РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

След двугодишно отлагане поради пандемията от Covid 19, през месец август тази година ще се състои ХIІ Национален събор на народното творчество – Копривщица. Областна администрация – Габрово е основен организатор на регионалния етап на събора, целящ да определи участниците, които ще представят област Габрово на събора в Копривщица. Изпратена е покана с регламента за участие до всички читалища в областта, които могат да подават заявки до 27 май. Основното изискване към изпълнителите (професионални или самодейни) е да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от нашия регион. Не се допускат участници, чийто репертоар не е автентичен, а се състои от произведения на обработения фолклор.

Домакин на регионалния етап на събора ще бъде Община Дряново, която прие да партнира на Областна администрация. Председател на журито е Наталия Рашкова, етномузиолог, доктор по изкуствознание и доцент от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. насам, а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.