РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Доброволческият център за подкрепа в спортна зала „Орловец“, който подпомага хората, потърсили закрила от войната в Украйна, работи всеки ден от 10:00 до 18:00 часа. Центърът се намира вляво от централния вход в конферентната зала. В обявените часове има доброволци, които съдействат на всеки, който предлага или има нужда от подкрепа. Само за един ден са събрани всички необходими първоначални неща, които бяха подадени като липси към областния координатор. Подготвят се първоначални пакети с храна и санитарни принадлежности за всеки новопристигнал украински гражданин. От Центъра информират, че към момента има налични достатъчно дрехи, обувки, играчки и памперси и преустановяват събирането.

За област Габрово е създадена фейсбук група, където да се събира и разпространява цялата налична информация, така че да е лесно достъпна за всеки, който потърси такава. Доброволците от „Добрини за Габрово“, „Габровските майки и татковци“, Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ ще актуализират своевременно информацията в нея.

Към областния координатор има подаден списък със 125 свободни работни места в различни направления – ресторантьорство и хотелиерство, хранително-вкусова промишленост, машиностроене, животновъдство, електротехника, кожарство, шивашки услуги и др. В случай че има обявено желание за работа и предпочитана сфера на дейност от страна на украинските граждани, което попълват в анкетни карти при регистрацията си в „Миграция“, се прави връзка и се обсъжда възможността за работа със Стопанска камара или Габровската търговско-промишлена палата. Всички въпроси относно трудовата заетост се комуникират с областния координатор на тел. 0898 815465, който поддържа връзка с всички институции и организации в областта.

Що се касае до медицинска помощ - в МБАЛ "Д-р Т.Венкова" се предоставят безплатни прегледи в Отделение за спешна помощ, както и психологически консултации /кризисна терапия/ на руски език в дните понеделник, вторник и четвъртък при предварително записване на тел. 0888 896348 /Светлана Кацарска-психолог/.

Създадена е организация за набиране на средства с дарителски кутии от групата „Добрини за Габрово“, поставени на различни места в гр. Габрово, с които средства се купуват специфични материали като лекарства, диетични храни за децата с алергии и такива, за дете с диабет. Община Габрово също обяви дарителска сметка за набиране на средства в подкрепа на украинските граждани, настанени на нейна територия. Средствата ще бъдат използвани за нужди от първа необходимост по време на тяхното пребиваване. Банковата сметка, по която могат да се правят дарения, е:

 IBAN: BG58 STSA 93 0084 6075 4400

BIC: STSABGSF

Банка ДСК 

445100 код за дарения от страната; 

445200 код за дарения от чужбина

Основание на превода: В подкрепа на украинските граждани