РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Областният управител даде старт на Преброяване 2011

Областният управител даде старт на Преброяване 2011

 

„От 1ви до 28ми февруари в България ще бъде проведено това важно събитие, което циклично се провежда през 10 години. Преброяването на населението е единствения източник на данни за броя на хората в страната, в отделните населени места, по пол и възраст, образование, занаяти, вероизповедания, етническа принадлежност. Въпросите от анкетната карта са за вас и членовете на вашите домакинства, но не и за собствеността ви вашите доходи или данъци които плащате” – с тези думи Мариян Костадинов даде старт на Преброяване 2011 и допълни „Идеята и основна цел на Областна администрация – Габрово, първата електронна област в България, е това преброяване да максимална степен да бъде извършено по интернет, каквато опция предлага НСИ. Условията това да се случи са от 00.00 часа на 1 февруари до 24.00 часа на 9 февруари 2011, като до момента областна администрация е разпратила кореспондентни писма до всички структури на държавно управление на територията на габровска област с настоятелна молба всички техни служители да се преброят електронно и да преброят своите близки и роднини.”

Припомняме, че освен изпратените писма по време на кампанията „Да се преброим електронно” беше организирана среща с помощта на Инспекторат по образование, на която бяха уведомени директорите, от които се изисква освен учителския състав да се преброи електронно, да бъде направено обявление в часа на класния ръководител към всички ученици.

„Чрез електронното преброяване освен показвайки на Европа нивото на грамотност и приемане на новите технологии, Българското правителство ще спести значителни средства, които биха могли да бъдат насочени към други полезни социални дейности.Оптимист съм по повод качеството на тази толкова  важна кампания за нас!” завърши Областният управител Мариян Костадинов.

Работна среща в Ямбол

Работна среща на тема „Ефективно усвояване на средствата от Европейския съюз за социално и икономическо развитие на областите в България” се състоя в Ямбол по инициатива на областния управител Таня Димитрова

Работна среща на тема „Ефективно усвояване на средствата от Европейския съюз за социално и икономическо развитие на областите в България” се състоя в Ямбол по инициатива на областния управител Таня Димитрова. В срещата в петък, чийто домакин бе Областна администрация – Ямбол, участие взеха Томислав Дончев – министър по управление на средствата от ЕС, Румяна Бъчварова – началник на кабинета на министър-председателя, Росен Желязков – главен секретар на Министерски съвет, Екатерина Захариева – заместник министър на регионалното развитие и благоустройството и областните управители на България. Те се събраха за пръв път в подобен формат, за да дискутират възможностите, които Европейския съюз предоставя на областните управители за провеждане на ефективна и успешна регионална политика.

 

Обсъдени бяха темите за Оперативните програми, по които Областните администрации могат да кандидатстват, финансови аспекти свързани с тях, новости и предстоящи промени в правилата за кандидатстване, други източници на финансиране - общоевропейски програми и други донори на дейности в обхвата на правомощията на областните управители, като енергийна ефективност, стратегическо планиране, подпомагане развитието на приоритетни икономически сектори и инфраструктура. Представена бе и Визията за следващия програмен период (Европа 2020) и приоритетите в развитието на регионите и в управлението на средствата от ЕС.

 

На пресконференция пред медиите министър Дончев коментира, че най-важната задача, която си поставя, е опростяването на правилата за кандидатстване по Оперативните програми и увеличаване на одобрените по тях проекти. Според него факторите, от които зависи това, са политическа воля, ясни правила, наличие на административен капацитет, прозрачност и лидерство.

покана за пресконференция

Уважаеми журналисти,

на 1 февруари /вторник/ от 11.00 часа в заседателната зала на областната администрация ще се проведе пресконференция във връзка с официалния старт на Преброяване 2011. На срещата ще бъдат членовете на областната преброителна комисия и председателите на общинските комисии.

В края на пресконференцията един от участниците ще се преброи електронно пред вас.
Разчитаме на вашето присъствие и съдействие и в тази кампания.

Среща на областните управители с министър Томислав Дончев

Среща на областните управители с министър Томислав Дончев

Утре областният управител Мариян Костадинов ще участва в среща с министъра по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев заедно с останалите 27 областни управители. Срещата е под надслов „Ефективно усвояване на средствата от Европейския съюз за социално и икономическо развитие на областите в България” и ще се проведе в Областна администрация -  Ямбол. Ще бъдат представени Оперативните програми, които могат да подпомогнат областните управители в провеждането на ефективна държавна политика в поверените им региони; финансови аспекти на изпълнението на проекти от Областните администрации; новости и предстоящи промени в Оперативните промени.  Предвидено е обсъждане на Промените в Закона за държавната собственост и тарифата за услугите, както и предстоящото Преброяване -2011.

В срещата ще участват още  Росен Желязков - главен секретар на Министерски съвет, Румяна Бъчварова - началник на кабинета на министър-председателя,  доц. д-р Мариана Коцева - директор на Националния статистически институт.

 

Заместник областния управител се включи в празника за 15-годишнината на радио Бумеранг

Заместник областния управител се включи в празника за 15-годишнината на радио Бумеранг

Точно на обед заместник областния управител Пламен Недков се включи в празничните предавания по случай 15-годишнината на радио Бумеранг. Г-н Недков пожела на целия екип здраве и благополучие и още много нови и верни слушатели, след което прие ролята на водещ и се включи в обедната емисия новини.

Още статии...