РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Ловът трябва да преминава при спазване на задължителни мерки за биосигурност

Откриването на ловния сезон за дива свиня от 05.10.2019 г. отново беше част от дневния ред на заседание на Областната епизоотична комисия. Близо 190 прасета са били отстреляни през първите два дни на сезона. Комисията отново напомня, че всички проби за АЧС и Трихинела от отстреляни диви свине и хванати в капан се предават съгласно описаните условия за групов лов в инструкцията към заповед № РД 48-61/01.10.2019 г. на министъра на МЗХГ. Обърнато беше специално внимание и на модул ЛОВ, в който трябва да се отразява всяка проба от отстреляно диво прасе на мястото на отстрела и едва тогава се предава в ДГС/ДЛС. В тази връзка бяха обсъдени и практически въпроси. Не са малко и отказите да се работи с това приложение, в което попада конкретният модул, тъй като както всяко приложение и то иска позволение за достъп до лични данни на мобилното устройство. Затова се направи предложение, да отпаднат всички допълнителни разрешения, а да остане само достъпа до GPS – координатите. Ловът на територията не само в област Габрово, а и в цялата страна, трябва да преминава при спазване на задължителни мерки за биосигурност. Членовете на комисията акцентираха върху общата отговорност тези мерки да бъдат стриктно прилагани при всеки ловен излет през целия сезон, защото дивите свине са основен фактор за разпространяване на заболяването.

Контролът на свиневъдни обекти на територията на областта продължава в три направления – стандартни проверки; проверки на обекти от типа „заден двор“, и проверки за репопулация на обекти тип „заден двор“. За последната седмица от ОДБХ са обходени 39 населени места, проверени 125 обекта, в 1 обект е нарушена забраната в срок от една година да не се отглежда прасе след направена дезинфекция на стопанството. Продължава да е в сила Заповед РД 11-1469/26.07.2019 г. на изпълнителния директор на БАБХ, с която се забранява движението на свине на територията на цялата страна, с изключение на случаите описани в заповедта. Продължават проверките от страна на пътна полиция за нерегламентиран превоз на живи животни във връзка с т.5 и т.7 на свиневъдни обекти, нерегистрирани по реда на Закона за ветеринарно медицинската дейност.

От 5 октомври стартира груповият лов на дивя свиня три дни седмично

Началото на новия ловен сезон беше основна тема на дебати, по време на редовното заседание на Областната епизоотична комисия. Груповият лов на дива свиня стартира на 5 октомври и ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство. Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието, храните и горите е издал заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. В случай на установен случай на диво прасе с АЧС се определя инфектирана зона в рамките на 200 кв. км, която се разделя на нови три зони - забранена площ от 3 кв. км.; санитарна зона от 27 кв.км., в която се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета; втора санитарна зона, в която се разрешават всички видове лов на дива свиня. Освен мерките, които трябва да се спазват по време на лов, комисията подчертава, че всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения. По време на заседанието беше коментирано още писмо на Министъра на земеделието от 26.09.2019 г., в което служителите на ОДБХ ще трябва да проверят всички обекти, на които на собствениците са изплатени обезщетения от 300,00 лв. Това се налага поради постъпили множество сигнали до Министъра за извършване на репопулация на обекта т.е. закупуване на нови прасета след плащане на обезщетенията. В тази връзка към момента в областта са проверени над 40 обекта и не са констатирани нарушения. Областната Епизоотична комисия прие и „Ред и условия за получаване на разрешение за достъп до инфектирана зона в област Габрово“. Те ще бъдат публикувани на сайта на Областна администрация Габрово, откъдето ще може да бъде изтеглено съответното заявление и образец на декларацията към него.

