РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Гергьовските празници в Трявна започнаха днес с Дни на дърворезбата и на специализираните училища по изкуства. Откриха ги зам.-министърът на културата Веселка Кондакова, областният управител Ралица Манолова, кметът на Община Трявна Силвия Кръстева и домакинът на проявата - директорът на Националната гимназия “Тревненска школа” Орфей Миндов. В събитието се включиха още председателят на Общински съвет – Трявна Стефан Петров, зам.-областният управител на Габрово Ивелин Стоянов, зам.-кметът на Трявна Марин Маринов, учители, бивши и настоящи възпитаници на училището.

“В настоящото време на изпитание полетът на духа е нашето спасение, и затова смятаме, че е изключително важно поддържането на културата жива и действена. Още от създаването си 1920 година, училището успешно изпълнява своята уникална мисия за съхранение и развитие на автентичната Тревненска възрожденска дърворезбарска и иконописна школа.” - подчерта Орфей Миндов.

На учениците заместник-министърът на културата Веселка Кондакова каза никога да не забравят колко са важни и ценни, да се забавляват във всеки един момент и да пазят искрата. “На всички останали пожелавам да не забравяме, да помним и да бъдем заедно.”

Областният управител Ралица Манолова приветства участниците и гостите. В духа на днешния празник им пожела мъдростта и силата на победата да е винаги с тях и допълни още, че “Истинската победа е не само тази, която е силна, но най-вече тази която е мъдра, затова ви пожелавам и мъдрост в дните напред”. “Радвам се, че виждам толкова много млади талантливи хора. Впечатляващо за мен е желанието и вдъхновението на Вашите преподаватели да превръщат таланта Ви в умения, които да ви водят напред през целия ви живот. Да ви карат да се гордеете и да сте удовлетворени от това което правите. Продължавайте с този стремеж ЗАЕДНО напред. Успех и бъдете себе си, защото талантът е с вас и съм сигурна, че той ще се прояви по най-добрия начин.” - каза още в приветственото си слово областният управител.

В рамките на програмата гостите посетиха гимназията и заедно с учениците се включиха в традиционното празнично шествие на дърворезбарите, с иконата на Свети Георги Победоносец и под звуците на гайди. Финалът се състоя в Даскаловата къща с поднасяне на венци и почит пред тревненските майсторите. Известната къща е строена за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. При освещаването й на Гергьовден 1808 г. майсторът Димитър Ошанеца  и калфата Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца работят великолепни тавани-слънца в двете одаи на дома. Тези слънца - символ на майсторството на тревненската школа  галят и днес с лъчите си гостите в Даскаловата къща.

Всяка година по това време и по повод празника на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ в рамките на три дена ученици от различни краища на страната си дават среща в Трявна, за да представят своите умения.

В следващите дни до 8 май тревненци и гостите на града ще могат да се включат в следните събития:

 07.05.2022 г. (събота)

09.00 – 17.00 ч. Демонстрации на специализирани училища по изкуства към МК - площад „Капитан дядо Никола”, пред часовниковата кула

10.40 ч. Откриване на изложба с творби на деца от „Национален конкурс за детска рисунка на тема Гергьовден” в НГПИ "Тревненска школа" гр. Трявна

17.30 ч. Откриване на Национална изложба на секция „Дърворезба” при СБХ в галерия „Гъбенски“ на НДФ „13 века България“

19.30 “Art school fest”- изпълнение на музикална група в двора на НГПИ "Тревненска школа" гр. Трявна.

 08.05.2022 г. (неделя)

09.00 - 13.00 ч. Демонстрации на специализираните училища по изкуства - Площад „Капитан дядо Никола” пред часовниковата кула