РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Пристигнаха бюлетините за предстоящите а изборите

В Областна администрация – Габрово пристигнаха бюлетините за произвеждане на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври 2019 г. Общият брой за област Габрово е 243 300. Заедно с методическите указания са предадени на представителите на общините в присъствието на ОИК – Габрово. Съхранението им ще бъде в специално обособени и охраняеми помещения, определени със Заповед на Кмета на съответната община. За предстоящите избори към момента са разкрити общо 236 броя секции за област Габрово – разпределени по общини както следва: за община Габрово – 117; за община Севлиево -71; за община Трявна – 22; за община Дряново - 26, като в това число попадат и подвижните избирателни секции и секциите в болнични заведения.

Областният управител и Почетния консул Вили ван Импе засадиха дърво на приятелството в чест на отношенията между Габрово и Аалст

От днес на площад Марсел дьо Бископ в Габрово има „Дърво на приятелството“, символ на отношенията между Габрово и Аалст, Белгия, и защото отношенията вече са далеч от протоколните, дипломатически и политически дърветата са много повече от едно. Корените на първото бяха посадени от Почетен консул на Република България в Кралство Белгия и дългогодишен приятел на Габрово Вили ВИмпе и Марияна Башева от Клуб „Приятели на Белгия“. Последваха ги посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан; извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург Н.Пр. Мая Добрева; областният управител Невена Петкова; изпълняващият длъжността кмет на Община Габрово Нела Рачевиц; Лена Георгиева, председател на Общински съвет Габрово; заместник – кметът Николай Меразчиев заедно с представители от Дневния център за възрастни с увреждания. Церемонията съвпада с отбелязването на 140 години дипломатически отношения между България и Белгия. А поводът за посещението на дипломатите в Габрово е официално предаване на мобилен дефибрилатор на Община Габрово от Фондация „Хора в помощ на Габрово“. „Отношенията между две държави не са само в столиците им, а се изразяват най – вече във връзката между хората“ – казва посланикът на Белгия, който определи събитието като истински важно, защото в центъра стоят хората. Визитата е повод да се обсъдят и нови възможности за сътрудничество включвайки културно – историческото наследство на Габрово и изкуство в градска среда, затова в програмата е предвидено и посещение на Дома на хумора и сатирата и Интерактивен музей на индустрията.

Национални дни на ученето през целия живот

Областният управител Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“ по време на Годишните награди за принос към развитието на сектора за учене на възрастни. Церемонията е част от Национални дни за учене през целия живот, които се провеждат от 9 до 11 октомври във Велико Търново. Те стартираха с информационен семинар за журналисти, по време на който беше представен напредъкът в сектора за учене за възрастни. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че ученето през целия живот не е просто лозунг, а е програма, която може да даде отговорите на много въпроси, пред които ежедневно се изправя бизнесът. Тя помага да бъдем гъвкави и адаптивни на пазара на труда, а така също реализирането й на практика показва колко добре си „говорят“ бизнесът и образованието. Пред журналистите Михайлова допълни, че е крайно време ученето за целия живот да се превърне в учене през целия живот. Националният координатор за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни Валентина Дейкова обяви, че образователната среда в страната ни значително се подобрява през последните години. Тя изтъкна факта, че намалява броят на лицата завършили само основно образование, увеличава се делът на завършилите висше образование. Що се отнася до образователната структура по етнически групи, Дейкова отбеляза напредък и в това направление като подчерта, че само за една година е увеличен делът на 5 % на завършилите средно образование представители на ромската общност.

