РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Студенти от ТУ - Габрово посетиха областната администрация

Студенти от ТУ-Габрово посетиха областната администрация

Днес в областна администрация се проведе обучение на  студенти ІІІ курс, специалност „Публична администрация” при ТУ-Габрово.

Идеята на подобен род изнесени упражнения и лекции е да се съчетае теорията и практиката, да усетят студентите как на регионално ниво се случва политиката на Правителството.

Студентите се запознаха подробно със законовата рамка, която урежда правомощията и функциите на Областния управител, с Устройствения правилник на областната администрация, който регламентира дейността, структурата, числеността и организацията на работа на администрацията. Студентите дискутираха заедно със Заместник областния управител и Главния секретар на областната администрация политиките, които провежда Областния управител на Габрово. Сериозен интерес у тях представляваше темата за туризма и производството  в региона, както и за символите на държавната власт и как се оформя  административната кореспонденция.

Предвидени са още срещи на служители от администрацията и студенти от специалност „Публична администрация”. С оглед на това, че Областна администрация – Габрово е първата Е-област в страната, следващата тема на изнесено упражнение ще бъде „Електронното правителство в България”.

 

Приключи третата национална транспортна среща

Започна изработването на “Интегриран национален план за управление на транспорта в България”

Трета национална среща за транспортните проблеми в България се проведе днес в община Габрово. В нея участваха  представители от Европейската банка за развитие и възстановяване, Министерството на транспорта, областни управители от цялата страна и кметове на населени места.

Кметът на Габрово Николай Сираков откри форума и каза, че ако искаме да решим проблемите на Габрово, трябва да участваме в решаването и на тези от национално ниво, което се отнася до всички общини и области у нас. Областният управител се обърна към всички участници в срещата за повече оптимизъм, защото „много са проблемите пред които сме изправени, но имаме необходимия кворум и можем да успеем” каза още Костадинов. Разгорещена дискусия се оформи около инфраструктурата в България, която си е „едно сериозно предизвикателство” по думите на Стефка Славова от ЕБРВ.

На срещата бяха представени проекти и добри практики за справяне с транспортни проблеми от Европейската банка за развитие. Агенцията за транспортни проучвания представи анкетна карта, анализът на която ще помогне за изготвянето на “Интегриран национален план за управление на транспорта в България”. Тя съдържа 20 въпроса, разпределени в 4 направления и има за цел да се определят отделните транспортни проблеми по региони и да се актуализира „Картата на транспортните проблеми”, да събере данни за конкретни проблеми и да използва предоставената информация за планиране на приоритетните проекти по оперативните програми за следващия програмен период. Областните управители ще имат задачата да разпространят анкетната карта до всички общински администрации в техния регион, след което на заседания на Областните транспортни комисии да бъдат попълнени и обобщени получените данни. Срокът за изпълнение, който си поставиха участниците е краят на февруари 2011 г.  Молбата на всички областни управители ще бъде всеки, който има отношение към анкетата да се отнесе достатъчно задълбочено и сериозно, за да може да се начертае колкото е възможно по-пълна и ясна картина на транспортната карта в България.

 

Трета Национална среща за „Транспортните проблеми в България”

Трета Национална среща за  „Транспортните проблеми в България”

На 5 Ноември 2010 г./петък/  от 13.00 часа в “Ритуалната зала” на община Габрово ще се проведе Третата Национална Кръгла маса на тема „Транспортните проблеми в България”.

На срещата ще присъстват г-жа Стефка Славова (Председател на България в Борда на Директорите на Европейската Банка за възстановяване и развитие) , г-н Даниел Берг (Директор на ЕБВР в България) и г-н Данчо Барбалов (Директор на отдела за регионални и общински проекти на ЕБВР в България), седемнадесет областни управители и кметове на общини.

На Третата кръгла маса ще бъдат обсъждани възможностите за сътрудничество между Националната работна група за изготвяне на „интегриран национален план за управление на транспорта в България” и Европейската Банка за възстановяване и развитие. Ще бъдат представени добри европейски практики при разрешаването на транспортните проблеми, както и ще бъдат показани примери за  вече разработени транспортни проекти в Европа. Ще се обсъжда и възможността за създаване на Български транспортен клъстер с цел свовременно разрешаване на транспортни проблеми.

Ще се обсъди и крайният вариант на „Анкетните карти”, които ще бъдат разпратени до всички общини в България с цел създаване и събиране на база данни с транспортните проблеми в България, както и данни за състояние но транспорта днес. Тази база данни ще послужи като основа за по-нататъшни транспортни проекти.

Домакини на срещата са Областният управител на област Габрово г-н Мариян Костадинов и кметът на общината г-н Николай Сираков. Кръглата маса е по инициатива на „Агенция за транспортни проучвания и прогнози” и „Лирекс БГ” и с организационното съдействие на „Мобилтел” ЕАД, „Сектрон”, „Никеа” ЕООД и община Белово.

Областен управител обявява кoнкурс

ОБЛАСТЕН  УПРАВИТЕЛ  НА ОБЛАСТ  ГАБРОВО

ОБЯВЯВА КОНКУРС

на тема  „МОЕТО СЕМЕЙСТВО”

посветен на ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО – 21 ноември

 

ФОРМА: есе, разказ, стихотворение, рисунка

 

ИЗИСКВАНИЯ:

Обем на текста за литературните произведения – до 2 машинописни страници

За рисунките – формат А3, техниката е по избор

 

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ:

І – деца от  детски градини

ІІ – 1 до 4 клас

ІІІ – 4 до 8 клас

 

Творбите се приемат в срок до 15 ноември 2010 г. в Областна администрация, на адрес 5300 Габрово, пл. „Възраждане” №5.

Стихотворения, есета и разкази може да се изпращат и на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Всяка творба задължително трябва да съдържа: ИМЕ, АДРЕС, ВЪЗРАСТ, УЧИЛИЩЕ/ДЕТСКА ГРАДИНА НА АВТОРА, както и ТЕЛЕФОН за контакти

Награждаването на победителите ще се състои на 22 ноември 2010 г. от 17,30 часа в зала „Възраждане”, където ще  бъдат изложени и получените рисунки.


Мариян Костадинов беше гост на Националното честване на Деня на народните будители в Трявна

Мариян Костадинов беше гост на Националното честване на Деня на народните будители в Трявна

 

Областният управител Мариян Костадинов беше гост на Националното честване на Деня на народните будители и 160 години от рождението на революционера Ангел Кънчев в Трявна.

Да почетет народните будители в Трявна бяха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева и вицепремиерът Симеон Дянков, които поднесоха венци и цветя пред паметника на Ангел Кънчев и приветстваха присъстващите.

На тържествено заседание на Общинския съвет председателят на парламента Цецка Цачева връчи почетен плакет "130 г. Народно събрание" на д-р Димитър Беров, дългогодишен лекар, инициатор за построяването на новата болница и създаване на Детското селище в Трявна, както и на още осем изявили се тревненци.

 

По-късно през деня Цецка Цачева и Мариян Костадинов откриха кръглата маса на тема: „Патриотът и Апостолът Ангел Кънчев - преоткриване на героя в делата и саможертвата му".

 

Честването уважиха и народните представители от габровски регион.

Организатори на празника бяха Община Трявна, Общобългарски комитет и Фондация „Васил Левски" и Сдружение на Възрожденските градове.

Още статии...