РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Ралица Манолова, началникът на РУО – Габрово Георги Маринов и директорът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ Корнелия Мотова официално откриха днес иновативен учебен център „МЕХАНО“ в изпълнение на дейности по НП „ Изграждане на училищна STEM среда“.

На откриването присъстваха представители на фирмите изпълнители, институции, бивши и настоящи директори, учители и ученици, дошли да съпреживеят вълнението от новото в тяхното училище. Областният управител пожела да е на добър час в обучението и подчерта пред директора на гимназията, че това е е огромна възможност за успешна и перспективна реализация на учениците в 21 век. От своя страна Корнелия Мотова сподели, че иновативното обучение дава резултати и ученик от първия такъв иновативен проект ще представи страната ни на международното състезание „Young Car Mechanic“ в унгарския град Гьор през месец юни. Това е Симеон Христов, който е завоювал титлата най-добър млад автомонтьор на България за 2022 година.

Фокусът на STEM центъра е поставен върху инженерните науки и технологиите за развиване на уменията на 21-ви век, а целта е изграждане на модерна и адекватна образователна среда с вдъхновяващ дизайн, където учениците и учителите заедно да откриват, научават, създават и експериментират с цел профеционално и личностно израстване. Приложените гъвкави и мултифункционални решения определят използване по нов и неочакван начин на пространствата. Микроклиматът на средата създава комфорт на процеса на учене и извънкласни дейности с фокус върху STEM технологии като подканва ученици и учители да създават и общуват.

Предизвикателство пред екипа на гимназията при изпълнението на дейностите по проекта е създаването на интегрирана учебна среда от ново поколение, която да поощри и подкрепи образователните иновации в обучението и преподаването в сферата на STEM, креативността и изследванията.

В рамките на събитието гостите имаха възможност да надникнат в миналото, настоящето и бъдещето на професионалната гимназия, следвайки заветите на благодетеля д-р Никола Василиади. Представен беше и филм, посветен на 200-годишнината от рождението на Василиади, която се отбелязва през настоящата година.