Специално внимание през тези Дни се поставя върху Електронната платформа за учене в Европа – EPALE, която има амбицията да се превърне в основна отправна точка за образование и обучение на възрастни, в помощ на всички, които са професионално ангажирани в тази сфера. В днешния втори ден от Националните дни за учене през целия живот, акцент е изложение на институции за професионално образование и обучение. Изключителен интерес по време на изложението предизвика проектът на Община Габрово „Приеми ме на село“, чието участие е осъществено и с подкрепата на РУО – Габрово. Информация за проекта, които носи посланието за обмен на знания между поколенията, ще бъде качен и на Националната платформа за учене през целия живо. Още едно габровско участие се откроява по време на Националните дни. В националната конференция EPALE директорът на музея на образованието Любка Тинчева представи добрата практика „Музеите като образователна среда – опит и перспективи на Център "музейно училище".

„Национални дни на ученето през целия живот“ се провеждат в рамките на проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на ЕС.

Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“

Областният управител Невена Петкова беше отличена в категория „НАЙ – АКТИВЕН ОБЛАСТЕН КООРДИНАТОР“ по време на Годишните награди за принос към развитието на сектора за учене на възрастни. Церемонията е част от Национални дни за учене през целия живот, които се провеждат от 9 до 11 октомври във Велико Търново. В програмата е включен информационен семинар за журналисти; изложение на институции за образование и обучение на възрастни, национална конференция, популяризиране на Електронната платформа за учене в Европа (EPALE), културни прояви.

„Национални дни на ученето през целия живот“ се провеждат в рамките на проект № 592041-EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, осъществяван с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+” на ЕС.

ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА на 12 и 13 октомври в Габрово

Отново е есен, отново е октомври и Духовният ден на Габрово - Света Петка.

За седемнадесети път четирима партньори извървяха пътя от идеята до нейното сътворение - Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово 2002”, за да се състои в Габрово фестивалът „ПРАЗНИК НА ДУХОВНАТА МУЗИКА”.

Три дни сладкогласни хорове от Русия, Италия, София, Добрич, Перник, Габрово с неизменното участие на Габровския камерен оркестър ще се отдадат на едно прекрасно изкуство и ще съживят културата в нашата община. Самите изпълнители ще се порадват на красотите на нашия чудесен край и ще посетят забележителностите на Габрово.

Какво да очакваме в тазгодишното издание? Две концертни вечери с различни по съдържание изпълнения. През първата в храма „Света Троица” наречена „Източноправославни песнопения” - габровци и гости ще имат удоволствието да чуят три български хорови формации от София, Добрич и Габрово и гостуващите чуждестранни изпълнители от побратименият град Мытище – Русия.

След словото на Негово Високо преосвещенство митрополит Григорий посветено на Света Петка и Духовния ден на Габрово концертът ще започне с изпълнение на габровския смесен хор „Априлов Палаузов, който през тази година отбеляза своя 70 - годишен юбилей. Гостите от Русия, които са обновили своя хоров състав „Маленкий секрет”, ще ни зарадват с нови изпълнители и песни. За първи път на фестивала гостуват Софийският Камерен дамски хор „Te deum Adoramus” и смесеният хор „Добружански звуци” град Добрич. Вечер по традиция ще завърши с общо изпълнение на всички участници.

В художествената галерия „Христо Цокев” под надслов „Тебе поем, господи” ще се представят както чуждестранните ни изпълнители от Русия, така също и софийският хор „TE DEUM ADORAMUS”, които ще изпълнят с Габровския камерен оркестър три произведения на Моцарт.

За първи път гост на фестивала е дамския хор „Агапе” от град Перник, който с успех е участвал във Франция, Гърция, Шотландия, а в Габрово ще открие втората вечер на фестивала.

За втори път във фестивалната програма са включени и солови изпълнения на Ангелина Манчева сопран и Роберта Мателли-мецосопран, в съпровод на Камерния оркестър. Ще бъдат изпълнени три арии из опери.

Началото и на двата концерта по традиция е от 18:30 часа. Входът е свободен.

По традиция и двата концерта ще бъдат записани от Националното радио програма „Христо Ботев” и излъчени в специални радиопредавания. Записите ще бъдат използвани за подготовката и реализирането на поредния музикален диск „Песента на камбаните”, който се превърна в чакано музикално явление.

Източник: Народно читалище „Габрово 2002”

Още статии...