РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Новини

Поздравление на областния управител по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май!

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,

Скъпи учители и ученици,

Скъпи жители на област Габрово,

Чест е за мен да Ви поздравя с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май! В свят с отворени граници, високи технологии, иновации във всички сфери на живот, трябва все повече да осъзнаваме колко силни сме със своята древна и богата култура. В този празничен ден прославяме Буквите, без които не бихме се съхранили като нация, оцелели и прогледнали в мрака, не бихме преживели Златния век на Симеон Велики, мощта на Велика България. Буквите – завещали ни народния фолклор, уникален сред другите нации.

И ако всеки официален празник се приема по различен начин от всеки един от нас, то Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е онзи, който ни зарежда с високо национално самочувствие. Имено това е онази стълба за извисяване на духовността.

Благодаря Ви, дейци на науката, културата и перото за това, че с Вашето призвание ни дарявате светлината, която е смисълът на живота и към която всички се стремим – любов, състрадание, добрина, знания…

Нека днес, в навечерието на този най-светъл български празник, помислим за миг какво би било „без четмо и писмо“, без лъчите, които първоучителите разпръснаха над нас? И да се изпълним с гордостта на народ, носител на непреходни духовни ценности и самобитна култура.

Нека бъдем обединени пред предизвикателствата на новото време, да отстояваме българщината и заедно да продължаваме да чертаем пътя на нацията ни към духовна идентичност!

Честит 24 май!

НЕВЕНА ПЕТКОВА

Областен управител на област Габрово

Областният управител се срещна с посланика на Дания

Посланикът на Дания Н.Пр. Сьорн Якобсен е на посещение в Габрово. В рамките на визитата си той проведе среща с областния управител Невена Петкова, която представи пред него икономическия профил на региона. Тя акцентира на устойчивия икономически растеж, който се поддържа в област Габрово и представи накратко водещи фирми от всяка община Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. Негово превъзходителство се запозна с образователната инфраструктура, както и с реализираната програма за кариерно ориентиране на учениците в област Габрово . Той приветства усилията на институциите за представяне на възможностите пред младите хора като един от начините за преодоляване на демографското предизвикателство и сподели, че е впечатлен от доброто развитие на региона. „Трябва много да се гордеете“ – заяви дипломатът. Негово превъзходителство прояви интерес към туристическите обекти, които се намират на територията на региона и допълни, че около 70 хиляди датски туристи посещават страната ни всяка година, но основно по черноморието ни. Споредн Якобсен България има огромен туристически потенциал и не скри, че е впечатлен от МАИР Боженци, където днес е бил. Малко по-късно посланикът ще бъде гост и на откриването на 24–то Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството в Музей „Дом на хумора и сатирата“.

Местният бизнес да бъде реклама на региона ни и регионът да бъде реклама на успешния бизнес

Мениджъри и собственици на фирми от област Габрово, маркетинг, търговски и комуникационни специалисти, участваха днес във форум „ИНВЕСТИЦИИТЕ В РЕКЛАМА, МЕДИИ И ИМИДЖ – ОПТИМИЗИРАНЕ И ЕФЕКТИВНОСТ“. Той се организира от областния управител Невена Петкова, която счита, че темата е важна, както за бизнеса, така и за цялостното развитие на региона ни. „Идеята е чрез лекторите - водещи експерти от рекламната и ПР индустрията, които сме поканили днес, да подкрепим местния бизнес успешно да инвестира в реклама и медии за разширяване на своите пазари, утвърждаване на собствена разпознаваема марка и изграждане на положителен обществен имидж и доверие сред клиентите.“ – заяви областният управител и допълни: „Нека област Габрово се гордее със своите добри примери за проспериращи компании, нека и компаниите се чувстват подкрепени от институциите и уверени в своето развитие именно на територията на област Габрово!“. Успех на форума пожела и кметът на Община Габрово Таня Христова, която подчерта пред участниците, че без комуникация нищо не може да се случи – от възпитанието на децата до реализирането на иновативни идеи. Катя Димитрова ,партньор в организацията на днешното събитие, определи Габрово като отличен пример за комуникация и на продукти, и на събития като даде конкретен пример с предстоящия габровски Карнавал.

Лекторите - практици Иван Гурков, Красимир Димитров, Елена Благоева, Катя Димитрова представиха последните тенденции на медийния пазар у нас, инструменти за оптимизиране на медия планирането и определяне на целевите публики, както и измерване на ефекта от инвестираните бюджети. В свободен разговор участниците във форума дискутираха реални казуси от творчески кампании и кампании за изграждане на работодателска марка.

Невена Петкова проведе работна среща по повод Механизма по обхват и задържане в образователната система на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст

Областният управител Невена Петкова проведе работна среща с членовете на Областния координационен център, създаден във връзка с Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Според нормативните разпоредби Регионалното управление на образованието представя обобщена информация към м.май за реализираните дейности на територията на област Габрово. Обсъдена беше работата с внедрената вече Информационна система за работа по механизма /ИСРМ/, която по думите на представителя на РУО – Габрово е изключително динамична и всеки ден броят на децата и учениците, които попадат в обхвата й се променя.

В обхвата на механизма за област Габрово попадат общо 669 деца, от които 590 са в чужбина. Това провокира членовете на работната група да коментират и новия статус в системата „учащ в чужбина“, който към момента не е активен, но би улеснил изключително много работата на екипите за обхват към общините. 158 са писмата, изготвени от директорите на учебни заведения към кметовете във връзка с констатирани нарушения с цел налагане на административно наказание по чл.347 от ЗПУО. Според представителите на общините обаче тази мярка е твърде крайна и всички те предпочитат индивидуален подход за работа и съсредоточават усилията си повече към грижи за задържане на децата в училище и разговори с родителите, насочване към правна, социална или психологическа помощ, отколкото към налагане на глоби. От РЗИ – Габрово споделиха, че чрез ИСРМ правят проверки по отношение издадените медицински бележки за отсъствия и имат добра комуникация с лекарите от областта. Областният управител Невена Петкова благодари на всички, които работят по това направление и за усилията, които полагат, защото е видимо не само, че има резултат, но и че го правят отговорно и с желание.

Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” обявява безплатна регистрация за библиотечни услуги по повод професионалния празник на библиотекарите в България – 11 май и в навечерието на Националната библиотечна седмица (13 – 17 май 2019)

На 10 май 2019 година (петък) габровската регионална библиотека предлага безплатна регистрация за библиотечни услуги за гражданите на Габрово.

Така екипът на библиотеката и нейните верни потребители, четящите габровци ще отбележат деня на Св. св. Кирил и Методий и професионалния празник на библиотекарите – 11 май 2019 година.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички желаещи граждани, които нямат читателски карти за библиотеката, нямат задължения към библиотеката, както и онези настоящи читатели, чиято регистрация e изтекла до 10 май 2019 година включително. Срокът на издадените през този ден карти за читателски карти ще бъде дванадесет месеца – от 10 май 2019 до 10 май 2020 година.

Още статии...