РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Състезания с велосипеди и тротинетки в рамките на събитието „Животът е с предимство“ на 20 септември

Търсят се смели колоездачи за състезание с велосипеди на 20 септември на площад Възраждане. В рамките на събитието „Животът е с предимство“, което е посветено на безопасността на движение по пътищата, са предвидени две съревнования за младежи – едното е с велосипеди, другото с тротинетки.

Велосипедът е първата и най-забавна възможност за детето да се научи да управлява превозно средство и така в играта да опознае правилата за уличното движение и да осъзнае, че спазването им е важно най-вече за неговата собствена безопасност. Идеята на приложното колоездене е да развие уменията на подрастващите в майсторското владеене на колелото и да ги научи на пътна безопасност. Затова организаторите на събитието са предвидили преди старта на състезанието кратка демонстрация, която ще бъде направена от отбора на SOS Детско селище – Трявна. След като всеки види как трябва майсторски да управлява своя велосипед ще може да се впусне в състезанието. Важното този път няма да е само времето за преминаване на трасето, а спазването на правилата и поставените знаци.

Тротинетките са малки и удобни мобилни средства, с които лесно може да се предвижваме в градска среда. Все по-честата им употреба кара екипа на Областна администрация и МВР-Габрово да предвиди в инициативата „Животът е с предимство“ време, в което да насочи вниманието на онези, които ползват тротинетки, че те също трябва да спазват правила.

Всички желаещи да се включат в състезанията ще могат да се запишат на място. Началото е 16:30 часа, мястото – площад „Възраждане“, Габрово.

Събитието „Животът е с предимство“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, Общините от областта - Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, ОД МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Дом на хумора и сатирата, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център, СБА, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна, iHelp.

Невена Петкова присъства на откриването на Новата учебна година в ОУ „Ран Босилек“ – Габрово

Областният управител Невена Петкова присъства на откриването на Новата учебна година в ОУ „Ран Босилек“ – Габрово. Пъстра палитра от изпълнения огласиха двора на училището, където се бяха събрали малки, големи и още по – големи „патиланци“. Именно да запазят патиланския дух, пожела на своите възпитаници директорът Нина Митева.

Областният управител се обърна с приветствие първо към най – малките, които днес за първи път ще чуят училищния звънец и им пожела с нетърпение да разгръщат всяка следваща страница от своята приказка. На учениците пожела свобода, защото само когато човек е свободен в мислите си, само тогава може да се изкачва по стълбата на живота, която ще го отведе до желаното място. „Пътят не е лесен! Понякога ще се връщате назад, ще падате, ще се отказвате и после отново ще тръгвате, но винаги гледайте нагоре към върха и светлината. Пожелавам Ви да имате една прекрасна и емоционална година, в края на която да казвате с радост – това е моето училище и аз винаги ще се връщам тук…“ – допълни още Невена Петкова. В своето приветствие тя подчерта, че училището днес не е онова учебно – възпитателно заведение, в което процесът на усвояването на знания от учебниците е едностранен. Училището днес е вдъхновение, развитие, откритие на потенциала, скрит във всеки един от нас, училището е приятелство и споделяне на опит. „Много са дейностите, които държавата и местната власт реализираме, за да бъдат училищата съвременни, удобни, красиви. Но по – голямата задача и отговорност пред всички е да инвестираме в нашите деца - в тяхната образованост и умения. Това е бъдещето на всяко едно населено място, бъдещето на страната ни.“ – каза още Петкова и се обърна към учителите и родителите с думите: „Днес, аз няма да поставя разлика помежду ни, защото всички ние сме учители за нашите деца. Учителят не е само педагог. Учителят е във всеки един от нас и всички ние трябва да даряваме своите знания, опит, време, да вдъхновяваме и да носим мъдрост за децата ни. Нека бъдем добри учители за нашите деца, да бъдем заедно, да ги подкрепяме, за да могат да посрещат уверено предизвикателствата на бъдещето, вдъхновени от ярките постижения на миналото!“

