РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител участва в тържественото отбелязване на 150-годишнината от героичната гибел на Хаджи Димитър

Областният управител Невена Петкова участва в тържественото отбелязване на 150-годишнината от героичната гибел на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Събитието, което се състоя на 14 юли, премина под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Да почетат годишнината освен вицепремиера Каракачанова бяха и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народни представители от Старозагорския район, областни и заместник областни управители, кметове и стотици граждани. На връх Хаджи Димитър беше извършена заупокойна молитва в памет на двамата войводи и на героите, загинали за свободата на България. Силни думи за делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и техните четници бяха изречени от Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, който завърши словото си с въпроса „Достойни ли сме?“.

„Нека всеки един от нас, всеки родолюбив българин си зададе въпроса, ако не живот, готов ли съм да отделя от личното си време, готов ли съм да жертвам нещо свое, малко? Преди да искаме трябва всички заедно да се запретнем и да я изграждаме тази България, заедно, както го правеха нашите предшественици, така както го направиха и четниците, положили костите си за свободата и единството си на целокупния български народ", каза в словото си Красимир Каракачанов.

Венци и цветя обсипаха паметника на Хаджи Димитър, а по повод годишнината беше валидирана юбилейна пощенска карта. Края на честването беше отбелязано с възстановка на последната битка на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа под върха, реализирана от 24 клуба от НД„Традиция“ от страната.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Представиха възможностите по Фонд условия на труд

Директорът на Фонд условия на труд Виолета Добрева се срещна с представители на бизнеса и общините от региона по покана на областния управител Невена Петкова. Срещата беше част от дневния ред на Областния съвет по условия на труд. Представена беше работата на фонда и възможностите за финансиране на проекти за подобряване условията на труд. Областният управител сподели пред участниците в срещата, че е важно бизнесът да създава такива условия на труд в предприятията и фирмите, че да мотивира хората, които работят там. „Отдавна мина времето, когато работниците бяха само средство за трупане на капитал. Аз искрено вървам, че повечето мениджъри от региона са се убедили, че в центъра на процеса е човекът. Това обаче не е еднократен процес. Средата и условията, в която всеки работи, трябва да се развива непрекъснато, за да може всеки да е удовлетворен от това, което прави.“- каза Петкова. Според нея това е и начин за справяне с предизвикателството с липсата на кадри, и възможност да се привличат млади специалисти. Като пример за това колко важна е ролята на бизнеса и условията на труд, тя посочи реализираната инициатива „Дойдох. Видях. Избрах!“ с ученици от средните училища в региона. „Като обратна връзка ние видяхме с каква изненада младите хора установяваха, че предприятията не са на нивото от преди години и това показва нагласата им“, сподели още Невена Петкова. Като пожелание към участващите в срещата Петкова допълни, че условията на труд трябва непрекъснато да се подобряват, както и да се популяризират.

Фонд "Условия на труд" е създаден на основание ЗЗБУТ, със задача да финансира дейности и мероприятия за подобряване на условията на труд, в съответствие с действащото законодателство на Република България по програма приета от Националния съвет по условия на труд. Това обясни неговият директор Виолета Добрева. Проектите, които се финансират са с национално, отраслово, браншово и регионално значение. Допустимите дейности са: реконструкция и/или модернизация на съществуващи работни помещения;модернизиране и/или обезопасяване на съществуващо работно оборудване;изграждане, реконструкция и/или модернизация на системи и инсталации за подобряване и поддържане на работната среда; подобряване на санитарно-битовите условия;други проекти за подобряване условията на труд, които не са пряко свързани с работното оборудване. Важно уточнение за всички, които ще подадат предложения към Фонда, е да се знае, че предвидените дейности не трябва да водят до повишаване на производителността и конкурентноспособността.Не може да се закупува ново работно оборудване, лични предпазни средства, колективни средства за защита! Подробно беше обяснен редът за отпускане на средства и критериите за оценка на проектите. Максималният размер на средствата за финансиране от фонда е до 30% от одобрените и действително извършени разходи за реализиране на проекта, но не повече от 100 000 лв. Проектни предложения могат да се предават ежемесечно до 25-то число на всеки месец. Дейностите по договора се отчитат с финансов и технически отчети. Възстановяването на средствата от Фонд „Условия на труд“ се осъществява след приемане на резултатите от назначена от Управителя на Фонда експертна комисия и след приемане изпълнението на договора от Управителния съвет на ФУТ. Изплащането на сумите от финансирането се извършва след проверка в предприятието не по-късно от 4 месеца след представяне на окончателния финансов отчет.

Повече информация за дейността на Фонда https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIES&P=597

https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIES&P=597

Областният управител присъства на форума "16+1"

Областният управител Невена Петкова и старши експертът „Регионално развитие“ в Областната администрация Михаела Стоянова присъстваха на бизнес форум, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се проведе тази събота София. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства. Между България и Китай бяха подписани десет двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество в сферите на: енергетика, малки и средни предприятия, наука и технологии, земеделие. Рамково споразумение беше подписано и за сътрудничество при реализиране на тунела под връх Шипка, АМ „Хемус“, АМ „Черно море“, АМ „Русе-Велико Търново“, скоростен път „Видин – Ботевград“ и други приоритетни за страната ни обекти.

