РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Мария Пенева откри Деня на здравословното хранене и спорт

За девета поредна година ученици от област Габрово участваха в инициатива посветена на здравословното хранене. Тя е израз на съвместните усилия на инситуции и организации да насърчат децата да мислят повече за храната, която ядат и за това колко важно е движението. Заместник областният управител Мария Пенева се включи в Деня на здравословно хранене и спорт като председател на журито, което имаше нелеката задача да оценява участниците в различните игри. Преди да започне същинската състезателна част, тя благодари на основните организатори - Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Регионално управление на образованието и Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“, които „поеха щафетата от Областна администрация и създадоха устойчивост на инициативата“, каквато по думите й няма в другите области. „Вярвам, че всичко което правим заедно има смисъл, а и данните показват точно това за последните няколко години.“ – каза още Мария Пенева и призова децата да се забавляват по време на игрите, но и да помнят всичко, което е включено в задачите, а след това заедно с техните родители да го приложат и на практика вкъщи.

В рамките на няколко часа 14 отбора от третокласници и четвъртокласници от цялата област се състезаваха да покажат кой е най-бърз, изпълнителен, прецизен, изобретателен. Под формата на образователни игри децата трябваше да приготвят здравословна салата като изберат продукти в рамките на точно определена сума, да се справят с пазаруването и да представят своята салата като напишат стъпка по стъпка нейното изпълнение. И докато едните демонстрираха своята спортна бързина и ловкост, другите бързаха да наредят първи различни пъзели със плодове и зеленчуци. Оказа се, че да си победител не е най-важното, защото награди имаше за всички, а по-важно за участници беше забавлението, новите запознанства и полезните неща, които научиха по време на тазгодишния Ден на здравословното хранене и спорт.

Нова инвестиция от 27 млн.лв в региона

Областният управител Невена Петкова беше гост на церемония по първа копка на обект “Производствена, складова и административна сгради“ на “Паралел” ЕАД в гр. Севлиево. След отслужения водосвет, областният управител приветства присъстващите на събитието и поздрави мениджърския екип на фирмата за непрекъснатия стремеж да се развиват, да разширяват произвоствения си капацитет и да покоряват нови пазари. Тя сподели, че всичко това се отразява положително като тенденция за целия регион, както и, че за нея като областен управител е изключителна чест да представя област Габрово с добрите примери като техния.

„Инвестициите, които правите са инвестиции за бъдещето, помнете обаче, че в основата на всичко стои човешкият капитал. Затова наред с развитието на производството не спирайте да се грижите и за Вашите служители, за техните условия на труд. Направете така, че те да приемат своята работа като своя мисия.“ – допълни още Петкова и пожела на целия екип на “Паралел” здраве и упоритост, а следващата година да бъдат в топ 5 на най-големите компании в Габрово.

Инвестицията възлиза на 27 млн.лв, а на новата площадка от 50 000 кв.м ще бъдат изградени 26 500 кв.м закрити производствени площи, които ще включват: модерно оборудвано хале за разкрой и конфекция на полиуретанова пяна; помещения за разширяване на производството на изделия за сън, дома и сезонни; високо- технологично и складово стопанство за съхранение на полиуретанова пяна; втори напълно автоматизиран склад тип Radio Shuttle; съвременна административно-битова сграда; машини и оборудване от най-висок технологичен клас.
Планираното разширение предполага и разкриването на 200 нови работни места.

Областният управител участва в дискусия за промените в Закона за регионалното развитие

Областният управител Невена Петкова и главеният експерт „Регионално развитие“ в Областната администрация Мария Хубанова участваха в дискусия за промените в Закона за регионалното развитие /ЗРР/, водена от заместник - министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Участие са взели още Сергей Цветарски - председател на Националния статистически институт, проф. д-р арх. Веселина Троева - изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие, експерти от МРРБ, народни представители, областни управители от страната, представители на управляващите органи на оперативните програми, на Националното сдружение на общините в Република България, синдикални и работодателски организации, академичната и научната общност, неправителствени граждански организации и министерства.

Според заместник-регионалния министър с промените в ЗРР се дава възможност за нов тип регионална политика и нов подход към нея с цел развитие на регионите и вземането на решения за тях. Поради което е нужен диференциран подход за инвестиции, за да се насърчават характерните нужди на определен регион.

По време на срещата е станало ясно още, че с промените в Закона за регионалното развитие ще се намали броят на стратегическите документи, които в момента са над 400, но не са „облечени” с финансиране. Въвеждат се три основни нива за стратегически документи - национално, регионално и общинско ниво, като местните власти ще разработват план за интегрирано развитие на общината. По този повод Николова е коментирала, че целта е да има по-ясен ефект от инвестициите, защото на ниво регион трудно се постига ефекта на добавена стойност от проектите. „В момента част от населените места нямат достъп до европейско финансиране. За в бъдеще можем да преодоляваме тези „бели петна“ като даваме възможност за реализиране на общи проекти между общините и областите.“ – е допълнила още зам. – минситърът. Предвижда се и засилване на ролята на регионалните съвети за развитие, които като структура в момента са лишени в голяма степен от възможности за вземане на решения с влияние за инвестиции на регионално ниво. Обмисля се разширяване възможностите на съвета и дефиниране рамка за оценка и вземане на решения за инвестиции на регионално ниво, за определяне на източници за финансирането им.

Невена Петкова ще представя областта на Българо-азербайджански бизнес форум

На 7 ноември областният управител Невена Петкова ще предстви региона по време на Българо-азербайджански бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Форумът ще бъде открит от съпредседателите на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в лицето на министъра на енергетиката на Република България г-жа Теменужка Петкова и министъра на селското стопанство на Република Азербайджан г-н Инам Керимов.
Участие в официалната част ще вземат представители на българските институции, ангажирани с насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Очаква се посещение и на официална делегация от Република Азербайджан, придружена от бизнес делегация от компании с дейност в сферата на хранително-вкусовата промишленост, машиностроене, енергетика и други сектори от общ интерес. Целта на тяхната визита в България е да бъдат установени трайни отношения, основани на взаимноизгодно сътрудничество.

https://www.sme.government.bg/uploads/2018/10/Agenda_BG-05-11-2018.pdf

alt

Последното от поредицата културно-информационни събития, които Областна администрация – Габрово

Последното от поредицата културно-информационни събития, които Областна администрация – Габрово инициира за отбелязване приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста, ще се проведе този петък в Севлиево. Гражданите и гостите на града ще могат да гледат безплатно филма на Иван Ничев „Българска рапсодия“ от 16ч. в киносалона на Народно читалище „Развитие“ - съорганизатор на събитието. Кино-лентата представя романтичната история между младежи в контекста на едно от най-трудните времена в човешката история. Филмът е с номинация за Оскар в категория „чуждоезичен филм“. От 18.30 ч. в голямата зала на читалището е предвиден и концерт на деца и самодейци. Припомняме, че през последния месец бяха проведени четири съвместни инициативи по случай 75 годишнината от спасяването на българските евреи с читалища от Трявна, Габрово, с. Царева ливада и с. Сенник. На тях бе представена документалната фотоизложба „1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“, която в снимки и документи разказва за спасяването на хиляди човешки животи по време на Втората световна война. Поредицата събития по темата за Холокоста се организира в изпълнение на Комуниационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Още статии...