След официалната част училищният звънец даде старт на Новата учебна година. Пъстри, нови и весели учебни стаи очакваха своите ученици, а преподавателите бяха подготвили по нещо лично за всеки един. Вълнение и нетърпение се четяха по лицата на учениците, за които директорът сподели, че са изключително талантливи и ученолюбиви. „Създадена е добра връзка между ученици, учители и родители, приятели сме, но и има създадени правила в училище, които всички спазват.“ – допълни още Нина Митева, която с радост разказа за проектите, които предстоят да се реализират и за идеите училищният двор да се превърне в едно прекрасно зелено пространство с отделни кътове за четене, отдих и тихи игри. Началото на това начинание вече е поставено с новите арт – пейки, които представляват отворени книги с приказки, а в днешния празничен ден безспорно бяха една от атракциите, с които всички искаха да се снимат.

Невена Петкова: "Нека бъдем добри учители за нашите деца, да бъдем заедно, да ги подкрепяме"

Скъпи ученици,

Уважаеми учители и родители,

Първият учебен ден е най - емоционалният, запомнящ се и тържествен ден от цялата учебна година. Той ни зарежда с усещането за новото начало, очаквани срещи и интересни преживявания.

Днес, близо 9800 ученици ще прекрачат прага на училищата в област Габрово. Но какво всъщност е „училището“? Ако разлистим тълковния речник ще открием: „Учебно заведение, в което учат ученици“. Не ви ли звучи малко остаряло, задължаващо и налагащо ограничения?

Училището днес не е онова учебно – възпитателно заведение, в което процесът на усвояването на знания от учебниците е едностранен. Училището днес е вдъхновение, развитие, откритие на потенциала, скрит във всеки един от нас, училището е приятелство и споделяне на опит. „Сградата, в която се помещава такова учебно заведение“ – се казва още в тълковния речник, като аз бих допълнила, каква ще бъде тя и как ще я възприеме светът – зависи само от онези, които й вдъхват живот. Много са дейностите, които държавата и местната власт реализираме, за да бъдат училищата съвременни, удобни, красиви. Но по – голямата задача и отговорност пред всички е да инвестираме в нашите деца - в тяхната образованост и умения. Това е бъдещето на всяко едно населено място, бъдещето на страната ни. Не можем да си позволим да задържим учениците със скучни и монотонни уроци. Те търсят динамика и искат да бъдат включени в процеса. Има толкова много възможности за извънкласни форми, за различни дейности по интереси, които също са знания, но поднесени по различен начин. Всичко това ни задължава да се научим да бъдем иновативни, защото времето го изисква, а то е на нашите деца.

Скъпи учениците, Вие, които днес прекрачвате прага на своето училище - пожелавам Ви свобода. Само когато човек е свободен в мислите си, само тогава може да се изкачва по стълбата на живота, която ще го отведе до желаното място. Пътят не е лесен! Понякога ще се връщате назад, ще падате, ще се отказвате и после отново ще тръгвате, но винаги гледайте нагоре към върха и светлината. Пожелавам ви да имате една прекрасна и емоционална година, в края на която да казвате с радост – това е моето училище и аз винаги ще се връщам тук…

Уважаеми преподаватели и родители, днес аз няма да поставя разлика помежду ни, защото всички ние сме учители за нашите деца. Учителят не е само педагог. Учителят е във всеки един от нас и всички ние трябва да даряваме своите знания, опит, време, да вдъхновяваме и да носим мъдрост за децата ни.

Нека бъдем добри учители за нашите деца, да бъдем заедно, да ги подкрепяме, за да могат да посрещат уверено предизвикателствата на бъдещето, вдъхновени от ярките постижения на миналото!

На добър час!

Невена Петкова

Областен управител на област Габрово

Институции и организации се обединяват в инициатива „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“

На 20 септември Областна администрация – Габрово и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ организират събитие под надслов „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“. То е по повод Европейския ден без загинали на пътя и е подкрепено от местни институции и организации, които се обединяват около една обща идеята, а именно - безопасността по пътя е отговорност на всички. Мястото е площад „Възраждане“, а във времето от 16:30 до 19:30 часа всички участници и посетители ги очакват специални демонстрации, игри, симулатори, състезания и разбира се полезна информация.

