РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Кристина Сидорова откри деветата Лидерска академия за активни ученици, организирана от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. През следващите три дни над 100 момичета и момчета от Северна България - представители на ученически парламенти и учениците наставници - на възраст между 14 и 19 години ще имат възможността да се опознаят и забавляват, получавайки нови знания за ученическото самоуправление, гражданско участие и толерантността. Кристина Сидорова се обърна към участниците с думите: „В качеството ви на представители на ученическите парламенти, вие вече сте лидери. Убедена съм, че по време на тази академия ще изградите нови умения, ще станете още по-уверени и връщайки се в своите училища ще мотивирате останалите да продължават да се развиват, да бъдат активни и да знаят, че мечтите се постигат, ако непрекъснато се трудиш и напредваш в учението“.

Тъй като Академията се провежда в Дряново, от името на домакините приветствие поднесе заместник-кметът на общината Николай Карагьозов.

В програмата на интеркултурната академия са включени теми като “Език на омразата”, “Ранни бракове”, “Планиране на кампании и доброволчество”, “Екипност и лидерство”, “Ученически парламент и местна власт. Що е ученик наставник?”, „Вечер на талантите“ и др.

В утрешния ден е предвидена симулация на парламентарен контрол, в която Областният управител ще вземе участие, заедно с Красимир Вълчев – председател на Комисията по образованието и науката в НС, депутати, представители на РУО-Габрово и местните власти.