РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Наближава крайният срок на проучването за потребностите на бизнеса от работна сила

Наближава крайният срок на проучването за потребностите на бизнеса от работна сила, което Агенцията по заетостта, съвместно с Комисиите по заетост към областните управители стартира по-рано този месец. Инициаторите апелират за активно участие на работодатели от частния и публичния сектор и определят мнението им и информацията от тях като изключително важна. Тя ще се използва при формиране на приоритетите на националните стратегически документи и ежегодно утвърждавания Национален план за действие по заетостта. Резултатите от анкетата ще послужат и за определяне на по-нататъшните приоритети на областната политика за насърчаване на заетостта и в сферата на средното и висше професионално образованието и обучението, в съответствие с приоритетите на Областната стратегия за развитие на област Габрово и общинските планове за развитие.

Ако сте работодател и все още не сте подали информация за вашата нужда от професии, специалисти, работници и разбира се, за техните характеристики, може да го направите до 28 февруари 2018 година. Проучването се извършва он-лайн чрез електронен анкетен формуляр:

https://www.az.government.bg/bg/news/view/za-vas-rabotodateli-2174/

145 години от гибелта на Васил Левски

Областният управител Невена Петкова се включи във възпоменателното поклонение по повод 145 години от гибелта на Левски. Точно в 12 часа на 19 февруари пред Морената на Васил Левски габровски свещеници отслужиха панихида. Даниела Цонева – уредник в Регионален исторически музей – Габрово произнесе слово за делото на Апостола, а ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ припомниха заветите му. Под съпровода на възрожденски маршове представители на държавни, общински, културни институции, граждани поднесоха цветя и сведоха глави в знак на почит към подвига на българския революционер.

Окриха ремонтираното педиатрично отделение в габровската болница

Областният управител Невана Петкова присъства на официалното откриване на реновираното Педиатрично отделение в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Гости на събитието бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, народните представители Николай Сираков и Кристина Сидорова, кметът на община Габрово Таня Христова, директорът на РЗИ – Габрово д-р Николай Пенчоков, партньори и дарители. С огромна благодарности към всички дарители се обърна изпълнителният директор на болницата д-р Нели Савчева. По време на церемонията Вицепремиерът Дончев изрази признателността си към всички работили за това - отделението днес да има такъв вид и подчерта, че „ за един народ и едно общество, дали има бъдеще се съди за това как умее да се грижи то за децата си.“ В изказването си министър Ананиев сподели, че детското и майчино здравеопазване са приоритет, залегнал в правителствената програма. „Затова и усилията ни са насочени не само към прилагането на политики, но и към подобряване на материалната база, имаща отношение към здравето на майките и децата, на територията на всички държавни лечебни заведения“ – каза още министърът на здравеопазването.

Ремонтът на отделението е реализиран с предоставени средства с Постановление на Министерски съвет в размер на 300 хил. лв, но реално строително – монтажните дейности възлизат на сумата от 182 хил.лв, което показва че контролът е бил абсолютно ефективен – подчерта директорът на болницата.

След откриването на отделението министър Ананиев посети и Отделението по хемодиализа, за което са закупени 10 нови диализни апарата на стойност 200 хил. лв.

Невена Петкова бе гост на Срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС

Областният управител Невена Петкова бе гост на Срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите-членки на ЕС в София. Дискусиите се състояха в три панела - „Туризъм и икономически растеж – свързаност, дигитализация и инвестиции“, „Туризъм и сигурност – геополитически и геоикономически аспекти и „2018 Година на туризма ЕС – Китай“ – нови измерения, предизвикателства и възможности“.

Събитието е част от календара на проявите на Българското председателство на Съвета на ЕС включваше

Предложението за Държавния план – прием за учебната 2018/2019 година беше подкрепено от членовете на Постоянната комисия по заетост

855 седмокласника от областта завършват през настоящата година в училищата, предложението за държавния план-прием за учебната 2018/2019 е 40 паралелки - това стана ясно на проведеното заседание на Постоянната областна комисия по заетост към Областния съвет за развитие. Заседанието председателства заместник областният управител Мария Пенева, а началникът на Регионалното управление по образованието Георги Маринов представи пред членовете на комисията планирания прием на ученици в областта и новите паралелки. Предложени са 40 паралелки, от които преобладава делът на професионалното образование 16 към 24, по този повод коментирано беше, че областта ни има привилегията да има професии и специалности, които са търсени, както и че ограничаването на професии може да доведе до отлив на ученици към други региони. И през настоящата година се предлагат за одобрение 4 нови професии, това са „Електротехник“, „Организатор на интернет приложения" в ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, "Сътрудник социални дейности" в СУ"Максим Райкович“ - Дряново и „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт“ в ПГ "Марин Попов" – Севлиево. Предложени за подкрепа са и 2 задочни форми на обучение в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово за специалностите „Стругар“ и "Работник производство на облекло".

Още статии...