РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Нова инвестиция от 27 млн.лв в региона

Областният управител Невена Петкова беше гост на церемония по първа копка на обект “Производствена, складова и административна сгради“ на “Паралел” ЕАД в гр. Севлиево. След отслужения водосвет, областният управител приветства присъстващите на събитието и поздрави мениджърския екип на фирмата за непрекъснатия стремеж да се развиват, да разширяват произвоствения си капацитет и да покоряват нови пазари. Тя сподели, че всичко това се отразява положително като тенденция за целия регион, както и, че за нея като областен управител е изключителна чест да представя област Габрово с добрите примери като техния.

„Инвестициите, които правите са инвестиции за бъдещето, помнете обаче, че в основата на всичко стои човешкият капитал. Затова наред с развитието на производството не спирайте да се грижите и за Вашите служители, за техните условия на труд. Направете така, че те да приемат своята работа като своя мисия.“ – допълни още Петкова и пожела на целия екип на “Паралел” здраве и упоритост, а следващата година да бъдат в топ 5 на най-големите компании в Габрово.

Инвестицията възлиза на 27 млн.лв, а на новата площадка от 50 000 кв.м ще бъдат изградени 26 500 кв.м закрити производствени площи, които ще включват: модерно оборудвано хале за разкрой и конфекция на полиуретанова пяна; помещения за разширяване на производството на изделия за сън, дома и сезонни; високо- технологично и складово стопанство за съхранение на полиуретанова пяна; втори напълно автоматизиран склад тип Radio Shuttle; съвременна административно-битова сграда; машини и оборудване от най-висок технологичен клас.
Планираното разширение предполага и разкриването на 200 нови работни места.

Областният управител участва в дискусия за промените в Закона за регионалното развитие

Областният управител Невена Петкова и главеният експерт „Регионално развитие“ в Областната администрация Мария Хубанова участваха в дискусия за промените в Закона за регионалното развитие /ЗРР/, водена от заместник - министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Участие са взели още Сергей Цветарски - председател на Националния статистически институт, проф. д-р арх. Веселина Троева - изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие, експерти от МРРБ, народни представители, областни управители от страната, представители на управляващите органи на оперативните програми, на Националното сдружение на общините в Република България, синдикални и работодателски организации, академичната и научната общност, неправителствени граждански организации и министерства.

Според заместник-регионалния министър с промените в ЗРР се дава възможност за нов тип регионална политика и нов подход към нея с цел развитие на регионите и вземането на решения за тях. Поради което е нужен диференциран подход за инвестиции, за да се насърчават характерните нужди на определен регион.

По време на срещата е станало ясно още, че с промените в Закона за регионалното развитие ще се намали броят на стратегическите документи, които в момента са над 400, но не са „облечени” с финансиране. Въвеждат се три основни нива за стратегически документи - национално, регионално и общинско ниво, като местните власти ще разработват план за интегрирано развитие на общината. По този повод Николова е коментирала, че целта е да има по-ясен ефект от инвестициите, защото на ниво регион трудно се постига ефекта на добавена стойност от проектите. „В момента част от населените места нямат достъп до европейско финансиране. За в бъдеще можем да преодоляваме тези „бели петна“ като даваме възможност за реализиране на общи проекти между общините и областите.“ – е допълнила още зам. – минситърът. Предвижда се и засилване на ролята на регионалните съвети за развитие, които като структура в момента са лишени в голяма степен от възможности за вземане на решения с влияние за инвестиции на регионално ниво. Обмисля се разширяване възможностите на съвета и дефиниране рамка за оценка и вземане на решения за инвестиции на регионално ниво, за определяне на източници за финансирането им.

Невена Петкова ще представя областта на Българо-азербайджански бизнес форум

На 7 ноември областният управител Невена Петкова ще предстви региона по време на Българо-азербайджански бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Форумът ще бъде открит от съпредседателите на Българо-азербайджанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в лицето на министъра на енергетиката на Република България г-жа Теменужка Петкова и министъра на селското стопанство на Република Азербайджан г-н Инам Керимов.
Участие в официалната част ще вземат представители на българските институции, ангажирани с насърчаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Очаква се посещение и на официална делегация от Република Азербайджан, придружена от бизнес делегация от компании с дейност в сферата на хранително-вкусовата промишленост, машиностроене, енергетика и други сектори от общ интерес. Целта на тяхната визита в България е да бъдат установени трайни отношения, основани на взаимноизгодно сътрудничество.

https://www.sme.government.bg/uploads/2018/10/Agenda_BG-05-11-2018.pdf

alt

Последното от поредицата културно-информационни събития, които Областна администрация – Габрово

Последното от поредицата културно-информационни събития, които Областна администрация – Габрово инициира за отбелязване приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста, ще се проведе този петък в Севлиево. Гражданите и гостите на града ще могат да гледат безплатно филма на Иван Ничев „Българска рапсодия“ от 16ч. в киносалона на Народно читалище „Развитие“ - съорганизатор на събитието. Кино-лентата представя романтичната история между младежи в контекста на едно от най-трудните времена в човешката история. Филмът е с номинация за Оскар в категория „чуждоезичен филм“. От 18.30 ч. в голямата зала на читалището е предвиден и концерт на деца и самодейци. Припомняме, че през последния месец бяха проведени четири съвместни инициативи по случай 75 годишнината от спасяването на българските евреи с читалища от Трявна, Габрово, с. Царева ливада и с. Сенник. На тях бе представена документалната фотоизложба „1943. Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“, която в снимки и документи разказва за спасяването на хиляди човешки животи по време на Втората световна война. Поредицата събития по темата за Холокоста се организира в изпълнение на Комуниационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Днес, 31 октомври 2018 г. се проведе заседание на Областният съвет за намаляване на риска от бедствия

Днес, 31 октомври 2018 г. се проведе заседание на Областният съвет за намаляване на риска от бедствия, по време на което представители на общините и ръководителите на териториалните структури на министерства и ведомства, намиращи се на територията на областта, докладваха  готовността за осигуряване на нормални условия за работа и живот при зимни условия. Заседанието бе ръководено от областният управител Невена Петкова.

На база на представените доклади за изпълнението на задачите по зимната подготовка може да се заключи, че ръководствата на дружествата и ведомствата са положили усилия за подготовка на съответните структури за работа при зимни условия. Същите са създали организация и имат готовност за работа при усложнена зимна обстановка, както и със заповеди са актуализирани щабовете на областно и общинско ниво за действие. Регламентирани са действията за координация и взаимодействие между ОД на МВР-Габрово, РД ПБЗН - Габрово, ОПУ - Габрово, фирмите ангажирани със зимното поддържане и общинските звена.
Осигурено е финансиране на мероприятията по зимна подготовка, както и са заделени финансови средства за допълнителни разходи при необходимост от аварийно-възстановителни работи по общини.

Още статии...