РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областната комисия „Военни паметници“ проведе заседание

Областната комисия „Военни паметници“ проведе заседание под председателството на областния управител Невена Петкова. Представена беше информация за финансовото и материално осигуряване на мероприятията и ремонтите на военни паметници по програмата за честване на 100-годишнината от Първата световна война през 2018 г. Членовете на Комисията, които са и представители на общините от област Габрово направиха предложения за ремонт на паметници и през 2019 година. След направен оглед община Габрово предлага рехабилитация на Паметника на загиналите за Родината, който се намира в кв. Шумели. За Дряново се заявяват два паметника в с. Скалско и в с. Соколово. За община Трявна заявката за възстановяване е направена за две паметни плочи в с.Фъревци и в с. Белица. По време на заседанието Комисията разгледа и одобри предварителен идеен проект за новоизграждане на военен паметник в с. Руня. Предложението беше направено от председателя на НЧ „Селянин 1902“ Румен Атанасов, който е един от инициаторите на идея. Пред Комисията той сподели, че това е израз на признание и прослава, а в бъдеще казва Атанасов „ще може да да възпитаваме младите поколения в дух на родолюбие и за защита на българското“.

Главен комисар Николай Николов беше на посещение в Габрово

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов беше на изненадващо посещение в Габрово, по време на което проведе среща с областния управител Невена Петкова и кмета на община Габрово Таня Христова заедно с комисар Георги Русинов, директор  на РДПБЗН – Габрово. Коментирана беше тежката метеорологична обстановка в страната, както и ситуацията в региона. Докладвано беше, че към момента обстановката в габровска област е спокойна, няма постъпили сигнали за наводнения и критични ситуации. Въпреки това по разпореждане на Главния комисар целият състав на пожарната служба в страната, включително и свободният от дежурство, е в готовност да реагира ако има нужда. Областният управител сподели, че координацията с всички кметове е на добро ниво. Говорено беше за превантивната дейност от общините, за изградените подпорни страни, за областния план за защита при бедствия, доброволните формирования, оценка на риска на ситуацитята.

По данни на НИМХ – БАН утре облачността над страната ще е значителна, на много места ще има валежи от дъжд, но вече ще са с по-малки количества. На места в Източна и Централна Северна България след обяд ще има и гръмотевична дейност. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Остава сравнително хладно с максимални температури между 20° и 25°.

През почивните дни въздушната маса ще се задържи неустойчива. Вече ще има и разкъсвания на облачността, но ще има и превалявания, временно интензивни, а и на места с гръмотевици. Вероятността за значителни валежи в по-голямата част от страната вече намалява, но в събота в отделни райони в Северна България тя остава повишена. Вятърът от запад-северозапад ще се усили - ще бъде предимно умерен, в северозападните райони и временно до силен. Температурите слабо ще се повишат. В понеделник над по-голямата част от страната облачността ще се разкъса, временно до предимно слънчево. Около и след обяд отново ще има по-значителни временни увеличения на облачността. В отделни, главно планински райони, ще превали краткотраен дъжд, ще прегърми. От север ще проникне малко по-хладен въздух.

Областни управители посетиха Западния обходен път

Областния управител Невена Петкова заедно със свои колеги от Велико Търново и Силистра и придружени от директора на Областно пътно управление – Габрово инж. Деян Георгиев, посетиха Западния обходен път. След приключване на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район те се запознаха с един от най-важните и големи проекти, които се изпълняват на територията на Габрово и е част от Транс-европейски транспортен коридор 9. Инж. Лъчезар Митев, представител на изпълнителя на мостовото съоръжение, ги запозна с напредъка и изпълнението на дейностите на пътен възел Чехлевци и тунела под Бакойския баир към момента. „Виадуктът, който се строи в момента е най-сложното подобно съоръжение, което се изпълнява в страната“, категоричен е той. Единственият по-сложен ще е мостът „Европа“ или т.нар. Дунав мост 2. „Съоръжението е много сериозно, а теренът изключително труден“ – допълни още инж. Митев. Технологията, която се използва е сложна. Работи се с две инсталации, закупени от норвежка фирма, която е дуаен в Европа в технологията, която се използва– конзолно бетониране. Оказа се най-добрият в работата с тази инсталация е най-младият строителен инженер на обекта - Цветомир Младенов от Ябланица. Веднага след завършването Висшето строително училище “Любен Каравелов” той идва да работи в Габрово. Споделя, че работата му е препоръчана и е доволен, макар и да е тежка. „Това е голямо предизвикателсвто и изключително сериозен обект“ – допълва още и не скрива вълнението си да е там, горе на 60 м. височина „всеки ден и зиме, и лете вече две години“. „Гледката пред нас е невероятна и природата, и да виждаш как се случва онова, което правим“ и докато говори инж. Младенов, колегите му подвикват: „Това е най-добрият в инсталацията“. А инсталацията това е носещата метална конструкция, която дава формата на сегментите, обяснява Младенов. „Усещането е като при птиците, коментира той и не случайно помежду си майсторите наричат трите колони „птичките“. Не само защото визуално приличат на крилете на птици, а защото усещането да си горе, на това високо място, въпреки тежката работа, е просто свобода.

