РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Природоматематическата гимназия отбелязва днес своята 50 – годишнина с редица мероприятия, неспирни изненади, хиляди пожелания, срещи с бивши и настоящи възпитаници, учители, приятели и гости. За да уважат празника бяха областният управител Ралица Манолова и нейният заместник Ивелин Стоянов, кметът на Община Габрово Таня Христова, заместник – кметът Невена Минева, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, директорът на Регионалната библиотека Савина Цонева, директорът на драматичния театър Петко Койчев, началникът на Държавен архив – Габрово, председателя на СБУ Ренета Колева.  

Началото на празника беше дадено с откриване на STEM центъра на училището, в който вече година учениците имат възможност да изучават, изследват и прилагат различни науки, а по думите на директорката на гимназията Цветана Кюмюрджиева – там те са щастливи.

Гостите имаха възможността да посетят кабинетите и да видят как се обучават децата. Веднага след това дойде ред и на поздравленията за годишнината. В своето обръщение Ралица Манолова каза:

„Когато човек влезе в едно такова училище, му се иска да се върне в годините назад, за да учи в така оборудвани стаи с тези прекрасни и вдъхновяващи мисли по стените. Не съм завършила Математическата гимназия, но учех тук по времето, когато и друго училище беше в нея. В този момент си мисля, каква символика има това, колко отворено е пространството и как е готово да приеме дори две училища. Това което сте направили и развили във времето, води към най – добрите резултати. В една от стаите видях мисълта на Ганди „Трябва да бъдете промяната, която искате да видите в света“. Зарадвах се, защото това е моето разбиране за живота.

Учителите винаги са били сред важните личности, които допринасят за развитието на обществото и държавата ни. През нашето Възраждане в първите училища влизат най-просветените българи, заедно със свещениците. Те поставят основите на националното ни самосъзнание. Повечето от най-великите наши личности са били и учители – Христо Ботев, Иван Вазов, Йордан Йовков… И както в началото бе словото, в началото на всеки съзнателен живот – стои един учител. И всеки от нас, като се обърне назад във времето си спомня за своя учител, онзи който е запалил искрата в него към знанието, към успеха, към това да иска да бъде и да го постигне. Вярвам, че в това училище запалвате не една искра, а цял огън, който гори и развива всички тези личности напред. Надявам се те да развиват Габрово и цялата област и Ви благодаря за всяко усилие, което сте положили.“

По повод 50-годишния юбилей на гимназията областният управител връчи на директора  Почетна грамота „Дързостта да бъдеш ПЪРВИ“ за значим принос към образованието на поколения ученици, за активна  просветна дейност, постигнати високи резултати и издигане авторитета на област Габрово!