РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Баева: В област Габрово винаги са се провеждали честни избори, така ще бъде и на настоящите за народни представители

Областният управител Иванка Баева гостува в предаването „Часът на Мина“ по радио Бумеранг тази сутрин. Темите за разговор бяха различни от това какво е властта и как се усеща тя, до избори и инициативи. Случайно или не, гостуването на Баева при журналистката Минка Минчева съвпадна точно с отбелязването на един месец от встъпването в длъжност на областния управител. Баева сподели, че е приела тази работа като едно ново предизвикателство, като отговорност пред жителите на област Габрово. „Удовлетворена съм ако съм изпълнила своите задачи, записани за всеки ден в тефтера ми.“ - каза още тя и допълни, че никога властта не я е привличала и не смята, че да се облечеш във власт е някакво постижение. Напротив, за човека и за областния управител Иванка Баева, постижение е да дариш любов, надежда или вяра на хората. В никакъв случай не може да определиш като свой успех това, че имаш власт и управляваш хората, защото е точно обратното - хората управляват политиците. „Смятам да изпълним с екипа всички важни задачи, поставени пред мен към този момент, като една от най-важните приоритети е провеждането на честни и прозрачни избори“ – каза още областният управител. По този повод тя акцентира върху това, че областна администрация няма контролиращи функции върху дейността на Районната избирателна комисия, а по-скоро оказва съдействие за тяхната работа. Коментарът на Баева е провокиран от различни изказвания в медийното пространство по повод това, че областният управител оказва някакво влияние върху Районната избирателна комисия, било то за това кой например ще отиде да вземе бюлетините или за други съвсем незначителни дейности на РИК. „Смело мога да кажа, че никога нито Областната администрация, нито областният управител, в мое лице сега, не са се намесвали в работата на РИК.“ – категорична е Баева, която смята, че всичко това вероятно се дължи и на факта, че много хора не са запознати със самия изборен процес, който за тях е нещо съвсем имагинерно и те не могат да разберат каква роля играе всеки един в този процес. От ефира на радио Бумеранг областният управител отново изрази своите уверения, че в област Габрово винаги са се провеждали честни избори, така ще бъде и на настоящите за народни представители.

Пролетно благотворително изложение организира зам.областният управител Ивелина Петрова

По повод настъпването на Първа пролет заместник областният управител организира благотворително изложение на ръчно изработени изделия от социални услуги от област Габрово.

Идеята за това възникнала още по време на посещението на Ивелина Петрова в Дневния център за възрастни хора с увреждания на 1 март заедно с областния управител Иванка Баева. „Докосвайки се до предметите, които изработват хората с увреждания, разбрах, че можем да организираме подобна инициатива, с която да бъдем полезни на тях самите, защото средствата, дарени за подобни изделия, те използват за различни терапии.“ - обяснява заместник областният управител по повод предстоящата инициатива.

Участниците ще имат възможност да изложат и презентират своите предмети, с които да представят и дейността си в областта на арт-терапията. Всеки желаещ гражданин ще може да закупи тяхно произведение и така да ги подпомогне.

Изложението ще бъде в началото на м.април, а до момента заявка за участие са подали над 19 социални услуги.

Законът за защита на потребителите защитава разумния потребител, да се доверяваме на проверени търговци!

Трима човека посетиха приемната за граждани, организирана от областния управител днес по повод Световния ден на потребителите. Целта на този ден е да напомни на потребителите техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчи да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги засягат.

В услуга на гражданите бяха адвокатите Мария Недева, Евгени Попов, Николай Миланов, инспектор от КЗП Диана Бороджиева и Тодор Джонов, управител клон Габрово в Сибанк. На срещата присъства и зам.областният управител Ивелина Петрова. Приемната имаше за цел да даде възможност на граждани да споделят проблеми, които са имали с нелоялни търговци или жалби свързани с банкови услуги. И тримата посетители изложиха проблеми от частен характер – с покупка на семена, дърва за отопление, проблеми с ВиК оператор, енергоразпределително дружество, некачествени строителни услуги. От Комисията за защита на потребителите напомниха, че Законът защитава разумния потребител затова е добре да се доверяваме на проверени продавачи. Адвокатите посъветваха винаги при констатиране на някакво несъответствие да се потърси съответната институция, но и да имаме колкото може повече информация и доказателства като касови бележки, фактури, опаковки, име на търговец и т.н. Областният управител сподели своето наблюдение, че хората не са свикнали да търсят правата си, но все пак освен тях те трябва да знаят и своите задължения.

Областният управител ще участва в семинар „ Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие"

Област Габрово ще е домакин на семинар „ Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие", организиран от Фондация „Асоциация Анимус” през м.март. Целта, която си поставя фондацията с това събитие е път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие. Каузата ще подкрепи и областният управител на област Габрово Иванка Баева. Тя ще вземе участие във форума и ще приветства участниците.

Съорганизатор на събитието за област Габрово е ИМКА - Габрово, локална неправителствена организация с опит в работата с уязвими групи.

Фондация „Асоциация Анимус” е неправителствена организация, която работи в подкрепа на деца и семейства в риск в това число и за справяне с насилието над жени и домашното насилие. През 2016 година Фондация „Асоциация Анимус” стартира национална инициатива за популяризиране и подобряване на Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали от домашно насилие. Инициативата е под патронажа на г-жа Мария Габриел - зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП.

Тази инициатива е в контекста на подписаната от Правителството на Република България Конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие и подготвяната й ратификация. Партньор на кампанията е и Европейското женско лоби с подкрепата на Фондация ОАК - Швейцария.

Част от тази инициатива ще бъде и срещата в Габрово, която се предвижда да бъде проведена на 23 март 2017 г. в сградата на ИМКА – Габрово.

Работна среща на областните управители на Габрово и Ловеч

Областните управители на област Габрово и Ловеч и техните заместници проведоха работна среща по инициатива на ръководството на Областна администрация – Габрово. Двете администрации имат изградено добро сътрудничество през годините затова и днес бяха обсъдени възможности за съвместни инициативи. Основен акцент от срещата беше и организацията по провеждане на избори за народни представители.

Още статии...