РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Ралица Манолова се срещна с народните представители от 7 МИР Даниел Петров и Богомил Петков. Покана за съвместна среща беше изпратена до всички депутати, които представляват област Габрово, поясни в началото на разговора Ралица Манолова и благодари за отделеното време. „Когато говорим за развитието на региона не бива да правим разделение по партийна принадлежност. За мен е важно да има желание за диалог и експертна възможност, които да водят до положителна промяна в общността ни“ – подчерта областният управител. „Целта на срещата е да говорим за приоритетите пред нас, кой и с какво може да допринесе за развитието на региона в посоката, която си представя, да видим къде са пресечните точки, защото само заедно можем да успяваме.“ – допълни още Манолова.  От своя страна депутатите изразиха мнение, че са избраници на хората от региона ни и като такива те очакват да работят заедно за решаване на проблемите им. „Радвам се, че намираме общи каузи“ – коментира Богомил Петков. Основен приоритет за Даниел Петров от "Възраждане", по който трябва да работят всички - и местната, и държавната власт, и неправителственият сектор е справянето с демографската криза. „Без да преодолеем тази катастрофа, защото за мен това не е криза, а демографска катастрофа, няма как да вървим напред и да създаваме икономика и други такива“ – категорично заяви депутатът от „Възраждане“. Икономиката е двигател за развитието на региона, но не е всичко, към това трябва да прибавим и другите допълващи общото като образование, здравеопазване, култура… - всичко, което е важно за младите хора, за да бъдат привлечени да работят и живеят тук“ – споделя и Богомил Петков от „Продължаваме промяната“. Всички участници в срещата споделят мнението, че трябва да се мисли за национална политика в тази посока, защото проблемът с обезлюдяването не е само за нашата област, макар че сме на първо място по статистика в страната.

Областният управител информира депутатите за предприетите до момента от нея стъпки в подкрепа на всичко това като целта е една – привличане на млади кадри в нашата област и качествена преквалификация за хората, които искат и имат нужда от това, за да намерят по – добра, високоплатена и удовлетворяваща работа за себе си. В тази връзка предстоят няколко инициативи, които целят именно това. На 27 април стартира програмата BASE, която ще насърчи предприемчивите хора от област Габрово да инициират или да доразвият свой собствен бизнес. Курсовете ще са напълно безплатни за всички като обучението завършва с представяне на бизнес плановете на участниците, а за най-добрите идеи е предвиден награден фонд. Предстои още едно мащабно обучение в сферата на селския туризъм, за което се очаква потвърждение от Италианското посолство в България. Предвидените обучения за Северна България ще са само 2 - едно в габрово и едно в Троян.  В различна от тези сфери, но също от изключително значение, ще е обучението за възрастни и създаване на „Габрово софтуер общество“, което е един доста по-дълъг, но и по-мащабен процес.  

„Едни от най – хубавите поводи за радост от стремежа ни, насочен към привличането на млади специалисти е това, че чрез усилията на няколко институции и много приятели успяхме  да върнем в областната болница една акушерка и една медицинска сестра.“ – споделя Манолова и допълва, че това са на пръв поглед малки стъпки, но ако всички продължат заедно в тази посока ще дойдат и по – големите резултати. Важно е младите да усещат подкрепата и отношението, коментира Богомил Петков, който изрази надежда, че трябва да има ясно разбиране от всяка една община, че средата е много важна и в центъра на всичко трябва да е семейството. Когато се предприемат действия, свързани с развитие на икономиката и всяка друга сфера на живот към която се привличат млади хора, да се помисли преди всичко за това – има ли къде да живеят те, да ползват детски градини, да избират училища, да имат качествено здравеопазване, създават ли се предпоставки за активен социален живот, има ли културен календар и т.н.

Заместник областният управител Ивелин Стоянов, който също участва в срещата, повдигна и още една сериозна тема, която влияе на избора на младите хора и това е тяхната чувствителност към корупцията. Това, според Стоянов, е причината, която ги демотивира и ги кара да търсят работа и живот в други държави. Затова трябва да се работи активно за изкореняване на корупционните практики.

Инфраструктурни обекти като обходния път на Севлиево, довършване проекта за източния водопровод  в Севлиево, който ще разреши проблема с  водоснабдяването на малките населени места, както и проекта за тунела под Шипка са други приоритети, които обединяват участниците в срещата. Народните представители изразиха желание подобни срещи да се провеждат периодично, за да може колегите им, които нямаха възможност да участват днес, да се включат в следващите такива.