РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Областна администрация Габрово

„Образованието и науката са неотменим национален приоритет и служебното правителство прави всичко необходимо, за да ги развива.“ Това заяви министър-председателят Стефан Янев при откриването на новата учебна година в Основно училище „Неофит Рилски“ в гр. Габрово. Премиерът поздрави учениците и техните преподаватели и им пожела успех в стремежа им към нови знания и постижения.

Министър-председателят изказа благодарност към учителите за труда и отдадеността им към професията. Стефан Янев сподели добрите си впечатления от посещението на ученици от Клуб „Традиции и ценности“ на габровското училище в Министерския съвет преди два месеца. „Стремежът към знание е похвален и ни води напред“, обърна се към учениците премиерът и отбеляза, че добре образованите деца са бъдещите лидери в бизнеса, в политиката и в обществения живот. Премиерът Янев подчерта, че държавата ще продължава да работи за утвърждаването и развитието на образованието и науката, включително и чрез изграждането на специализирани кабинети за изучаване на технологии, инженеринг и научно приложими дисциплини.

Министър-председателят Стефан Янев посети и новия „STEM център за дигитални създатели“, изграден в училището по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.

След края на тържествената част в училище „Неофит Рилски“ премиерът Стефан Янев коментира пред медиите политически теми, свързани с актуалната ситуация в страната. В отговор на журналистически въпрос Янев изрази очакване да продължи да изпълнява длъжността министър- председател и в новото служебно правителство. Премиерът припомни, че последните два парламента не успяха да излъчат стабилно мнозинство и редовно правителство и основна задача на служебния кабинет е да организира провеждането на поредните избори в страната. Министър-председателят подчерта, че до този момент воденото от него правителство е изпълнило ангажиментите си към обществото като изтъкна промените на три важни закона – на държавния бюджет, на НЗОК и на ДОО. „Българските граждани могат да бъдат спокойни, че до края на годината има наличен финансов ресурс и можем да помогнем както на здравната система, така и на бизнеса да продължи своето развитие и да запазим положителния тренд, който има в момента“, заяви Янев. Премиерът отбеляза, че правителството ще продължи да полага усилия за икономическия растеж на страната.

По-късно в центъра на Габрово премиерът Янев разгледа изложбата „В кадър – Българската армия днес“. Тя съдържа 32 пана със снимков материал с исторически характер, който се предоставя от Военноисторическия музей, както и фотоси, отразяващи боеспособността на видовете въоръжени сили на Българската армия. Снимките представят демонстративни бойни действия в реална ситуация, участия в различни полеви учения, национални празници и ритуали.