РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Петкова участва в обсъждането на Концепция на закон за преброяването

Областният управител Невена Петкова и главният секретар на Областната администрация Веселин Радков участваха в регионална среща за обсъждане на Концепция на закон за преброяването. Инициатор на срещата е Националният статистически институт. По-ранната подготовка за преброяването стартира с разработване на Концепция на национален закон и предварителна цялостна оценка на въздействието. Целта на форума, който се проведе днес във Велико Търново, е всички заинтересовани страни в процеса да дадат становища и коментари по Концепцията.

Преброяването ще се състои през 2021 г., като годината е еднаква за всички държави - членки на ЕС, и е определена в Регламент (ЕС) 2017/712 на Комисията за определяне на референтната година и програмата за статистическите данни и за метаданните за преброяването на населението и жилищния фонд. То ще се проведе в изпълнение на ангажиментите на Република България по Регламент (ЕО) № 763/2008 на Европейския парламент и на Съвета относно преброяването на населението и жилищния фонд.

Преброяването е най-голямото изчерпателно статистическо изследване и осигурява качествена, детайлна и съпоставима на европейско ниво информация за броя и структурите на населението, както и за основни социално-икономически характеристики на лицата. То е и единственият изчерпателен източник на информация за броя и характеристиките на сградния и жилищния фонд, както и за броя, структурата и жилищните условия на домакинствата в страната.

Google и SoftUni Digital ви канят на безплатно дигитално обучание „Дигитален гараж“

На 24 юли в Ритуалната зала на Община Габрово от 17:30 часа до 19:00 часа ще се проведе семинар и индивидуално обучение с фокус върху възможностите, които дигиталният свят предоставя. Трейнърите ще обучават представители на малки и средно големи фирми, както и всички желаещи да обогатят дигиталните си умения в използването на онлайн инструменти за растеж. Или иначе казано може да научите как да разраствате бизнеса си онлайн, следвайки собственото си темпо чрез гъвкави и персонализирани уроци. Кампанията на Google стартира в България през май 2018 и ще продължи до края на 2018 г.

Платформата „Дигитален гараж“ е one-stop shop, където потребителите могат да се възползват от безплатни уроци за всичко – от това как се изгражда присъствие онлайн, до маркетинг в социалните медии или използване на възможностите на мобилните телефони за привличане на повече клиенти, както и много повече. Те могат да избират темите, за които искат да научат още, или да завършат целия онлайн курс и да получат сертификат от Google и IAB Europe.

Ако се питате защо онлайн присъствието е толкова важно за малките и средни бизнеси ето няколко статистически факта, които биха могли да ви насочат към отговора.

· 70% от хората в България използват интернет за лични цели

· 55 % от хората в България използват смартфон

· 48 % от хората в България, които изпалзват интернет, пазаруват онлайн

· 56% от хората в България, които ползват интернет, сравняват услуги и продукти онлайн преди покупка

Ако считате, че семинарът ще бъде полезен за вас и вашата фирма заповядайте на 24 юли от от 17.30 до 19.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово

140 години от основаването на Българската армия

Областният управител Невена Петкова и Заместник областният управител Мария Пенева се включиха в мероприятията, посветени на 140 години от основаването на Българската армия. В Габрово Невена Петкова присъства на лекция-беседа на д-р по Военна история Богдан Андреев на тема: „Развитие на сухопътните войски“. В Дряново на площад Освобождение бяха поднесени венци и цветя пред паметник на падналите през войните дряновци. Слово произнесе зам.-областният управител Мария Пенева, която подчерта че не само големите годишнини са времето, в което трябва да си припомняме за спечелените битки и приноса на българската армия във важни за съдбата не само на България но и ма Европа сражения. “В този ден, когато тук отбелязваме тази годишнина бих приканила смирено да коленичим, за да почетем паметта на хилядите знайни и незнайни войни, отдали живота си за обединението, независимостта и свободата на нашата страна.”- каза още Пенева и допълни, че нашите военни сили неведнъж са показвали на какво са способни и са заслужили уважението към тях и от международни партньори. “Макар и в труден момент те успяват да поддържат българския дух, да издигат авторитета на страната ни, да гарантират националната сигурност и да участват равностойно в международни мисии.”- подчерта в словото си още Мария Пенева и пожелава “да знаем и помним славните български победи от историята ни, но и да си пожелаем свят без войни и насилие.” По-късно тя беше гост и на официалната церемония по откриване на „Алея на Българската войнска слава“, която включва 25 плочи, представящи в резюме най-големите победи на Българската армия в Националноосвободителната война, Първата и Втората Световна война, и Балканските войни.

