РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител се срещна с посланика на Дания

Посланикът на Дания Н.Пр. Сьорн Якобсен е на посещение в Габрово. В рамките на визитата си той проведе среща с областния управител Невена Петкова, която представи пред него икономическия профил на региона. Тя акцентира на устойчивия икономически растеж, който се поддържа в област Габрово и представи накратко водещи фирми от всяка община Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Негово превъзходителство се запозна с образователната инфраструктура, както и с реализираната програма за кариерно ориентиране на учениците в област Габрово . Той приветства усилията на институциите за представяне на възможностите пред младите хора като един от начините за преодоляване на демографското предизвикателство и сподели, че е впечатлен от доброто развитие на региона. „Трябва много да се гордеете“ – заяви дипломатът. Негово превъзходителство прояви интерес към туристическите обекти, които се намират на територията на региона и допълни, че около 70 хиляди датски туристи посещават страната ни всяка година, но основно по черноморието ни. Споредн Якобсен България има огромен туристически потенциал и не скри, че е впечатлен от МАИР Боженци, където днес е бил. Малко по-късно посланикът ще бъде гост и на откриването на 24–то Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството в Музей „Дом на хумора и сатирата“.

Местният бизнес да бъде реклама на региона ни и регионът да бъде реклама на успешния бизнес

Мениджъри и собственици на фирми от област Габрово, маркетинг, търговски и комуникационни специалисти, участваха днес във форум „ИНВЕСТИЦИИТЕ В РЕКЛАМА, МЕДИИ И ИМИДЖ – ОПТИМИЗИРАНЕ И ЕФЕКТИВНОСТ“. Той се организира от областния управител Невена Петкова, която счита, че темата е важна, както за бизнеса, така и за цялостното развитие на региона ни. „Идеята е чрез лекторите - водещи експерти от рекламната и ПР индустрията, които сме поканили днес, да подкрепим местния бизнес успешно да инвестира в реклама и медии за разширяване на своите пазари, утвърждаване на собствена разпознаваема марка и изграждане на положителен обществен имидж и доверие сред клиентите.“ – заяви областният управител и допълни: „Нека област Габрово се гордее със своите добри примери за проспериращи компании, нека и компаниите се чувстват подкрепени от институциите и уверени в своето развитие именно на територията на област Габрово!“. Успех на форума пожела и кметът на Община Габрово Таня Христова, която подчерта пред участниците, че без комуникация нищо не може да се случи – от възпитанието на децата до реализирането на иновативни идеи. Катя Димитрова ,партньор в организацията на днешното събитие, определи Габрово като отличен пример за комуникация и на продукти, и на събития като даде конкретен пример с предстоящия габровски Карнавал.

Лекторите - практици Иван Гурков, Красимир Димитров, Елена Благоева, Катя Димитрова представиха последните тенденции на медийния пазар у нас, инструменти за оптимизиране на медия планирането и определяне на целевите публики, както и измерване на ефекта от инвестираните бюджети. В свободен разговор участниците във форума дискутираха реални казуси от творчески кампании и кампании за изграждане на работодателска марка.

Невена Петкова проведе работна среща по повод Механизма по обхват и задържане в образователната система на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст

Областният управител Невена Петкова проведе работна среща с членовете на Областния координационен център, създаден във връзка с Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Според нормативните разпоредби Регионалното управление на образованието представя обобщена информация към м.май за реализираните дейности на територията на област Габрово. Обсъдена беше работата с внедрената вече Информационна система за работа по механизма /ИСРМ/, която по думите на представителя на РУО – Габрово е изключително динамична и всеки ден броят на децата и учениците, които попадат в обхвата й се променя.

В обхвата на механизма за област Габрово попадат общо 669 деца, от които 590 са в чужбина. Това провокира членовете на работната група да коментират и новия статус в системата „учащ в чужбина“, който към момента не е активен, но би улеснил изключително много работата на екипите за обхват към общините. 158 са писмата, изготвени от директорите на учебни заведения към кметовете във връзка с констатирани нарушения с цел налагане на административно наказание по чл.347 от ЗПУО. Според представителите на общините обаче тази мярка е твърде крайна и всички те предпочитат индивидуален подход за работа и съсредоточават усилията си повече към грижи за задържане на децата в училище и разговори с родителите, насочване към правна, социална или психологическа помощ, отколкото към налагане на глоби. От РЗИ – Габрово споделиха, че чрез ИСРМ правят проверки по отношение издадените медицински бележки за отсъствия и имат добра комуникация с лекарите от областта. Областният управител Невена Петкова благодари на всички, които работят по това направление и за усилията, които полагат, защото е видимо не само, че има резултат, но и че го правят отговорно и с желание.

