РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният координационен център проведе разширено заседание с представители на институциите, имащи отношение към настаняване и подпомагане на украински граждани на територията на област Габрово. Срещата започна с представяне от страна на Областния управител Ралица Манолова на обобщена информация за ситуацията на национално ниво към 06 април 2022 г., съотнесена и към област Габрово, която показва, че общият брой на напусналите Украйна заради войната е около 3,9 милиона. В страната ни са влезли общо 149 256 лица, от които напуснали са 82 116 и останали - 67 140. За област Габрово регистрирани са 320 лица – 223 в Габрово, 50 в Севлиево, 28 в Дряново и 19 в Трявна. Във връзка с наблюдението на процеса по регистрацията за временна закрила – докладвано беше, че на национално ниво са разкрити над 175 работни места, 93 локации (офиса) в над 65 населени места. На ниво област Габрово вече има разкрито и 2-ро работно място като са издадени 231 регистрационни карти с лични номера на украинци над 14 г.

По отношение на настаняването – статистиката показва, че към 01.04.2022 г. има регистрирани 364 места за настаняване с общо 46 784 легла като от същата дата е стартирало и изплащането на средствата съгласно Решение на МС 181. Като към 4 април постъпилите заявления за финансиране са 260 на обща стойност 10 806 840 лв. В момента се обсъждат възможности за финансиране и на поетите извънредни разходи, направени от страна на общините, както и разходите за ток и вода на обществените сгради, в които са разположени Центрове за подпомагане на хората, бягащи от войната в Украйна.

Обсъдени бяха и мерките за социално подпомагане. На национално ниво мобилни екипи на Агенцията по заетостта са посетили, анкетирали и консултирали над 1000 украински граждани до края на миналата седмица като 65% от анкетираните искат да започнат работа веднага, 20% - в рамките на следващите 6 месеца. В Габрово проведените срещи на представители на Бюро по труда са две, като предстоят срещите между работодатели и търсещи работа. Във връзка със социалните помощи, които имат право да ползват при наличие на личен номер – в страната най – голям е процентът за еднократна социална помощ за инцидентни нужди ( до 375 лв.) В Габрово подадените заявления са 39 и 14 в Дряново.

Институциите в областта отчетоха добра организация на работа, създаден е синхрон и всеки казус се решава  максимално бързо от съответните компетентни органи. Областният управител приветства откриването на приемна за украински граждани в Община Габрово, където всеки вторник на въпроси отговарят представители на сектор „Миграция“ при ОД на МВР, РЗИ - Габрово, РУО - Габрово, Дирекция „Социално подпомагане“, Бюро по труда – Габрово, експерти от Дирекция "Образование и социални дейности" при Община Габрово, както и областния координатор към Центъра за подкрепа за габровска област. Манолова призова там, където по-голямата част от процеса по транспортиране и настаняване на украински граждани се поддържа от неправителствени организации, общините да осъществяват по-честа комуникация с тях. Предстои да се организира среща за украинските граждани, които са настанени в Севлиево, по време на която да им бъдат разяснени възможностите, които ще имат с получаването на личен номер и въпроси касаещи трудовата заетост, обхващането в образователната система на техните деца, здравни грижи и т.н