 ч. Демонстрации на специализираните училища по изкуства - Площад „Капитан дядо Никола” пред часовниковата кула
11.00 - 12.00 ч. Шествие на майсторите дърворезбари с иконата „св. Георги“ - от НГПИ "Тревненска школа" до „Даскаловата къща“ и поднасяне на венци, с музикалното участие на ученици от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел
12.30 ч. Закриване на облога, обявяване на резултатите и връчване на пояса на победителя в двора на „Даскаловата къща“ гр. Трявна
16.30 - 17.30 ч. Музикална програма с участието на ученици от Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел - площад „Капитан дядо Никола”, пред часовниковата кула

Пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ ще бъде открита в Габрово на 7 май

На 7 май в новия корпус на Националната Априловска гимназия Областният управител Невена Петкова ще открие пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“. Тя се организира от Народното събрание на Република България със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и Областните администрации, които имат ангажимент за представянето й във всички областни центрове в страната.

Думите на Васил Левски: „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ стават мото на изложбата, в която на 40 табла са представени исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Откриването на изложбата е на 7 май 2019 г от 14:30 часа в новия корпус на Националната Априловска гимназия. Експозицията ще остане там до 31 май.

Още статии...