След виадукта областните управители и директорът на ОПУ – Габрово посетиха и тунела под Бакойския баир. „Работата там напредва, в момента се извършва вторична облицовка по него и това лято ще е готов“, смята представителят на изпълнителите инж. Лъчезар Митев.

Проведе се съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР) и Регионалния координационен комитет (РКК) към него

Регионалният съвет за развитие (РСР) на Северен централен район (СЦР) заседава днес съвместно с Регионалния координационен комитет към него (РКК).

Настоящото заседание се свика и откри от Невена Петкова - областен управител на област Габрово, председател на РСР на СЦР на основание чл. 52, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие.

В съвместното заседание взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, представители на общините от областите в Северен централен район, представители на организациите на работодателите, работниците и служителите на национално ниво и представители на Управляващите органи на оперативните програми.

За заместник-председател на РСР на СЦР беше избран кметът на община Силистра и представител на общините от област Силистра с мандат от 01.07.2018 г. до 31.12.2018 г.

Членовете на Регионалния съвет обсъдиха и одобриха Годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Северен централен район (2014-2020 г.) за 2017 г. Докладът съдържа информация за общите условия за изпълнение на регионалния план за развитие и в частност промените в социално-икономическите условия и политиките за развитие на национално, местно и регионално ниво; постигнатия напредък по изпълнението на целите и приоритетите на регионалния план за развитие въз основа на индикаторите за наблюдение; действията, предприети от регионалния съвет за развитие (РСР) с цел осигуряване на ефективност и ефикасност при изпълнението на регионалния план за развитие, както и заключения и предложения за подобряване на резултатите от наблюдението.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми – членове на Регионалния координационен комитет информираха участниците в съвместното заседание за постигнатия напредък и въздействието на оперативните програми върху развитието на Северен централен район, както и за отворените и предстоящи процедури.

В края на заседанието, областният управител на област Габрово г-жа Невена Петкова предаде председателството на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район за второто шестмесечие на 2018 г. на областния управител на област Силистра.

На ЕТЪР-а по Еньовден

В навечерието на един от най-значимите празници от традиционния календар на българите - Еньовден, областният управител Невена Петкова посети Етнографски музей на открито„Етър”. Тя отбеляза, че е впечатлена от тридневната богата програма, която екипът на музея е подготвил за своите посетители - интересна и полезна. Петкова наблюдава многократните победителки в конкурса на ЕМО ЕТЪР „Еньовски момин венец и китка“, които със старание и много любов подготвяха тазгодишния еньовденски венец. Посети базара на билкови продукти, където освен че всеки може да избере нещо полезно и здравословно, може и да разговаря с производителите, дошли от цялата страна.
Най-бързите и сръчни посетители имаха възможност да участват в игра за пренасяне на вода с традиционни кобилици по маршрут с препятствия.
Само на няколко крачки от ЕМО Етър започна изграждането на триизмерна билкова градина „Мандала“ от „Багра Мандала Гардън“, която посетителите в утрешния ден ще могат да видят завършена. Програмата за празника освен вкусна, заради базара с храни и ястия, полезна, заради предлаганите продукти, е и образователна. Всеки посетител днес можеше да гледа филми на екологични теми „Лековитото злато на България“, „Заграбване на земята" и „Бунище Земя“.
В последният ден от Еньовденските празници - 24 юни, програмата включва
дискусионна презентация „Душата на растенията“; Музикален джем на група „Soulfia“; Базар на билкови продукти; Работилница по декупаж за деца.

Още статии...