РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Нов проект спечели РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово – „Информационно-комуникационна и финансова грамотност в съвременната библиотека“

В конкурса за малки проекти за 2018 „Библиотеката – активен участник в обществения живот” на Фондация „Глобални библиотеки - България” проектното предложение на РБ „Априлов – Палаузов“ – Габрово „Информационно-комуникационна и финансова грамотност в съвременната библиотека“ спечели финансиране на обща стойност 5400 лева, 1100 от които собствен принос на бенефициента и партньорите.

Основната цел на проекта е повишаване на информационната, комуникационната и финансовата грамотност на потебителите на библиотеката и представители на местната общност чрез първоначално обучение на библиотекари от партньорските библиотеки и последващо обучение на граждани.Проектът е насочен към възрастни потребители на социални, информационни, библиотечни и други услуги (45+).

Статистически изследвания в България от последните 3-4 години доказват, че основната финансова грамотност сред възрастното гражданство е много слаба – уменията за управление на личните финанси, уменията за правилен избор на подходящи финансови, например банкови продукти са твърде повърхностни, не са свързани с развитието на технологиите или пък съвсем липсват. Друг проблем е недоброто владеене на новите технологии и съвременните мобилни устройства и използване на целия спектър от техните възможности за информация и комуникация. Този проект е насочен към преодоляване на проблеми от подобен характер в местните общности чрез библиотеките.

Партньори по проекта са Градска библиотека – Севлиево и библиотеката при НЧ „Васил Левски – 1922“ – с. Яворец.

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата заседава

Областна комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание, по време на което бяха докладване отчети за дейността на общинските комисии, плановете им за работа за текущата година. Представени бяха отчети и на общинските програми за подобряване на безопасността на движението по пътищата на територията на Област Габрово за 2017 година. Началника на отдел „Пътна полиция“ докладва за проведените през 2017 година информационни кампании, насочени към безопасност на движението по пътищата, а от РУО – Габрово представиха дейностите, реализирани по училища в това направление От изнесените информации става ясно, че всички общини са работили през годината за предотвратяване на ПТП в населените места като са изпълнявани текущи ремонти на участъци, укрепвания, изграждане на нова транспортна инфраструктура, полагана е пътна маркировка, изпълнена е поетапна актуализация на вертикалната сигнализация. От МВР акцентираха върху ежеседмичния анализ на пътно-транспортната обстановка и резултатите от контрола, който се извършва с цел намаляване на жертвите по пътищата и подобряване безопасността на движение. Традиционно са реализирани различни кампании и акции насочени, както съм деца, така и към възрастни. Във всички училища от региона с едноминутно мълчание са почетени жертвите от пътнотранспортни произшествия, проведени са уроци за безопасно преминаване на учениците от І до ІV клас по маршрута от дома до училище и обратно, а по време на родителските срещи е обърнато внимание за безопасното придвижване на учениците до училище.

Благословени празници!

Скъпи жители на област Габрово,

Великден е един от най-светлите празници в православния календар. Денят, в който християните празнуват Възкресението на Божия син, който със смъртта си изкупил греховете на човечеството.

Нека светлината на Неговото Възкресение озари живота ни и смирение, доброта и любов да изпълни сърцата ни, за да извървим с достойнство пътя си. Нека в тези светли дни благородството и човеколюбието измести гордостта, която се прокрадва в душите. Да обещаем преди всичко пред себе си да бъдем по-добри, състрадателни и щедри. Да бъдем единни в мислите си, обединени в делата си и заедно да постигаме целите пред нас.

Благословени празници!

Невена Петкова

Областен управител на област Габрово

Зелена инициатива за Седмицата на гората

4500 фиданки бяха залесени близо до с. Тодорчетата в Габрово. В залесяването на площ от 9 декара се включиха близо 70 приятели на гората – това са служители на различни институции - Областна администрация – Габрово, Пожарна безопасност и защита на населението, ЕНЕРГО – ПРО, Областна дирекция „Земеделие“, Регионална дирекция по горите – Велико Търново, НП „Централен Балкан“, Парк „Българка“,Държавно горско стопанство – Габрово. Зелената инициатива е на Северноцентрално държавно предприятие и е по повод Седмицата на гората, която тази година се провежда под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. Целта на инициативата е възстановяване на горския участък, който преди няколко години е бил поразен от заболявания на дърветата. В залесяването днес участваха и заместник областните управители на Габрово – Мария Пенева и Росен Цветков, които споделиха: „това е един своеобразен начин да покажем, отношението си към природата и че всички сме съпричастни в общата кауза за по-чиста околна среда“.

Стотици лесовъди за един ден в област Габрово

„Лесовъд за годината“ официално стартира днес от Габрово. Стотици деца от цялата област се включиха в националната инициатива, която се провежда за трета поредна година в навечерието на професионалния празник на лесовъдите. Инициативата цели по интересен и интерактивен начин учениците да разберат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат там. Заедно с децата бяха и зам.-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, областният управител Невена Петкова, директорът на Северноцентрално държавни предприятие Цветелин Миланов, началникът на РУО – Габрово. „Радвам се, че днес виждам толкова много деца, които избраха не да стоят пред компютрите вкъщи, а да бъдат тук днес. Благодаря ви, че проявихте желание да научите повече за една много важна професия, надявам се, че ще се забавлявате много, ще се запознаете с „пазителите“ на гората. Присъствието ви е показателно за това какво е отношението ви към гората, пазете я и използвайте всяко свободно време да бъдете сред нашата прекрасна природата.“ – каза областният управител по време на откриването на инициативата. Заместник – министър Добрев подчерта, че това е кауза за цял живот, а директорът на СЦДП изрази надежда, че сред тези стотици деца растат бъдещи лесовъди. Всички участници засадиха различни видове дръвчета. За всяко училище организаторите на мероприятието предоставиха 30 фиданки, които да бъдат засадени в избрани от тях пространства.

Още статии...