РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител инициира приемна за граждани по повод Световния ден на потребителите

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите, за да напомним техните основни права при закупуването на стоки и ползването на услуги, както и да ги насърчим да бъдат взискателни към търговците и техните предложения, а също и нетърпими към проявите на нелоялност и некоректност, които ги засягат. По този повод областният управител инициира приемна за граждани с акцент потребителски кредити. Поканени са адвокатите Мария Недева, Евгени Попов, Николай Миланов, представител на Комисията за защита на потребителите и експерт от банкова институция.

Приемната ще се състои на 15 март 2017 г. от 13:00 ч до 15:00 ч в заседателната зала на Областна администрация – Габрово. Предварително записване за гражданите – не е необходимо.

За първи път Световният ден на потребителите се отбелязва на 15 март 1983г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите.

Поздравителен адрес за ЕМО "ЕТЪР" изпрати областният управител

Областният управител Иванка Баева поздрави ръководството и екипа на ЕМО „ЕТЪР“ по повод присъединяването на етнографския музей към Международния съвет на музеите. В адреса Баева изразява признанието си към постиженията на екипа за утвърждаване на музея като една от най - привлекателните дестинации за множество туристи и най-добрата визитка за нашия регион. „Благодаря Ви,че правите възможно това - да изпълним заедно с Вас нашия дълг, като съхраним традициите и занаятите, които са нашата идентичност - в името на България и в името на богатството и разнообразието на света.“- се казва още в поздравленията към ЕМО „ЕТЪР“ от областния управител на Габрово.

Проект "1000 СТИПЕНДИИ" – възможност за ученици от 6-и до 11-и клас

В Областна администрация – Габрово постъпи информация за проект "1000 СТИПЕНДИИ", който е национален конкурс за ученици от 6-и до 11-и клас. В него може да се включи всеки ученик в тази възрастова група, като за това е необходимо под формата на есе да представи знанията и разсъжденията си по предмета, в който се чувства най-уверен.

„1000 стипендии“ е социално-образователен проект, който обръща специално внимание на деца от малки населени места, на деца от семейства с нисък семеен доход, на деца, лишени от родителска грижа, с инвалидност или други сходни обстоятелства.

Чрез стипендиите проектът се стреми да подпомогне деца в затруднение, затова и техният дял е над 50 % от финалистите.

Всеки, който проявява интерес може да се запознае с цялата информация за проекта, както и да изтегли документи за кандидатстване на интернет страницата http://www.1000stipendii.org/

Кампанията за превенция употребата на наркотици стартира в понеделник със среща с ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“

Кампанията за превенция употребата на наркотици, по инициатива на областния управител Иванка Баева, стартира в понеделник със среща с ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Поканени да се включат в срещата – разговор са окръжният прокурор Людмила Рачева, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов и Светла Иванова.

„Една от първите статистики, с които ме запознаха, по време на работните ми срещи с директори на териториални структури, беше нарасналият брой на деца и младежи, употребяващи наркотични вещества.“ – това сподели областният управител като повод за тези срещи и допълни, че цифрите са стряскащи, мерки се предприемат от различни институции, но факторите, които оказват влияние върху желанието на децата да пробват – явно са по-силни. По повод срещите, които се предвиждат Баева казва още, че те не целят назидание на децата. Напротив, идеята е да се говори по темата, да има диалог с тях. Затова тя се свърза и с жена, която е готова да сподели своите преживявания по пътя към големите наркотици и изчистването.

Предвижда се кампанията да обхване всички училища от региона.

Срещата ще се проведе по време на час на класа в понеделник, 13 март от 13:50 ч в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, открита е и за родители, които проявяват интерес.

Областният управител присъства на отчета – анализ на резултатите от дейността на Областната дирекция на МВР – Габрово

Областният управител Иванка Баева присъства на отчета – анализ на резултатите от дейността на Областната дирекция на МВР – Габрово през изминалата 2016 година. Покана към Баева отправи директорът на Дирекцията Борислав Бончев. В срещата участваха заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Благородна Макева и заместник окръжният прокурор на ОП-Габрово Жени Шикова. Анализирани бяха всички направления от дейността на Дирекцията за изминалата година. 10 % се е увеличила разкриваемостта на престъпленията, активна работа в разкриването на акцизни стоки без бандерол, ръст на телефонните измами – бяха само част от акцентите по време на срещата.

Областният управител поздрави директора на Дирекцията за усилията, положени от наличния състав. „Най-важната задача в краткосрочен план е да се осигури нормално протичане на изборите за народни представители на 26 март и недопускане на инциденти“ каза още Баева. Тя представи пред участниците в срещата инициативата, която стартира от следващата седмица за превенция употребата на наркотици, която е насочена към подрастващите. Както в това направление, така и по линия на измамите Иванка Баева сподели, че е важно да се засили превенцията. Тя увери ръководството на Областната дирекция, че може да разчитат, както в нейно лице, така и в ръководената от нея институция на съдействие, за да може област Габрово да бъде на първо място по всички показатели от представения анализ – и по отношение на разкриваемостта на престъпленията, и на тяхното предотвратяване.

Благодарности към състава на полицията изказа и директорът Борислав Бончев. Заместник окръжният прокурор също подчерта, че двете институции работят в много добър синхрон. Добра оценка за работата на Дирекцията даде и ст.комисар Благородна Макева.

Още статии...