РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Администрация

Две срещи с възрастни хора в Севлиево се проведоха в рамките на разяснителната кампания, инициирана от областния управител.
Заместник областният управител Даниела Маринова приветства присъстващите, като подчерта, че са подбрани полезни и актуални теми: зачестилите в община Севлиево телефонни измами, възможностите за здравноосигурените лица и пожарната безопасност.
Механизма на телефонните измами и конкретни примери от региона представиха инспекторите Иван Иванов и Николай Недялков, както и Красимир Николов- началник-група към "Криминална полиция". Те представиха данни на РУ - Севлиево, според които само на 19 и 20 февруари са постъпили няколко сигнала, касаещи опити за телефонни измами. В същия период е реализирана и една измама, при която възрастна жена е предала пари на непознат мъж.
Представителите на полицейското управление поясниха, че популярност сред "ало" престъпниците добива схема, в която се представят за служители на реда, като подлъгват потърпевшите да предадат пари при мнима полицейска акция.
Те апелираха за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане въвеждат в заблуждение, а целта е в повечето случаи измама.
Тодор Тодоров от РУПБ- Севлиево даде основни насоки за пожарна безопасност, а Веселка Спасова от РЗОК даде подробна информация за новите услуги предоставяни на здравноосигурените лица.

За 20.01.2024 г. НИМХ-МОСВ обявява „оранжев код“ за областите – Габрово, Монтана, Враца, Велико Търново, Ловеч, София, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали и „жълт код“ за останалите области на страната.

В областите с „оранжев код“ се очаква усложнена зимна обстановка: обилни снеговалежи с образуване на снежна покривка 10-15 см, в планинските райони до 25-30 см, рязко понижение на температурите, умерен вятър и условия за виелици и навявания, а в тези с „жълт код“ снеговалежи с образуване на снежна покривка между 5 и 10 см, рязко застудяване и силен вятър.

От ГДПБЗН са дадени допълнителни указания до регионалните дирекции за ПБЗН за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации. За метеорологичната прогноза в областите с „оранжев код“ са уведомени директорите на областни дирекции на МВР и главния секретар на МВР.

 

прогноза

Благотворителен базар, организиран от ученици на НАГ, набира средства в помощ на 16-годишния Витомир от Габрово. Областният управител подкрепи каузата на младежите, като посети днес базара и гимназията.
Директорът Елвира Христова запозна Мария Башева с напредъка на ремонта на училището, който включва подмяна на дограми, ремонт на покрива и ремонт на подпокривното пространство. Тя представи и новото пространство в гимназията „Терасата“, изградена в рамките на Националната кампания „ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2023“, финансирана от ПУДООС.
Този петък НАГ ще домакинства за пореден път финалния кръг и награждаването на Националния конкурс „Млад писател“, като областният управител прие поканата да награди отличените.

410740374_752524316903532_8004073006229382207_n.jpg