РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областен управител обявява кoнкурс

ОБЛАСТЕН  УПРАВИТЕЛ  НА ОБЛАСТ  ГАБРОВО

ОБЯВЯВА КОНКУРС

на тема  „МОЕТО СЕМЕЙСТВО”

посветен на ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО – 21 ноември

 

ФОРМА: есе, разказ, стихотворение, рисунка

 

ИЗИСКВАНИЯ:

Обем на текста за литературните произведения – до 2 машинописни страници

За рисунките – формат А3, техниката е по избор

 

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ:

І – деца от  детски градини

ІІ – 1 до 4 клас

ІІІ – 4 до 8 клас

 

Творбите се приемат в срок до 15 ноември 2010 г. в Областна администрация, на адрес 5300 Габрово, пл. „Възраждане” №5.

Стихотворения, есета и разкази може да се изпращат и на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Всяка творба задължително трябва да съдържа: ИМЕ, АДРЕС, ВЪЗРАСТ, УЧИЛИЩЕ/ДЕТСКА ГРАДИНА НА АВТОРА, както и ТЕЛЕФОН за контакти

Награждаването на победителите ще се състои на 22 ноември 2010 г. от 17,30 часа в зала „Възраждане”, където ще  бъдат изложени и получените рисунки.


Мариян Костадинов беше гост на Националното честване на Деня на народните будители в Трявна

Мариян Костадинов беше гост на Националното честване на Деня на народните будители в Трявна

 

Областният управител Мариян Костадинов беше гост на Националното честване на Деня на народните будители и 160 години от рождението на революционера Ангел Кънчев в Трявна.

Да почетет народните будители в Трявна бяха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева и вицепремиерът Симеон Дянков, които поднесоха венци и цветя пред паметника на Ангел Кънчев и приветстваха присъстващите.

На тържествено заседание на Общинския съвет председателят на парламента Цецка Цачева връчи почетен плакет "130 г. Народно събрание" на д-р Димитър Беров, дългогодишен лекар, инициатор за построяването на новата болница и създаване на Детското селище в Трявна, както и на още осем изявили се тревненци.

 

По-късно през деня Цецка Цачева и Мариян Костадинов откриха кръглата маса на тема: „Патриотът и Апостолът Ангел Кънчев - преоткриване на героя в делата и саможертвата му".

 

Честването уважиха и народните представители от габровски регион.

Организатори на празника бяха Община Трявна, Общобългарски комитет и Фондация „Васил Левски" и Сдружение на Възрожденските градове.

Честит празник народни будители!

Поздравителен адрес от областния управител Мариян Костадинов по повод  Деня на народните будители

 

На днешния светъл празник – Денят на народните будители, бих искал да поздравя всеки един от вас - преподаватели, изследователи, дейци на словото и културата-  всеки, който в някакъв смисъл е будител, макар и времето, в което живеем да изисква будителската дейност да се проявява по коренно различен начин отколкото през Възраждането.

Денят на народните будители е  повод, както да си припомним делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал, така и да погледнем напред - в бъдещето, където ще видим реализираните си мечти.

Пред всички нас стои огромната отговорност традициите и новаторството да се съчетаят в един общ стремеж към развитие. Нека начинанията ни да са изпълнени с онзи пълноценен смисъл, който влагаме в представата за българския просветител-онзи който живее във всеки един от нас и ни  вдъхва желание да промени себе си към по-добро, да бъдем по-целеустремени, да променим и битието си и  да сътворим утрешната история.

Накрая бих искал да изразя уважението и благодарността си към всички знайни и незнайни, минали и настоящи народни будители за идеята, която са ни завещали, а именно – че будността е важна предпоставка за едно по-добро бъдеще – лично и общонародно.

Честит празник  народни будители!

Областният управител присъства на Областното пълномащабно учение „Янтра 2010”

Областният управител Мариян Костадинов присъства на Областното пълномащабно учение „Янтра 2010”


Областният управител Мариян Костадинов беше сред официалните гости на Областното пълномащабно учение „Янтра 2010”, което се проведе вчера във Велико Търново. То беше открито от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Целта му е да се проиграе и провери областният план за спасителни и неотложни работи при възникване на големи инциденти с химически вещества, катастрофи в обекти от критичната инфраструктура и при терористични актове. В учението участват служители на различни структури в ОД на МВР – В. Търново, Областно пътно управление, РИОСВ, Център за спешна медицинска помощ, БЧК, БДЖ, летище – Г. Оряховица и други.

Учението ще продължи два дни.

Подготвяме се за националното преброяване

Подготвяме се за националното преброяване

На 28 октомври 2010 г в Областната администрация се проведе Областна преброителна комисия, съгласно Заповед на председателя на Националния статистически институт от м. август, с което се даде старт на дейността по национално преброяване 2011 на територията на област Габрово. Председател на комисията е заместник областния управител Пламен Недков, а секретар – директорът а ТСБ – Габрово – Георги Цветков. Членове са представители от: община Габрово,  Службата по геодезия, картография и кадастър – Габрово, ОД на МВР – Габрово и главният секретар на Областната администрация.

На заседанието преброителната комисия прие правила за работа и организационен план на дейностите. Преброяването ще бъде извършвано по електронен път и чрез преброители, които ще трябва да посетят всяко едно домакинство в областта. За всеки четирима  или петима преброители ще отговаря по един контрольор, който ще приема работата им и  ще поема отговорността на информацията която получава.

Към момента се предвижда официалният старт на преброяването  да бъде даден на 10 март 2011 година.