Най – малките участници в събитието – децата от детските градини от областта, ще направят дефиле с картонени коли – изрисувани от тях и със специални послания. Те ще се движат по маршрут от кръстовището на хотел Балкан и ще завършат на откритата сцена на пл. „Възраждане“. Какво се случва и как трябва да реагираме ако станем свидетел или участник в пътно транспортно произшествие – ще разберем от демонстрацията, която ще направят полиция, пожарна, Спешна помощ, БЧК. Чрез специална инсталация, която представлява реална пътна обстановка, представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ще обръщат внимание на децата за това как безопасно да пресичат и защо винаги трябва да бъдат внимателни и отговорни щом са на улицата. Предвидени са още рисуване с различни материали, викторини, колело, но не на късмета, а с въпроси, които да проверят до колко познаваме правилата за движение. Ако не сте чували за приложението iHelp, то ще ви запознаем с неговия създател, който ще ни разкаже за какво служи то. Няма да пренебрегнем и по- големите участници – ученици и родители, за тях нашите партньори от „Автомобилна администрация“ са предвидили два симулатора, чрез които ще може да разберем какво е ако попаднем на хлъзгав път или навлезем с много висока скорост в завой. А дали може да си представите какво е усещането да си пиян? Ще проверим на място как и дали може да координирате движенията си ако сте с…алкохолни очила. Предстоят демонстрации на най – добрите приложни колоездачи от SOS - Трявна, а защото сме в града, известен с хумора и сатирата – ще погледнем на темата и от тази страна в шатрата на Дом на хумора и сатирата – Габрово.

В рамките на кампанията за пътна безопасност ще обърнем внимание и на активните шофьори. Ще може да проверите контролните си точки, да направите справка за наложени глоби. В шатрата на Съюза на българските автомобилисти ще проверяваме знанията ви и един от всички отговорили вярно на въпросите ще си тръгне със специална награда.

Събитието „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ попада и в Седмицата на мобилността, за която Община Габрово е предвидила много и различни инициативи. В същия ден, но малко по – рано от 10:00 до 12:00 часа в Градинката с мечето ще се случи приложно каране на бебешки и детски колички в градска среда. От 15:00 до 18:00 часа на разположение ще са общинските електромобили за една екоразходка. Ако обичате да ходите пеш, то задължително се включете в надпреварата за най – много изминати крачки, която се провежда от 16.09. до 19.09. Търсят се и най – усмихнатите селфи маниаци, който да участват в конкурса „Върви с мен!“. Всички инициативи, включени в Седмицата на мобилността може да следите на www.gabrovo.bg.

Инициативата „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Общините от областта - Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, ОД МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Дом на хумора и сатирата, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център, СБА, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна, iHelp.

Невена Петкова се срещна с Командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков днес е на посещение в Габрово, в рамките на което проведе работна среща с областния управител Невена Петкова. Пред нея той сподели своето желание да направят презентация какво представлява военната служба пред ученици 10 и 11 клас. Същото се случва и от другата страна на Балкана, обясни генерал Дешков с допълнението, че в Казанлък и Карлово дори от години има основани така наречените клубове „Приятели на армията“. Заниманията се приемат добре и затова той предлага да разширят обхвата и да включат и Габрово. В тази първа среща областният управител Невена Петкова приветства инициативата на Стрямската бригада. „Отворени сме за вашата работа и имате подкрепата на институцията, която представлявам“ – заяви тя.

Клубовете генералът описва като място, където младите хора оползотворяват свободното си време със занимания и игри, допринасящи за тяхното физическо, психическо и нравствено израстване в духа на приятелски отношения, военни ценности и добродетели. Всъщност основните неща, които учениците научават през трите години, колкото трае целия курс, са изключително полезни и за ежедневието – твърдят военните. Курсът съчетава теоритична подготовка и практическа – от оказване на първа помощ до най – атрактивната част – стрелбата.

Още статии...