РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

Областният управител Ралица Манолова и нейният заместник Ивелин Стоянов продължават срещите с кметове от региона. В рамките на днешния ден ръководството на Областната администрация разговаря с кмета на община Габрово Таня Христова и на община Севлиево д-р Иван Иванов.
Целта на тези опознавателни срещи е да се намери пресечната точка между държавна и местна политика, така че изпълнението им да е в услуга изключително на гражданите на областта. Споделени бяха предизвикателства, пред които са изправени общините в момента, по отношение на различни секторни политики. Областният управител увери кметовете, че като представител на държавата на местно ниво ще съдейства винаги и с каквото може за разрешаване на проблемите. „Ще се радвам да гледаме в една посока и да намираме възможности за партньорство, защото най – важното е всичко, което е добро за общността - да се случва!“ – подчерта Манолова по време на срещите си.
Обсъдени бяха различни проекти, както инфраструктурни, свързани с ВиК, така и с нуждата от ремонт на различни участъци от пътната мрежа. С кмета на Севлиево беше коментиран и обходния път на града, единственият предвиден обект – ново строителство, заложен в дългосрочната програма на Областно пътно управление, с реализирането на който значително ще се облекчи трафика в рамките на града, ще се подобри безопасността и разбира се ще има и благоприятно екологично въздействие върху качеството на въздуха. Акцент от срещата с д-р Иван Иванов е и продължаващата работа по довеждащия водопровод и окончателното решаване на водния проблем на населените места в община Севлиево. Коментирани бяха въпроси в социалната и културната сфера – като развитие и капацитет на социалните услуги, степента на изпълнение на проекти, свързани с развитието на младежки дейности, модерно изкуство, туризъм. С кмета на Габрово беше обсъден и въпроса за превръщането на сградата на бившия Текстилен техникум в Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод". Община Габрово е направила съответните постъпки, Областния управител - също и сега очакваме следващите етапи в процедурата за безвъзмездно придобиване на сградата да се случат възможно най-скоро.
По време на двете срещи областният управител апелира за съвместни усилия, по отношение на представения преди дни анализ от Световната банка за социално-икономическото въздействие на прехода към климатично неутрална икономика за област Габрово. „Подготвеният план има пропуски в констатациите и би бил ощетяващ при реализиране на дейностите и механизмите за управление в подкрепа на ефективното му изпълнение.“ – подчерта Манолова и заяви, че е готова да се включи заедно с експерти от администрацията в работна група с общините, която внимателно да разгледа и допълни Териториалния план за справедлив преход.