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” обявява безплатна регистрация за библиотечни услуги по повод професионалния празник на библиотекарите в България – 11 май и в навечерието на Националната библиотечна седмица (13 – 17 май 2019)

На 10 май 2019 година (петък) габровската регионална библиотека предлага безплатна регистрация за библиотечни услуги за гражданите на Габрово.

Така екипът на библиотеката и нейните верни потребители, четящите габровци ще отбележат деня на Св. св. Кирил и Методий и професионалния празник на библиотекарите – 11 май 2019 година.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички желаещи граждани, които нямат читателски карти за библиотеката, нямат задължения към библиотеката, както и онези настоящи читатели, чиято регистрация e изтекла до 10 май 2019 година включително. Срокът на издадените през този ден карти за читателски карти ще бъде дванадесет месеца – от 10 май 2019 до 10 май 2020 година.

Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ е открита за посещения

Изложбата „140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция“ беше официално открита от областния управител Невена Петкова. На събитието присъстваха кметовете на общините Габрово и Трявна, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, заместник – областният управител Мария Пенева, заместник – кметът на община Трявна Николинка Николова, началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово, директорът на Националната Априловска гимназия, представители на културни институции, преподаватели и ученици от гимназията – домакин. Невена Петкова приветства присъстващите и припомни, че само преди дни, когато се отбеляза годишнината от свикването на първия български парламент и приемането на първата българска конституция - в Габрово беше представена една тематична изложба, посветена на държавността. „С нея показахме държавниците от нашия регион – онези личности, дръзнали да бъдат първи и записали името си в страниците на историята. Днес около нас са подредени 40 табла, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.“ – каза още областният управител на Габрово и допълни: „Вярвам, че има с какво да се гордеем и предаваме на поколенията, да помним онова, без което не можем…свобода, независимост, държавност. Нека по-често си припомняме думите на Васил Левски станали мото на изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“, без да е нужен специален ден или повод.“ Отправени бяха благодарности на инициаторите й в лицето на Председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

Катя Гечева – главен експерт Държавен архив – Габрово представи самата изложбата. Основен акцент в нейния разказ бяха представителите от Габрово в Учредителното събрание: трима по звание (според длъжността, която заемат) – Иван Пенчов Златин, председател на Габровския окръжен съд; Калчо Симеонов Дренков, председател на Габровския окръжен съвет и Сава Илиев Сирманов, председател на Габровския градски управителен съвет. Избрани от габровци, за да ги представляват са д-р Алекси Христов, заслужил габровски общественик и Иван Гюзелев, учител по физика в Габровската гимназия. Други двама габровци, назначени със заповед на губернатора т. е. “по право” са Райчо Каролев инспектор на училищата в Русенска губерния и Андрей Манолов, член на Търновския губернски съд.

Иван Гюзелев и Райчо Каролев са представени в експозицията с кратки биографични справки, те продължават участието си в политическия живот на страната и заемат министерските кресла в Министерството на народното просвещение през 1880 г. и 1884-1886 г. Останалите габровски участници в Учредителното събрание може да се видят на общото таблото на членовете.

Специално място в експозицията е отредено на Петко Рачев Славейков, като един от най активните парламентаристи. На таблото са използвани две снимки съхранявани в ДА – Габрово: на къщата в която е живяло семейство Славейкови и паметника на П. Р. Славейков в Трявна.

Катя Гечева отбеляза и още едно важно за габровци събитие – на 5 юли тази година се навършват 140 години от издаването на указа за назначаване на Първото българско правителство с министър-председател Тодор Бурмов, роден в с. Нова махла, дн. кв. на Габрово, което е още един повод да припомним на всички за габровците, дръзнали да бъдат първи.

Изложбата „Всичко се състои в нашите сдружени сили“ е по инициатива и организирана от Народното събрание на Република България, подготвена е от експерти на Държавна агенция „Архиви".

В Габрово ще може да бъде разгледана до 31 май в Национална Априловска гимназия.

Още статии...