РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

"Дни на кариерата - ИТ, Комуникации и Аутсорсинг" се провежда днес в Габрово

Днес от 10:00 до 16:00 часа в Библиотеката на Техническия университет – Габрово се провежда десетото юбилейно издание на кариерния форум "Дни на кариерата - ИТ, Комуникации и Аутсорсинг". Стартът на форума, който цели да срещне бизнеса и младите хора в най-бързо развиващите се сектори, беше даден от управителя на JobTiger Светлозар Петров, областния управител Невена Петкова, и.д. кмет на Община Габрово Нела Рачевиц, председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева и златният спонсор на събитието от LiveArea. Областният управител Невена Петкова приветства участниците и пожела и двете страни – търсещи и предлагащи, да намерят своята пресечна точка, за да има ефективност. Тя подчерта, че Габрово е известно като люлката на образованието, но има и солидни основи в ИТ – сектора. „Привлекателността на подобни специалности още от средното образование е голяма и например в професионалната гимназия все повече младежи я предпочитат. Това са тенденциите и ние трябва освен да ги следваме и да се възползваме от тях, но и да предоставяме възможности за да имат почва те у нас.“ – сподели още областният управител и допълни, че говорим вече за образование и индустрия 4.0 – това е бъдещето и ние сме част от него. Доц. Илия Железаров, който представлява домакините от Технически университет – Габрово, също подчерта, че на Габрово му подхожда този форум и припомни, че съвсем скоро ще заработи и технологичният парк, който е изключително важен за развитието на иновациите, бизнеса и научните изследвания в гр. Габрово. То подчерта, че връзката между бизнеса и образованието трябва да става все по – здрава. За студентите, които днес ще посетят форума това е най-лесният и достъпен начин да се срещнат с бизнеса и да направят своите първи стъпки в кариерата си. Така те ще се запознаят с пазара на труда, предложенията на него и изискванията на фирмите, в конкретния сектор. Така те ща са в състояние да вземат най-правилното и най-вече информирано решение за своето бъдеще.

Общо девет фирми днес ще очакват среща с младите хора на Габрово, избрали да се развиват в ИТ – сектора. Кои са те може да се запознаете тук https://careerdays.bg/bg/it-careerdays/participants-gabrovo

Партньори на събитието са Министерството на образованието и науката, Министерството на икономиката, КРИБ, Job Tiger.tv, HR Industry.bg, Аз мога тук и сега, b2bMedia, Computer world.bg, Karieri.bg, сп. Журнал за жената, Buljobs.com 9Academy.bg, teennews.eu, Uchi.bg, Able Mentor, teen Portall.com, Международната награда на херцога на Единбург - България, Kaldata, CIO, SkyLines.

Пристигнаха бюлетините за предстоящите а изборите

В Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово. Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община. За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново - 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Областният управител и Почетния консул Вили ван Импе засадиха дърво на приятелството в чест на отношенията между Габрово и Аалст

От днес на площад Марсел дьо Бископ в Габрово има „Дърво на приятелството“, символ на отношенията между Габрово и Аалст, Белгия, и защото отношенията вече са далеч от протоколните, дипломатически и политически дърветата са много повече от едно. Корените на първото бяха посадени от Почетен консул на Република България в Кралство Белгия и дългогодишен приятел на Габрово Вили ВИмпе и Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“. Последваха ги посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан; извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Н.Пр. Мая Добрева; областният управител Невена Петкова; изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово Нела Рачевиц; Лена Георгиева, председател на Общински съвет Габрово; заместник – кметът Николай Меразчиев заедно с представители от Дневния център за възрастни с увреждания. Церемонията съвпада с отбелязването на 140 години дипломатически отношения между България и Белгия. А поводът за посещението на дипломатите в Габрово е официално предаване на мобилен дефибрилатор на Община Габрово от Фондация „Хора в помощ на Габрово“. „Отношенията между две държави не са само в столиците им, а се изразяват най – вече във връзката между хората“ – казва посланикът на Белгия, който определи събитието като истински важно, защото в центъра стоят хората. Визитата е повод да се обсъдят и нови възможности за сътрудничество включвайки културно – историческото наследство на Габрово и изкуство в градска среда, затова в програмата е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата и Интерактивен музей на индустрията.

Национални дни на ученето през целия живот

Областният управител Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“ по време на Годишните награди за принос към развитието на сектора за учене на възрастни. Церемонията е част от Национални дни за учене през целия живот, които се провеждат от 9 до 11 октомври във Велико Търново. Те стартираха с информационен семинар за журналисти, по време на който беше представен напредъкът в сектора за учене за възрастни. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че ученето през целия живот не е просто лозунг, а е програма, която може да даде отговорите на много въпроси, пред които ежедневно се изправя бизнесът. Тя помага да бъдем гъвкави и адаптивни на пазара на труда, а така също реализирането й на практика показва колко добре си „говорят“ бизнесът и образованието. Пред журналистите Михайлова допълни, че е крайно време ученето за целия живот да се превърне в учене през целия живот. Националният координатор за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни Валентина Дейкова обяви, че образователната среда в страната ни значително се подобрява през последните години. Тя изтъкна факта, че намалява броят на лицата завършили само основно образование, увеличава се делът на завършилите висше образование. Що се отнася до образователната структура по етнически групи, Дейкова отбеляза напредък и в това направление като подчерта, че само за една година е увеличен делът на 5 % на завършилите средно образование представители на ромската общност.

Специално внимание през тези Дни се поставя върху Електронната платформа за учене в Европа – EPALE, която има амбицията да се превърне в основна отправна точка за образование и обучение на възрастни, в помощ на всички, които са професионално ангажирани в тази сфера. В днешния втори ден от Националните дни за учене през целия живот, акцент е изложение на институции за професионално образование и обучение. Изключителен интерес по време на изложението предизвика проектът на Община Габрово „Приеми ме на село“, чието участие е осъществено и с подкрепата на РУО – Габрово. Информация за проекта, които носи посланието за обмен на знания между поколенията, ще бъде качен и на Националната платформа за учене през целия живо. Още едно габровско участие се откроява по време на Националните дни. В националната конференция EPALE директорът на музея на образованието Любка Тинчева представи добрата практика „Музеите като образователна среда – опит и перспективи на Център "музейно училище".

„Национални дни на ученето през целия живот“ се провеждат в рамките на проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на ЕС.

Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“

Областният управител Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“ по време на Годишните награди за принос към развитието на сектора за учене на възрастни. Церемонията е част от Национални дни за учене през целия живот, които се провеждат от 9 до 11 октомври във Велико Търново. В програмата е включен информационен семинар за журналисти; изложение на институции за образование и обучение на възрастни, национална конференция, популяризиране на Електронната платформа за учене в Европа (EPALE), културни прояви.

„Национални дни на ученето през целия живот“ се провеждат в рамките на проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на ЕС.

Още статии...