РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

В навечерието на 1 април, Професионалната гимназия по туризъм в Габрово отвори врати за хората от Украйна, които в последния месец намериха сигурност и убежище на територията на нашия град. Идеята за българо-украинската среща е на екипа на Областна администрация - Габрово, а при осъществяването на инициативата си партнират с Община Габрово, Областния координационен център, ПГТ “Пенчо Семов”, Доброволческия център в подкрепа на потърсили закрила от войната в Украйна, Народно читалище „Габрово 2002“, Красимир Цонев и Елена Влаева. В кратко приветствие заместник областният управител Ивелин Стоянов сподели: „Вярвам, че в наше лице намерихте истински приятели. Стараем се максимално бързо да се случва всичко необходимо, което трябва, за да се чувствате добре тук - в страната ни и в нашата област. Не е лесно предвид ситуацията, но затова пък сме всички ние, които помагайки да се случат подобни събития, се надяваме да направим по-лесен прехода към новото, с което се сблъскахте – език, място, хора, разбирания и т.н.“
Целта на инициативата е по – лесната интеграция, както и да покажем, че Габрово е не просто любезен домакин, приютил повече от 300 човека, бягащи от войната, а че Габрово е град на хора с големи сърца, готови да протегнат ръка в нужда, които не пестят време, сили и средства, за да окажат подкрепа – морална, материална, емоционална. Това е поредното културно събитие и най – мащабното до момента, свързано със социализацията на настанените украински граждани. Още повече, че вече стартира процеса на издаване на регистрационни карти и след получаване на личен номер, украинците ще могат да се включват активно в пазара на труда, а децата – да бъдат приобщени към образователния процес в детски градини или училища.
Среща между културите - така най – общо може да се нарече инициативата, по време на която бяха представени традиционни български и украински рецепти, предварително приготвени от ученици от гимназията и група украинки, богатството на българския фолклор - танци и песни, представени от ФТА „Сивек“ и ДФФ „ Габровски гласчета“. Предизвикателството беше прието и от украинска страна и гостите на събитието имаха възможността да чуят музикални изпълнения на украински и едно стихотворение. А изненадата, която подариха на габровци беше „Я кажи ми, Облаче ле, бяло“ в изпълнение на Александра Студзинская. На финал всички се хванаха за ръце в ритъма на българското хоро.