В рамките на инициативата, която се проведе в София, беше договорено и създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. С това се цели съвместните проекти за сътрудничество да получат много по-силен напредък, а китайските предприемачи да имат по-голям стимул за инвестиране както в страната, така и в другите европейски държави. Бъдещият център трябва да подпомога навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не стига до наказателни процедури и провалени сделки.

В Габрово се проведе семинар за пътищата и мерките за повишаване на уменията на възрастните

Двудневен семинар за повишаване уменията на възрастните се провеждат в Габрово. Той е част от национален консултативен процес, който се провежда в България по отношение изпълнението на Препоръката на Съвета от 19 декември 2016 г. относно повишаване на уменията на възрастните.

Семинарът откри областният управител на област Габрово Невена Петкова, която е и областен координатор за учене през целия живот. Приветствие отправи и Георги Маринов – началник на Регионалното управление на образованието и заместник-областен координатор. „Ученето не е процес, който завършва с получаване на диплом. То е инвестиция, която продължава през целия живот.“ – с тези думи Невена Петкова даде началото на регионалната конференция и допълни, че темпът на иновации, технологични трансформации, дигитализация и глобализация налага всички да имат стремеж към повишаване на личните умения, налага и преквалификация за мнозина. Според нея ученето през целия живот има решаващо значение за справянето с предизвикателствата на глобализацията. „Още повече, че неблагоприятната демографска ситуация в Бългаия налага хората на по-зляла възраст да бъдат все по- адаптивни и да се включват активно в различни сфери на дейност“ – каза още областният управител.

Водещият на семинара Валентина Дейкова счита, че семинарът ще обедини усилията на националния координатор за учене на възрастни и Областната координационна група за учене през целия живот в Габрово, пилотирана като координационен механизъм през предходния период от изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни в България. Членовете на екипа на националния координатор за учене на възрастни представиха основните акценти от Препоръката на Съвета относно повишаване на уменията на възрастните. Външни консултанти по статистика на образованието направиха оценка на състоянието на сектора за учене на възрастни, а по време на дискусията участнити в семинара обсъждаха пътищата и мерките за повишаване на уменията на възрастните: индивидуално оценяване на уменията, гъвкави пътеки и валидиране.

Като част от календара на Националното звено за подкрепа (НЗП) на Електронна платформа за учене на възрастни в Европа - EPALE в България за 2018 година се състоя и семинар за придобиване на умения за създаване на онлайн съдържание. Участие в него взеха представители на НЗП, на областните администрации от Габровска, Ловешка и Русенска области, както и на регионалните управления на образованието. Директори и преподаватели от професионални гимназии, които са активни участници в ежегодните Национални дни за учене през целия живот, ще се запознаят с възможностите на EPALE за споделяне на добри практики и опит. Обучението включваше представяне на съдържателните и функционални възможности на Платформата с акцент върху намирането на партньори за съвместни проекти. Представени бяха подходите за разказване на истории, особеностите на онлайн писането, елементите на добрите истории, вкл. чрез провеждане на практически занимания.

Осветиха камбаните на новия храм в Габрово

Десетки граждани изпълниха пространството около новостроящия се храм „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в габровския квартал Младост. Пред погледа на всички тях Габровското архиерейско наместничество тържествено освети новите четири камбани, които от утре ще огласят квартала. На церемонията присъстваха още областният управител Невена Петкова, председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, заместник – кметът арх. Николай Меразчиев, дарители, представители на строителите и др. Към всички присъстващи отец Руслан отправи своята благодсарност и сподели, че това е знак за това, че този храм има своето отношение и място в живота на града ни. Благодари на всички дарители допринесли за това дело и особено на Лайънс клуб - Габрово. „Църковната камбана е гласът на Бога тук на земята, затова и са толкова важни в богослужебния живот на църквата. – каза още архиерейският наместник и допълни: „Мнозина казват, че храмът още не е готов, няма да има богослужение, защо трябва да бият камбаните? Богослужението обаче става не само вътре в храма, то е среща, която ние правим с Бог в нашите сърца. Така че богослужението започва тук от днешния ден с тези камбани, които сутрин и вечер ще ни напомнят, че много скоро тук ще бъде готов Храмът.“ Отецът призова по-често да се вслушваме в гласа на камбаните, по – често да се вглеждаме в себе си, да ни зъвръщат към онова място в душите ни, където стои Бог. „На прага сме да успеем да завършим храма. Вярвам, че наистина с Божията помощ ще съумеем да го направим. Нека Бог да ни пази и зове към себе си. Да пази града ни, този квартал, децата ни и да ни води“ – допълни още той.

Първата копка на храма „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ беше направена през 2010 година от Великотърновския митрополит Григорий. След известно прекъсване строежът на църквата беше възобновен през 2016 година. За довръшване на строителните дейности, през 2017-та година Правителството отпусна 180 000 лв. Община Габрово също подкрепя усилията за довършване на новия храм и организира различни инициативи и събития чрез габровска общественост, за да може всички да бъдат съпричастни.

Още статии...