РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Ралица Манолова гостува на деветокласниците от Национална Априловска гимназия, които изучават журналистика. Поводът за срещата е Денят на Европа и Европейската година на младежта.  „Идеята на този ден е да ни напомня колко е важен мирът, разбирателството между отделните държави и колко е важно да имаме възможността да пътуваме свободно и без граници - да споделяме, да се срещаме с различни хора, да трупаме впечатления и опит“  – каза Ралица Манолова и разказа на учениците, че Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Робарт Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз. „Хубаво е, че този съюз е като жив организъм и се развива непрекъснато – подчерта областният управител и допълни, че ЕС дава възможност да ни се случват все повече интересни неща. Тя сподели различни инициативи достъпни за учениците, като например това, че към ЕС има безплатна библиотека и онлайн книжарница за всички граждани на ЕС. Говориха за програмите за ученически обмен, както популярни, които всички знаят така и за такива, които не са достатъчно известни за тях. Областният управител насърчи младежите максимално да се възползват от възможностите, които ЕС им предоставя, защото това е изключителна възможност за създаване на приятелства и разширяване на кръгозора.

Манолова призова учениците да бъдат много активни, да споделят какво искат да се случва около тях, да провокират възрастните към това да бъдат по – смели и креативни, да се включват в различни инициативи и да бъдат смели да мечтаят, защото мечтите се сбъдват. Провокирани от голямата тема за Обединена Европа, в часа по журналистика говориха и за важността от това да бъдем заедно, да бъдем толерантни и съпричастни към всичко около нас – в семейството, в клас, в училище, в блока, където живеем, в града ни - да не сме апатични, а да бъдем промяната, която искаме.  „Колкото повече разбирате, че промяната зависи от всички нас, толкова по – лесно ще я реализираме заедно. Търсете информацията, която може да ви е от помощ, защото тя е навсякъде около вас. Тя е всичко – отваря врати и дава възможности. Но, нека е проверена и истинска!“ – призова областният управител и отправи покана следващият път учениците да гостуват в Областна администрация.

Всички участници в часа, посветен на Деня на Европа получиха подарък - тематични издания от информационния център към Европейската комисия в България.