РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

 

7 процедури по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС в подкрепа на бизнеса за 1,2 млрд. лв. ще бъдат отворени през първите шест месеца на 2023 г. За това информира с писмо министърът на иновациите и растежа Александър Пулев всички областни управители.

До края на годината ще стартират още три процедури (общо десет) по три направления – НПВУ, новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) и новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021 – 2027 (ПНИИДИТ). Това е финансова инжекция от над 1,2 млрд. лв. за първите шест месеца и близо 2 млрд. лв. до края на 2023 г. за предприятията“, пише още в писмото Пулев.

От думите му става ясно, че през февруари предстои отварянето на една от най-чаканите от бизнеса процедури – „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ (за фирмите) с бюджет 200 млн. лв.

Министър Пулев благодари на областните управители за пълното съдействие, оказано за мобилната му приемна в цяла България за периода август-декември 2022 г., при която бяха разяснявани отворените мерки в подкрепа на бизнеса по ПВУ.  

„Вследствие на срещите с вас и активната комуникация с местната власт, бизнеса и медиите постигнахме над 10200 кандидати по първите две отворени в България процедури от ПВУ. За пет месеца усилена работа на екипите на всички министри вече има десет от възможни десет одобрени от ЕК програми за над 20 млрд. лв. Това ни дава увереност да вярваме в силите си и да удвоим усилията в полза на българските граждани“, пише още Пулев.