Важни съобщения

На вниманието на всички собственици на земи по параграф 4к от ПЗР на ЗСПЗЗ в землището на с. Гръблевци, общ. Габрово

 

На вниманието на всички собственици на земи по параграф 4к от ПЗР на ЗСПЗЗ в землището на с. Донино, общ. Габрово

 

На вниманието на всички собственици на земи по параграф 4к от ПЗР на ЗСПЗЗ в землището на гр. Габрово

 

Габрово е на първо място по отношение на пътната безопасност в България

Габрово е областта, в която са регистрирани най-малко инциденти с фатален край в България през първите 8 месеца на годината. Това бе отчетено по време на заседанието на Областната комисия по безопасност, в която участие взе председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, областният управител Невена Петкова, кметът на Габрово Таня Христова, представители на отговорните институции, на местата власт, неправителствени организации и др.

„В цялата страна сериозно предизвикателства са инцидентите в градски условия. Габрово обаче е изключение като за първото полугодие няма нито един финален инцидент на територията на града“, подчерта Малина Крумова. По думите ѝ това е един от регионите на страната, в които ако продължи последователната работа, може първо да се достигне до стратегическата цел – 0 загинали по пътищата. По време на заседанието бяха отчетени промените в организацията на движението и подобряването на инфраструктурата в общината с акцент – повишаване на пътната безопасност.

„Габрово е и сред местата в страната, в които по темата пътна безопасност се работи многостранно, което също следва да бъде отбелязано“, допълни председателят на държавната агенция. Тя припомни, че по време на последното издание на „Gabrovo Innovation Camp“ пътната безопасност е била сред темите, по която деца от региона са работили и давали своите предложения, а част от тях са взети предвид и в работата по осъвременяване на методиката за обучение в училищата и детските градини, по които ДАБДП работи съвместно с МОН.

През първите 8 месеца на годината на територията на Област Габрово са настъпили 60 тежки пътни транспортни произшествия. При тях са загинали 3-ма души, а 64 човека са потърсили медицинска помощ.

Източник: Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“

„ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ е на картата на Европа

Официално събитието „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“ вече е на картата на Европа, заедно с всички участници и партньори на ТИСПОЛ - Европейската мрежа на служби на пътна полиция. По този начин Областна администрация - Габрово се включва в международната кампания EDWARD или Ден без загинал на пътя. Датата за провеждане на тази кампания е 26 септември и мотото тази година е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. Дните на EDWARD съвпадат и с Европейска седмица на мобилността, която се провежда в периода 16-22 септември. Събитието „ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО“, което обединява усилията на различни институции и организации по темата за превенция на пътния травматизъм е на 20 септември с начален час 16:30 часа на площада в Габрово. В рамките на инициативата всички участници и посетители ги очакват специални демонстрации, игри, симулатор, състезания и много полезна информация свързана с безопасността на движението по пътищата. Една от най – атрактивните зони на площада ще бъде демонстрацията на ПТП, направена от екипите на ОД на МВР – Габрово, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст – Габрово. Състезания с велосипеди и тротинетки, лабиринт от гуми и конуси, и други такива, са част от предвидените забавления за ученици и техните родители. Основната цел е в играта младежите да се научават как да реагират в реална ситуация, затова във всички тях ще се акцентира не толкова на бързината, а на спазването на правилата и знаците по трасетата. Малки художници, ще рисуват на тема „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. За активните шофьори ще има леки препитвания, но и една специална награда. Доброволци на БЧК ще правят демонстрация по оказване на първа помощ в различни случаи. Създателят на мобилното приложение iHELP-Българияще разяснява неговите възможности и защо е полезно да го ползваме. И още други активности са предвидени в рамките на събитието, което днес започва в 16:30 часа и ще завърши с концерт на талантливите изпълнители от ВФ Upstream Voices.

Събитието „Животът е с предимство“ е под патронажа на председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ г-жа Малина Крумова и се провежда със съдействието на: Областна комисия по безопасност на движението по пътищата, Общините от областта - Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна, ОД МВР – Габрово, РД ПБЗН – Габрово, ЦСМП – Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Областен отдел „Автомобилна администрация“, БЧК – Габрово, Дом на хумора и сатирата, Общински съвет по наркотични вещества, Областен информационен център, СБА, Благоустрояване – Габрово, SOS – Трявна, iHelp.

Още статии...