РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Днес приключват планираните обучения на преброителите и контрольорите в цялата страна

Днес приключват планираните обучения на преброителите и контрольорите в цялата страна

Днес приключват планираните обучения на преброителите и контрольорите в цялата страна. Всички преброители, контрольори и резерви от област Габрово също преминаха обученията, по време на които бяха запознати със законодателната рамка на Преброяване 2011 и с Указанията за попълване на анкетната карта. Специално внимание беше отделено на всеки един от разделите на картата, която трябва да попълнят преброителите. Важно е да се знае, че всеки преброител при подписване на договора си с НСИ е подписал  клетвена  декларация  за изпълняване на своите задължения. При нарушения Законът за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България предвижда и наказания – глоби, съгласно разпоредбите на чл.36 и 37 от същия закон. Преброителите са обучени и при посещение в домовете ще представят служебна карта със снимка. Ако все пак гражданите се съмняват, ще имат възможност на единен телефонен номер за цялата страна 0 700 16 310 на цената на един градски разговор да проверят дали лицето е в списъците на одобрените преброители за неговия региона.

Официалният старт на Преброяване 2011 е 00.00 часа на  1 февруари 2011 г. В България то се провежда за 17-ти път след Освобождението, но за първи път – ще може да се преброим електроно. Всеки, който иска да спести от времето си и средства ще може да попълни онлайн анкетната карта, която е активна 24 часа в денонощието до 24.00 ч. на 9 февруари 2011 г.

 

Заседание на Постоянната комисия по заетост

Заседание на Постоянната комисия по заетост

Утре, 25.01.2011г. (вторник) от 11,00 часа в заседателната зала на Областна администрация ще се проведе заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

На заседанието ще бъде обсъдено предложението на РИО – Габрово за  държавния план-прием през учебната 2011/2012г.

Информационен ден по Преброяване 2011 за директорите от областта

Информационен ден по Преброяване 2011 за директорите от областта

На 26 януари от 14.30 часа в актовата зала на Националната Априловска гимназия ще се проведе информационен ден по Преброяване 2011 за директорите на всички учебни заведения на територията на област Габрово.

Срещата е по инициатива  на  Областния управител Мариян Костадинов, съвместно с Областната преброителна комисия.

Идеята е да се наблегне на предимствата на електронното преброяване.

Преброители ще изнесат презентация за преброяването, което в България се извършва за 17-ти пореден път, но за първи път въвеждаме електронното преброяване, което ще стартира от 00.00 ч. на 1 февруари до 24.00 ч. на 9 февруари 2011 г.

Директорите трябва да разяснят и подтикна учителите от техните училища да преброят своите домакинства като попълнят онлайн анкетната карта. Информационни материали ще бъдат раздадени и на учениците, които да  обяснят на своите родители за тази възможност, а защо не и те самите да преброят своите баби и дядовци.

Важно е да се разберат предимствата на електронното преброяване, а именно:

  • Активно е 24 часа в денонощието
  • Има възможност да запазите отговорите си, да прекъснете попълването на картата и да продължите в удобно за Вас време
  • Спестява се време – попълването на картата за едно лице не би отнело повече от 10-15 минути. Информацията е надеждно защитена
  • външен човек няма да влиза в жилищата;
  • пестим хартия и спасяваме живота на много дървета;
  • улеснява се и ще се ускори въвеждането на данните от преброяването
  • спестяват се средства

Информационния ден за Директорите е първата стъпка от инициативата на Областния управител „Да се преброим електронно”. Предстои да изпрати имейли до общинските администрации и ръководителите на териториалните структури на територията на област Габрово с искане всички служители също да се преброят електронно.

Днес отбелязваме Атанасовден

Днес отбелязваме Атанасовден

На днешния 18 януари Българската православна църква отбелязва Атанасовден. На този ден почитаме паметта на Свети Атанасий Велики. В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима".

Атанасовден, се почита като патронен празник от ковачи, железари, ножари и налбанти, а заедно с това и като празник за умилостивяване на различни болести. На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Няма опасноста от Шап в областта, но трябва да сме готови да реагираме

Няма опасноста от Шап в областта, но трябва да сме готови да реагираме

Вчера областната епизоотична комисия проведе заседание във връзка с възникналото огнище на ШАП в някой региони на страната. Директорът на районната ветеринарно медицинска служба д-р Светослев Спасов запозна членовете на комисията с  епизоотичната обстановка,  във  връзка с възникналото огнище на шап в бургаското с. Кости, след което областният епидемиолог д-р Гинев подробно разясни кои са симптомите, по които хората могат да разпознаят болестта по своите животни- отпадналост, липса на апетит, влошено общо състояние.  И макар че в областта няма опасност от епидемия, заболяването се раз­пространява много бързо и неконтролируемо- каза д-р Гинев, затова трябва да имаме повишена готовност за констатиране, ограничаване и ликвидиране на огнище от шап по чифтокопитни животни на територията на нашата област. След като повече от час продължи  заседанието Областната епизоотична комисия реши Директора на РВМС – Габрово да се разпореди със заповед осъществяването на постоянен превантивен контрол върху животновъдните обекти на територията на областта. От своя страна кметовете на общините да се разпоредят на кметовете на населените места да информират собствениците на ЕПЖ и свине в личните си домове своевременно да уведомяват регистрираните ветеринарни лекари при случи на заболявания на животните с признаци на Шап. Собствениците на животновъдни обекти да въведат строги мерки за охрана и биосигурност и недопускане на външни лица в обектите. Да извършват дезинфекция на влизащи и излизащи транспортни средства. Да избягват закупуването на животни от нерегламентирани търговци – това важи както за тях, така и за гражданите. Регистрираните ветеринарни лекари в цялата област стриктно ще следят за признаци на Шап при заболели животни и при всеки възникнал съмнителен случаи своевременно ще информират РВМС и ще предприемат действия за предотвратяване разпространението на заболяването.

Още статии...