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание под председателството на заместник областния управител Мария Пенева. Обсъждани бяха общинските програми за подобряване на безопасността на движението по пътищата на територията на Област Габрово за 2018/2019 г; информационни кампании по темата, както и включването на училищата в различни мероприятия. От програмите на четирите общини за 2018/2019 г. става ясно, че за цитирания период се работи за предотвратяване на ПТП в населените места в две направления: от една страна поддържане, рехабилитация и изграждане на нова транспортна инфраструктура, а от друга - информираност на населението, обучителни програми за деца и ученици, свързани с безопасността на движение. Конкретно бяха коментирани и всички дейности, които ще се извършат, както и проектике, които се реализират към момента в това направление.

За периода 2018/2019 г. ОД на МВР – Габрово организира традиционните акции и кампании:„Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“; „Безопасно лято“ за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месец; „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ и Ден на превенцията; Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2018“; Кампания, свързана със студентския празник – 8 декември. Реализирани ще бъдат и традиционни акции с партньори и европартньори. Кампаниите на Регионалното управление по образованието – Габрово включват практически занаятия; беседи с учениците; изнасяне на актуални данни на броя на жертвите от ПТП (особено внимание се отделя на децата жертви на ПТП); представяне на учебен филм „Младата Европа”; информационни уроци за учениците – I и II клас – „Моят безопасен път до училище”; конкурси за рисунки и есе; състезание по приложно колоездене; изготвяне на презентации, информационни табла; провеждане не тренинги, беседи и дискусии в часовете по „Безопасност на движението по пътищата”, в които учениците от V, VI и VII клас ще бъдат запознати с правата и задълженията на учениците като пешеходци и участници в движението.

Зам.-областният управител Мария Пенева внесе предложение към сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Габрово, когато има констатирано ПТП и виждат липсваща вертикална или хоризонтална пътна маркировка или избояла растителност, да съобщават своевременно на компетентните органи на територията на област Габрово, както и на Председателя на областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

Министър Нанков посети Габрово, където откри обекти по ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 г. и инспектира изпълнението на големи инфраструктурни проекти

Областният управител Невена Петкова присъства на церемония по откриване на обекти по проект „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“ на обща стойност 11 138 023,59 лв. Проектът за обновяване на градската среда включва кръгово кръстовище на Шиваров мост, нова Източна градска улица и обновен и реконструиран парк на Колелото. Обектите бяха официално открити от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кмета на община Габрово Таня Христова в присъствието на евродепутата Андрей Новаков, народните представители Иглика Иванова – Събева и Николай Сираков, председателя на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева, заместник – кметова, гости от съседни общини и граждани. Ново дръвче – явор, беше засадено в парка на Колелото от кмета и министъра с помощта на деца от ДГ „Явор“- Габрово.

По време на визитата си в Габрово министърът на регионалното развитие, придружено от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на агенцията, посети обхода на Габрово и се запозна на място с изпълнението на дейностите. Според Нанков проектът е грандиозен не само за Габрово, но и за Северна България. По отношение на тунела под Шипка министърът съобщи, че разработката на идейния проект вече е приета на експертен съвет в МРРБ като се разглеждат различни варианти за финансиране. Направена беше и инспекция на хода на рехабилитацията на пътя Габрово – Севлиево - лот 11 и 12 по ОП „Региони в растеж“, където крайният срок за приключване е лятото на 2019-та година.

Още статии...